ATOOPILINE DERMATIIT 26.11.03 / Lastehaigused

Külastaja küsib:

Meil on 5kuune laps kes põeb atoopilist dermatiiti.Käisime arsti juures ja sealt kirjutati retsepti toitu PEPPTELITUTTELI.Kui hakkasime seda toitu andma läks haigus veel ägedamaks.Kõht läks lahti ja laps muutus rahutuks.Millist toitu ja milliseid salve või kreeme võib kasutada põskede raviks peale SIBICORTI?

Arst vastas:

dr Heli Grünberg

Pediaater

TÜ Kliinikumi lastekliinik

Tere,
Atoopilist dermatiiti põdevad imikud vajavad enamasti lehmapiima valgu eemaldamist toidust. Peptidi Tutteli on üks piimasegudest, millest lehmapiimavalk on eemaldatud. Sellised piimasegud on pisut ebameeldiva maitse ja lõhnaga ning võivad ka rooja muuta vedelamaks. Kui enne oli kõhulahtisust, võib roe muutuda esialgu veelgi vedelamaks ja sagedasemaks. Roe hakkab normaliseeruma mõne aja pärast ja lehmapiimavalgu talumatuse/allergiaga imikud, kelle kaaluiive oli kesine, hakkavad kaalus jälle juurde võtma. Kulub minimaalselt 3-4 päeva enne, kui asjad paremuse poole hakkavad minema.
Karedatele ja punetavatele põskedele sobib ka pehmendav baaskreem, mis on spetsiaalselt mõeldud atooplise naha hoolduseks (näiteks Locobase, Essex, Novalan, pH Eucerin, Wolf Basic Creme või Ceridal). Sibicort'i võiks määrida enne baaskreemi. Vannitamisel võib vanniveele lisada Linola Fett'i vanniõli. 5-kuune ei vaja lisatoitu ja esialgu piisab ainult piimasegust Peptidi Tutteli. Lisatoitu pekas andma 6. elukuust. Allergoloog aitab Teil sobiva lisatoidu valida. Enamusele atooplise dermatiidiga imikutele sobib kartulipüree.
Atoopilise dermatiidiga lapsele sobiva toidu leidmine on vahel üsna keeruline. Kannatlikust soovides
Heli Grünberg

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Lastehaigused

Atoopiline dermatiit

tere, küsimus on seoses allergiku rpa soodustuses. Pojal lõi punased põsed välja väga varakult. Andsin rinda 100% kuni 5kuud. Tänu minu dieedile hakkas ka piim vähenema. 6kuuselt läks poja 100% allergiku ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Kui Teile ei ole võimalik allergoloogi konsultatsioonile pääseda, siis võib ka perearst võtta vereproovi, millest saab määrata lehmapiimavastased IgE antikehad ja sellega diagnoosida ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi