Verenäidud 13.06.18 / Laborimeditsiin

Külastaja küsib:

Tere,
Olen 9 nädalat rase ja mulle teevad muret mõned nihkes olevad verenäidud hemogrammis. Mida need kõrgemad väärtused tähendavad, kas muretsemiseks on põhjust?
WBC 9,5 otsustuspiirid ja ühik 3,5-8,8E9/L
RBC 4,13 3,90-5,20 E12/L

Hb 122 117-153 g/L
Hct 36 35-46%
MCV 88 82-98fL
MCH 29,5 27,0-33,0 pg
MCHC 335 317-357 g/L
RDW-CV 14,6 11,6-14%
RDW-SD 47,5 39,0-46,0 f/L
PLT 382 145-390 E9/L

Aitäh!

Arst vastas:

Marge Kütt

dr Marge Kütt

Laborimeditsiini arst

Põhja-Eesti Regionaalhaigla

Tere

Vereanalüüside järgi ei ole muretsemiseks põhjust.
Rasedaid jälgitakse alati aneemia tekke suhtes, kuna rasedus on emale koormuseks. Teie punavere näitajad on korras ja aneemia teid hetkel ei ohusta.
Saan aru, et teile tekitab muret suurenenud WBC ehk leukotsüütide üldarvu näitaja, samuti on ülemisel referentspiiril RDW näitajad. Leukotsüütide arvu ülemise normpiiri üle käivad ka vaidlused ja üldiselt arvatakse, et inimeste eripärasid arvestav ülempiir võiks olla ca 10 E9/L piirides. Ka rasedus suurendab seda veidi. Seega võiks WBC teie seisundit arvestades lugeda normi piires olevaks.
RDW on arvutuslik punavererakkude parameeter, mille arvutusvalem ei ole ilmselt väga õnnestunud, kuna näeme väga sageli veidi referentspiire ületavaid tulemusi neil patsientidel, kelle vereanalüüsis puuduvad vähimadki aneemia tunnused. Nii ka teil.

Kokkuvõttes on praegu kõik hästi, raseduse kulgedes on soovitav vereanalüüsi edasi jälgida, eeskätt just aneemia tunnuste varaseks avastamiseks.

Heade soovidega
Marge Kütt

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Laborimeditsiin

Neutrofiilide arv veres

Tere
Mida tähendab, kui neutrofiilide arv veres on kasvanud? Ei ole üle 2. juuni 2013 oli neutrofiilide arv 2.6 ja 20 detsembril võetud vereproov näitas 5.3. Ülejäänud verenäidud olid väga sarnased ...

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere
Ainult sellise numbri põhjal on tegelikult raske otsustada, oleks vaja näha ka mõõtühikuid ja vastava labori referentspiire.
Aga neid teadmata tundub, et mõlemad tulemused on referntspiirides ...

Loe edasi

Rauapuudulikus

Olen üle 4 aasta pidevalt rauatablette võtnud. Nüüd soovitas uus arst mul kuu aega vahet pidada, kuna verenäidud on korras (valgeveri 5,0 ja punane 13,5) ja pidev rauatablettide võtmine kurnab magu. Vedelat ...

Vastas dr Jüri Laasik

Tere,
Diagnostikuna ei oska selles osas Teile adekvaatselt vastata ja soovitan järgida erialaarstide (hematoloog) ning oma perearsti soovitusi.
Lugupidamisega
Jüri Laasik

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi