Verenäidud 30.11.18 / Laborimeditsiin

Külastaja küsib:

Tere!
Olen hetkel 35 nädalat rase. Tähtaeg on järgmisel kuul. Käisin andsin synlabis vereanalüüsi, seoses hemoglobiini languse tõttu, mis varasemalt oli 104, kuid praeguses analüüsis 112 tõusnud, siiski nihkes. Tarvitanud olen umbes 3 nädalat tecno fer lahustavaid rauatablette 1 kord päevas. Paluksin, et te selgitaksite mulle vereanalüüsi vastuse, vaatan, et siin on mõningad nihked ja ma muretsen. Palun öelge mulle mida näitab hematokrit, see on mul madal ka mitterasedana. Mainin , et varasemalt mõned aastad tagasi diagnoositud refluks ja krooniline gastriit. Kas nihked pole mao probleemiga seotud või aneemiaga?

hemoglobiin 112g/l 118-150
hematokrit 34,1% 37,0-47,0
leukotsüüdid 10,1 E9/L 4,1- 9,4
erütrotsüüdid 3,86E12/L 4,00-5,10
MCV 88,3fl 82,0-99,0
MCH 29,0pg 28,0-36,0
MCHC 328 g/l 310-370
RDW 15,2% 10,0-15,5
trombotsüüdid 352 E9/L 150-450
trombokrit 0,34% 0,10-1,00
MPV 9,7 f/l 5,2-12,0
PDW 11,8% 11,0-20,0
neutrofiilide suhtarv 69,3% 40,0-80,0
eosinofiilide suhtarv 0,5% 1,0-5,0
basofiilide suhtarv 0,2% 0,0-1,0
monotsüütide suhtarv 8,3% 1,0-11,0
lümfotsüütide suhtarv 21,7% 20,0-45,0
neutrofiilide arv 7,0 E9/L 1,50-6,70
eosinofiilide arv 0,1 E9/L 0,03-044
basofiilide arv 0,0E9/L 0,00-0,10
montsüütide arv 0,8 E9/L 0,20-0,80
lümfotsüütide arv 2,2 E9/L 1,30-3,60

B12 vitamiin 336 pmol/l 156-672

Vaatan, et palju madal on monotsüütide arv 0,8, kui oluline see on?


Ette tänades!

Arst vastas:

Marge Kütt

dr Marge Kütt

Laborimeditsiini arst

Põhja-Eesti Regionaalhaigla

Tere

Teil esineb vähene aneemia, mis on raseduse puhul tavaline. Raseduse ajal suureneb rauavajadus ning aneemia on kerge tekkima. Kuna mainite, et ka enne rasedust oli teil hematikritt madal, siis ilmselt on teil aneemia tekkimine veelgi lihtsam. Hematokritt on iseeeneset arvutuslik näitaja ja ta on alti madal (alla referentspiiri), kui hemoglobiin on tavanormist madalam. Samuti on langenud erütrotsüütide arv. Rauaravi on teie rasedust arvestades näidustatud, kuigi MCV ja MCH ei ole vähenenud, mis oleks tüüpiline öeid just rauavaegusaneemia puhul. Monotsüütide hulk on referntsväärtuse ülemisel piiril, mida loeme normväärtuseks. Ka teiste leukotsüütidega ei ole arvulisi nihkeid.
Refluks ja krooniline gastriit ei pruugi vereproovi mõjutada, kuid krooniline gastriit halvendab mõnedel juhtudel raua imandumist seedetraktist ja soodustab rauavaeguse teket. Selle probleemiga võiks tegeleda siis, kui olete juba sünnitanud. Eriti siis, kui hiljem ka tekib probleeme aneemiaga.

Soovin head tervist nii teile kui tulevasele ilmakodanikule.
Lugupidamisega
Marge Kütt

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Laborimeditsiin

Neutrofiilide arv veres

Tere
Mida tähendab, kui neutrofiilide arv veres on kasvanud? Ei ole üle 2. juuni 2013 oli neutrofiilide arv 2.6 ja 20 detsembril võetud vereproov näitas 5.3. Ülejäänud verenäidud olid väga sarnased ...

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere
Ainult sellise numbri põhjal on tegelikult raske otsustada, oleks vaja näha ka mõõtühikuid ja vastava labori referentspiire.
Aga neid teadmata tundub, et mõlemad tulemused on referntspiirides ...

Loe edasi

Rauapuudulikus

Olen üle 4 aasta pidevalt rauatablette võtnud. Nüüd soovitas uus arst mul kuu aega vahet pidada, kuna verenäidud on korras (valgeveri 5,0 ja punane 13,5) ja pidev rauatablettide võtmine kurnab magu. Vedelat ...

Vastas dr Jüri Laasik

Tere,
Diagnostikuna ei oska selles osas Teile adekvaatselt vastata ja soovitan järgida erialaarstide (hematoloog) ning oma perearsti soovitusi.
Lugupidamisega
Jüri Laasik

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: