sinised silmaalused 28.12.03 / Lastehaigused

Külastaja küsib:

Tere. Laps 3,5 aastane ja juba nädal aega on tema sisemised silmanurgad sinaka varjundiga.(laps hästi heleda nahaga-see pärilikkus) Kas põhjus võib olla tervisehäire. Kuu aega tagasi tehti kaelal ja lõua all suurenenud lümfisõlmede pärast vereanalüüs ja kõik oli korras. (avastati angiin ja sai AB ravi)(lümfisõlmed siiski suuremad-kaelal oa tera suurune,lõua all veidi suurem, kuid arstisõnul on kõik korras ja see võibki tal nii jääda) Nüüd on lasteaias vaheaeg ja kui varem läks magama kell 09.00 ja ärkas kell seitse, siis nüüd minnakse magama kell 23.00 ja ärgatakse kell 10, kas see võib ka põhjus olla. Samuti on menüü jõulude ajal täis magusat. (Kas peaks andma juurde rauda sisaldavaid toiduaineid) Kas peaks laskma kontrollida et usse pole, või lihtsalt ootama kui laps tavapärase elurütmi tagasi saab, saab veel (Marsimehe)vitamiine ja päevakübara tablette-sai pikk kiri, kuid arvasin et nii on lihtsam vastata Teil.
Teid ette tänades.

Arst vastas:

dr Heli Grünberg

Pediaater

TÜ Kliinikumi lastekliinik

Tere,
Angiiniga kaasnevalt võivad kaela lümfisülmed suureneda ja kui nad on hetkel veel oasuurused ja vereanalüüs korras, ei ole hetkel põhjust muretseda. Kui suureneud lümfisõlmed jäävad püsima ka 2-3 nädala pärast, peaks last uuesti peretohtriga konsulteerima. Vereanalüüs oli korras, seega ei vaja laps tõenäoliselt menüü muutmist. Rauda saab organism hästi just lihast ja enamasti on jõulumenüüs liha palju. Sinaka varjundiga silmanurgad ei tohiks Teie lapsel olla kehvveresusest (aneemiast), see olnuks vereanalüüsist näha.
Kui laps sööb mitmekesist toitu (juurvili-puuvili, liha, piimatooted, teravili), ei vaja ta ka lisaks vitamiine. Päevakübara tablette võib talve- ja ka kevadperioodil anda vaheaegadega- 1,5 kuud päevakübara tablette ja siis paar nädalat vahet. Siis jälle 1,5 kuud päevakübara tablette ja ongi kevad käes.
Kui lapse sinaka varjundiga silmaalused teevad Teile muret, pöörduga 1-2 nädala pärast veelkord perearsti vastuvõtule.
Murede lahenemist soovides
Heli Grünberg

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Lastehaigused

Kurgumandlid

Tere

Minu lapsele pandi diagnoosiks krooniline mandlipõletik e tonsilliit. Mandlid on suured ja ava väike (cm). Kirurg soovitas lõikust. Kas see on õigustatud või tuleks oodata? Laps magab ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Kui mandlites on krooniline põletik, siis võiks ikkagi mandlid eemaldada, sest põletikukolle ei ole organismile hea.
Kui laps norskab ja nohiseb ja magab suu lahti, siis tuleks ...

Loe edasi

hapnikupuudus

Tere!

4-a laps kahvatu, silmaalused sinised, tihti hingamisteede haigused.
Kas probleem võib selles olla ,et organismis hapnikku vähe, kuidas seda kindlaks tehakse, ravitakse?

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Kui lapsel on kehvveresus ehk madal hemoglobiinisisaldus veres, siis tõepoolest on vähe hapnikku laiali kandvat transportvalku ja laps on kahvatu.
Tumedate silmaaluste põhjuseks ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi