Hemoglobiin 20.06.20 / Laborimeditsiin

Külastaja küsib:

Tere, olen 31 aastane naine ja terve elu on olnud hemoglobiin madalavõitu (emal sama mure). minu hb on läbi elu olnud 109-113 ja otsest ravi pole teinud. Liha ma väga ei söö, lihtsalt ei maitse ja ei taha süüa. Üritan süüa taimseid raudu sisaldavaid asju palju.
10 aastat tagasi peale keisrit oli hb 93, ravi ei teinud (arst vist ei soovitanudki, täpselt ei mäletagi mille taha see jäi). Omal rumalus ka kindlasti, et pole selle murega varem tegelenud.
2 nädalat tagasi käisin rasvaimu operatsioonil. Enne oppi oli hb 105, peale oppi 71 ja haiglast välja saades kolm päeva hiljem 99.
Nüüd 2 nädala hiljem lasin testida isiklikust huvist end uuesti. hb on 80, ferritiin 19 ja raud 13,5. Saan aru, et raud ja ferritiin on normis, aga hb väga madal.
Võtan viimased kuu aega igapäevaselt 100 ühikut rauapreparaate (tothema 2 ampulli päevas, vahel teeb ka kõhu lahti).

Minu küsimus on, et kui hb üksi om madal, aga teised näidud korras, kas siis on tegemist aneemiaga? Kas madal hb on ohtlik? Kas sellest võib alguse saada verevähk? Kui raud ja ferritiin on korras, siis miks hb madal? Kas peaksin raua kogust päevas suurendama?
Sümptomiteks on mul peavalu, kohin kõrvas (kusjuures ainult vasakus) ja kerge ärrituvus. Peavalus süüdistab perearst mul pingelist tööd.

Arst vastas:

Marge Kütt

dr Marge Kütt

Laborimeditsiini arst

Põhja-Eesti Regionaalhaigla

Tere
Tundub, et teie madal hemoglobiini väärtus on seotud teatud geneetilise fooniga ning seda võib mõjutada see, et olete pigem taimetoitlane.
Igal juhul on raua juurdevõtmine teile näidustatud. Raua preparaatidel võivad küll olla oma kõrvaltoimed, mida te ka kirjeldate (kõhulahtisus näiteks).
Püüan vastata ära teie küsimustele.
Aneemia on see küll, kuna ferritiini kogus on siiski madal, siis võiks aneemia põhjuseks olla ikkagi rauavaegus. Raua ravi võib lõpetada siis, kui ferritiini hulk organismis on piisav, ferritiin just näitab rauavarude olemasolu organismis. Ferritiini hindamisel võib nõu pidada ka perearstiga, kuna ferritiin ei ole mitte ainult raua näitaja ja teda võib mõjutada ka näiteks põletik organismis, siis on vastuse hindamisel vaja arsti abi.
Aneemia ei ole seotud verevähiga, selle korral tekivad veres teistsugused muutused. Aneemia on naistel üsna sage, eriti juhtudel, kui naisel esineb menstruaaltsükli häreid või menstruatsioonid on vererohked.
Peavalu ja ärrituvuse põhjus võib olla tõesti pingeline töö, aneemia selliseid sümptome tavaliselt ei põhjusta. Kõrvade kohin võiks olla seotud aneemiaga, kuid tavaliselt on siis kohin mõlemas kõrvas.

Soovitan teil jätkata rauapreparaatidega ja jälgida perioodiliselt hemoglobiini ja ferritiini väärtust. Hea, et olete oma probleemiga kursis ja oskate ennast jälgida. Aneemia võib süveneda ja põhjustada tõsiseid haigusnähte inimestel, kes liha eriti ei tarvita ja ka rauapreparaate juurde ei võta.

Lugupidamisega
Marge Kütt

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Laborimeditsiin

Vereanalüüs

Mida näitab tavaline vereproov? Mis asju sealt välja loetakse? Kui perearsti õde andis vastuse et veri korras..siis mis nimelt? Tehti vereproov ja lisaks hemoglobiin, b12 ja d vitaminn.. kõik korras. Aitähh

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Teile tehtud vereanalüüsi näitajate põhjal saab öelda, kas teil on aneemiat või käigusolevat põletikku (juhul, kui ei tehtud ainult hemoglobiin, vaid hematoloogiline automaatuuring vererakkude ...

Loe edasi

Vereanalüüs

Tegemist on 34 aastase naisterahva analüüsi tulemusega. Kas on põhjust muretsemiseks?
HGB 116 HCT 35,5 Leuk. 4,0 Erütr. 4,04 Trombots. 254 Lümfots.% 43,6 Neutr.% 48,4 Mix% 8,0 MCV 87,9 MCH 28,7 MCHC ...

Vastas dr Jüri Laasik

Tere,
Erilist põhjust muretsemiseks ei ole. Hemoglobiin võiks kõrgem olla ja seetõttu soovitan mõne aja järel uus analüüs teha. Kui on märgata langustendentsi, tuleks uurida selle põhjust.
Lugupidamisega
Loe edasi

Vereproovi tulemused.

Ma sooviks teada, mis tähendab kui on veres hematokritt 31% ja taga on normiks pandud 41-45%. Millest see on tingitud ja mis see tähendab. Ning veel, kui kiiresti taastub hemoglobiin, kui olen käinud lõikusel ...

Vastas dr Jüri Laasik

Tere,
Hematokritt näitab erütrotsüütide ja vereplasma suhet, s.t. normaalses situatsioonis on ta otseses sõltuvuses erütrotsüütide arvust. Kuna Teil on ka hemoglobiin madal, võib arvata, et erütrotsüüte ...

Loe edasi

Hemoglobiin

Mul on hemoglobiin 98 ja proov näitas,et raua vaegusest ei ole see tingitud. Milles võiks olla probleem.

Vastas dr Jüri Laasik

Tere,
Väga levinud aneemia põhjuseks on ka vitamiin B12 vaegus. Selle teadasaamiseks tuleks teha selle vitamiini analüüs koos foolhappe analüüsiga. Kuid hemoglobiini languse põhjuseks võib olla ka ...

Loe edasi

vereanalüüs

Olen 33.a. naine. Tunnen ennast väsinuna, vahel iiveldab. Kas vereanalüüs oleks esimene samm, mille järgi võiks põhjuseid leida? Viimati tegin vereanalüüse 7.a. tagasi raseduse ajal ja siis oli hemoglobiin ...

Vastas dr Jüri Laasik

Tere,
Kahtlemata on vereanalüüs esimene samm nimetataud põhjuste väljaselgitamiseks, eriti kui arvestada, et viimati seda 7 aastat tagasi tegite ja ka perekonnas on esinenud leukeemiat. Madal hemoglobiini ...

Loe edasi

Hemoglobiin

Kui kõrge peaks olema 4 kuuse imiku hemoglobiin? Kas hemoglobiini tase 116 on imikul liiga madal või normaalne? Millised on võimalused hemogobliini taseme tõstmiseks sellises eas lastel?

Vastas dr Jüri Laasik

Tere,
Neljakuuse imiku hemoglobiini normväärtused on vahemikus 90 - 122 g/L, seega 116 g/L on täiesti normaalne väärtus ja ei nõua vahelesegamist. Alates kuuendast elukuust hakkab näit tasapisi tõusma ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: