äge nakkusjärgne nefriit 04.11.03 / Lastehaigused

Külastaja küsib:

Meie perearst diagnoosis lapsel ägeda nakkusjärgse nefriidi. Millest see haigus on tingitud, kuidas väljendub, missugune oleks ravi?
Ette tänades Murelik ema.

Arst vastas:

dr Heli Grünberg

Pediaater

TÜ Kliinikumi lastekliinik

Tere,
Infektsioonijärgne nefriiti haigestuvad enamasti lapsed nooremas koolieas. Glomerulonefriidi korral kahjustub neerupäsmakese kapsel ja punalibled satuvad uriini. Nakkusejärgse nefriidi korral on lapse uriinis punalibled e. erütrotsüüdid. Vahel on uriin koguni silmnähtavalt punakas, lapsel võib olla vererõhu tõus, vähesed tursed ja uriini võib erituda vähem kui tavaliselt st laps pissib vähe. Selle haiguse korral ravitakse haiguse ilminguid- kui vererõhk on kõrge, siis tuleb vahel kasutada vererõhku alandavaid ravimeid, vahel on vaja uriini eritumist soodustavaid ravimeid. Sellist ravimit, mis neerupäsmakese kapsli terveks raviks, ei ole. 95% selle haigusega lastest paraneb täiesti ja suhteliselt kiiresti.
Paranemist soovides
Heli Grünberg

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Lastehaigused

vaktsineerimine

Kolmekuusel tüdrukul lõppes äge nohu ja rögaga haukuv köha kaks päeva enne järgmise kolmikvaktsiini algust. Üks nädal enne vaktsineerimist oli ka kahel päeval palavik 38.
Kas oleks parem vaktsineerimine ...

Vastas dr Heli Grünberg

Tere,
Lükkaksin vaktsineerimise 2-3 nädalat edasi ja annaks lapsele aega paranemiseks.
Parimate soovidega
Heli Grünberg

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi