Maksanäitajad lapsel kõrged 27.02.21 / Laborimeditsiin

Külastaja küsib:

Tere.

Pöördun teie poole sellise murega, et paar nädalat tagasi avastati lastehaiglas vereproovi käigus, et mu lapsel on maksanäitajad kõrged. Laps on 2,5-aastane. Poisslaps.
Tol hetkel oli ALAT 202 ja ASAT 112. Muud näidud jäid referentsväärtuste piiresse. Põhjus miks ma arsti juurde pöördusin oli see, et laps käis tihti pissil ja jõi palju vett. Vähemalt mulle tundus see nii ning seda öeldi ka lastehoiust mulle. Tegelikkuses aga selgus vähemalt vereproovi käigus, et diabeeti tal ei esine, ka magediabeeti ei esine. Uriinikogust ja veekogust ööpäevas kogudes ja hinnates sain ise ka aru, et pigem on nees kogused väikesed ja ta teebki seda tihti.
Nüüdseks aga teevad muret mulle need maksanäitajad. Lõpuks sain CITO korras pediaatri juurde varem, kes tegi täiendavad uuringud. Mononukleoosi tal ei ole, mida arst kahtlustas. Samas tõusid mõne päevaga veelgi näitajad ASAT ja ALAT. Nüüdseks siis juba ALAT 373 ja ASAT 226. Lisaks on LDH 337. Muud verenäidud jäid referentsväärtuste piiresse.
UH aeg on alles 01.04. Siinkohal tekib mul küsimus, kas peaksin kiirustama? Kas pöörduma EMOsse ja nõudma täiendavaid uuringuid või on need näidud tõesti pogem vähe tõusnud ja võib oodata ja uurida rahulikult edasi? Mina ise olen küll mures, sest referentsväärtused on ikka palju väiksemad. Samas pediaater ütles, et 700-1000 on ohtlikult kõrged väärtused. Kuid kas sellised väärtused nagu mu lapsel on võivsd siiski viidata mingile autoimmuunhaigusele või kasvajale või sellisele tõsisemale asjale?
Mis veel võin öelda on see, et laps saab vitamiine, talle on kõik vaktsiinid tehtud ja kaal ja pikkus on eakohane. Ise on ta küll viimasel ajal kohati ärritunud ja näiteks magades hakkab kohutavalt higistama. Mul on ka väiksem laps, kes magades ei higista. Aga selle lapse puhul on nii, et nii kui ta unefaasi jõuab, läheb silmade alt higiseks ja tõustes on padi läbimärg. Mainin ära, et alati see nii olnud ei ole. Lisaks on ta viimase aasta jooksul olnud palju haige. Põdenud on kopsupõletikku, muid viirushaiguseid ning tuulerõugeid. Antibiootikume sai viimati sügisel 2020 kopsupõletiku raviks.

Arst vastas:

Marge Kütt

dr Marge Kütt

Laborimeditsiini arst

Põhja-Eesti Regionaalhaigla

Tere

Mina soovitaksin kindlasti pediaatriga nõu pidada, seda kas Lastehaigla EMO vahendusel või perearsti saatekirjaga.
Lapse jaoks on analüüsid kindlasti paigast ära ja oluline on selgitada selle põhjus, eriti kuna nad järjest suurenevad.
Mina ei soovita oodata kuni aprilli alguseni.
Põhjust ilma täiendavate uuringuteta pakkuda ei oska, neid võib olla väga erinevaid. Kui põhjuse väljaselgitamisega ei tasu viivitada.

Lugupidamisega
Marge Kütt

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Laborimeditsiin

Maksanäitajad vereproovis kõrged

Tere!

Olen 65-aastane naine, ei joo ega suitseta, varem olin pisut ülekaaluline, praegu normkaalus.
2012. a sügisel avastati sapikivid. Vereanalüüsis oli GGT näit 90. Kirurg saatis magnetresonantstomograafi ...

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere
Tänan teid väga põhjaliku ja informatiivse haigusloo kirjelduse eest.

Saan aru, et kõigepealt äratas tähelepanu ebaselgetel põhjustel suurenenud GGT väärtus, mida seostati muude ...

Loe edasi

S-ALAT kõrge

Olen viimase aasta jooksul korduvalt vereproove andnud ning sealt paistab, et maksanäitajad on kohati kõrged.

Kuupäeva järel on vastavalt S-ALAT ja S-ASAT analüüsi vastused:
03.01 45 ...

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Seerumi ALAT väärtuse kohta võiks öelda nii, et tegemist on ensüümiga ja selle väike suurenenud kontsentratsioon, mis teil jääb ülemise referentspiiri (normi) lähedale ei tähenda kindlat ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: