Kõhukinnisus 27.11.03 / Lastehaigused

Külastaja küsib:

Tere.
Meie väiksel tüdrukul (2 aastane) on probleem kakamisega ja võib öelda et see on kestnud juba kuu aega, kakab 3-4 päeva järel, ise ei saa sellega hakkama aitanud on microlax. Oleme kasutanud siirupit duphalacja sellest on juba üle poole joodud aga kuidag ei ole tulemust näha. Kakale tahab minna aga kui sinna istub siis tõuseb kohe püsti, tõmbab kannikad krampi ja ei midagi ja nii mitu korda, lapsel endal on juba pea läbimärg jas siis oleme microlaxi appi võtnud. Söögiga on ka probleem et ta ei söö ültse, hommikul näksib natuke võileiba, kui sedagi, pudrust ei taha midagi kuulda, Käib lasteajas ja sel on kõik kolm söögikorda. Kasvatajad ka ütlevad, et ta ei söö ültse, õhtuti joob tavaliselt joogijogiurtit, nüüd olen talle teinud pool kefiiri ja pudel actimelli ja siis pannud moosi või siirupt juurde, et see ikka jogurti moodi välja näeks, muidu ei jood ültse midagi. Vahel räägib ka, et kõht valutab ja ma olen tähele pannud, et kui midagi sööma hakkab, et just siis mainib, et valutab ja kui ta sööb midagi siis põhiliselt nõutakse liha- tööteid. Perearstiga oleme juba rääkinud sellel teema. Lihtsalt hale on last vaadata kui see kakamise probleem tuleb.

Arst vastas:

dr Heli Grünberg

Pediaater

TÜ Kliinikumi lastekliinik

Tere,
Kui 2-aastasel lapsel on kõhukinnisus, tekib tal potikartus ja ta püüab iga hinna eest kakamist tagasi hoida. Kui Duphalac ei aita, tuleks orienteeruvalt nädal aega kasutada Guttalaxi 6-7 tilka õhtul ja kui roe muutub juba pehmemaks, jätkata ikka Duphalaciga.
Isutuse sage põhjus väikelastel on mahla, morsi või piima joomine toidukordade vahel ja vahel antakse lutipudelist mahla või piima isegi öösel. Juhul, kui laps joob palju mahla, morssi või piima-tuleks neid väljaspool toidukordi mitte anda. Kui laps soovib juua, andke vett. Teie lapsele sobib kõhukinnisuse tõttu toidu kõrvale joogiks kõige paremini mehu. Juhul, kui laps ei saa rohkelt juua toidukordade vahel, siis tuleb isutuse muid põhjusi otsida. Kui elate Lõuna-Eestis, võtke palun perearstilt saatekiri ja registreerige end Tartu Lastekliiniku üldpediaatria osakonna päevastatsionaari tel. 7 319 571. Enamasti piisab ühepäevasest õpetusest ja lapsele saab teha vajaduse korral ka uuringuid. Võtke palun kaasa ka lapse kasvuandmed.
Lugupidamisega
Heli Grünberg

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Lastehaigused

Seedimine!

Tere!
Olen mures oma 2-kuuse pojaga. Tahaksin teada kas see on normaalne, kui laps ei kaka kolm neli päeva järjest(tundub nagu tal oleks kõht kinni). Ja kui kakab on tal väga valus(nutab). Samuti ...

Vastas dr Heli Grünberg

Tere!

Imik roojab tavaliselt iga toitmiskorra järel, eriti kui ta on rinnapiimatoidul. Osad imikud roojavad mitmepäevaste vahedega, aga roe on pehme ja roojamine valu ja vaevata. Sel juhul ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi