Hinnang vereanalüüsile -- madal ferritiin 30.11.17 / Laborimeditsiin

Külastaja küsib:

Tere

Tegin regulaarse vereanalüüsi. Näitudest paistab, et nii ferritiini kui d-vitamiini tase on seekord alla normi. Sooviksin paluda lisahinnangut, kas pildist võiks püstitada hüpoteesi, et ferritiini madalal tasemel võiks olla ka mõni haiguslik lisapõhjus vmt, mida peaks lisaks kaaluma. (Pakuksin muidu, et ilma selleta võiks põhjus ilmselt kaheosaline, millest üks on tugeva jõutreeningu tegemine viimased 10 kuud ning neist kümnest kuust 8 ühes arenguriigis toitumise täisväärtuslikkuse mõttes küsitava dieediga piirkonnas viibimine). Küsin, sest jälgin raua taset toidus muul ajal üsna teadlikult, süües rauda sisaldavaid toite regulaarselt (olles teadlik ka heemse ja mitteheemse raua erinevast omastatavusest ja askorbiinhappega kombineerimisest jmt, sest eelistan taimseid toite) ning kasutades aeg-ajalt täiendavalt ka rauda ja D-vitamiini sisaldavaid toidulisandeid.

HbA1c 5.3 % 4 - 6 %
HbA1c 34.4 mmol/mol 20 - 42 mmol/mol
Glükoos 5.2 mmol/l 4.1 - 6.1 mmol/l
Albumiin 38 g/l 35 - 52 g/l
Kreatiniin 95 µmol/l 59 - 104 µmol/l
Uurea 4.4 mmol/l 1 mmol/l
LDL-kolesterool 2.4 mmol/l 90 ml/min/1,73m2
Hemoglobiin 144 g/l 136 - 163 g/l
Hematokrit 43.2 % 40 - 54 %
Leukotsüüdid 4.7 E9/L 4.5 - 10.4 E9/L
Erütrotsüüdid 5.04 E12/L 4.4 - 5.4 E12/L
MCV 85.7 fl 84 - 98 fl
MCH 28.6 pg 28 - 36 pg
RDW 13.6 % 10 - 15.5 %
Trombotsüüdid 212 E9/L 150 - 450 E9/L
Neutrofiilide suhtarv 52.6 % 40 - 80 %
Eosinofiilide suhtarv 6.4 % 1 - 5 %
Basofiilide suhtarv 0.6 % 0 - 1 %
Monotsüütide suhtarv 9.4 % 1 - 11 %
Lümfotsüütide suhtarv 31.0 % 20 - 45 %
Neutrofiilide arv 2.45 E9/L 1.5 - 6.7 E9/L
Eosinofiilide arv 0.30 E9/L 0.03 - 0.44 E9/L
Basofiilide arv 0.03 E9/L 0 - 0.1 E9/L
Monotsüütide arv 0.44 E9/L 0.2 - 0.8 E9/L
Lümfotsüütide arv 1.45 E9/L 1.3 - 3.6 E9/L
Ferritiin 12.7 µg/l 28 - 370 µg/l
Vitamiin D (25-OH) 50.3 nmol/l > 75 nmol/l
Folaat 39.76 nmol/l > 7.64 nmol/l
Vitamiin B12 aktiivne vorm 97.8 pmol/l > 35 pmol/l

Arst vastas:

Marge Kütt

dr Marge Kütt

Laborimeditsiini arst

Põhja-Eesti Regionaalhaigla

Tere

Vereanalüüsi järgi Teil rauapuudusaneemiat diagnoosida ei saa, kuna nii Hgb, MCV kui MCH on normi piirides, mis näitab, et erütrotsüütide suurus ja hemoglobiini sisaldus on korras.

Ferritiin on madalam tõepoolest ja põhjus võib olla alimentaarne (ehk seotud toitumisega - vähene raua sisaldus toidus), kui kaldute olema taimetoitlane ja samas tegelete aktiivselt spordiga. Kindlasti on sportlastel suurenenud kudede hapnikutarbimine, seega vajab organism rohkem punaliblesid kui mittetreeniv organism.

Seega võib teie probleem olle tingitud eeskätt suurenenud rauavajadusest ja teiselt poolt vähesest rauasisaldusest taimses toidus, seega ainus lahendus ongi perioodiline rauapreparaatide tarbimine. Hetkel näitab madal ferritiin, et võiksite raua võtmist jätkata, rauadepood ei ole täidetud.

Lihaskrambid ei ole rauapuudusega seotud, pigem võiks juurde võtta magneesiumi prepataate. Viimast ei ole suurt mõtet veres määrata, organism hoiab veresisalduse tavaliselt normis, puudus aga tekib kudedes, mida me vereprooviga hästi hinnata ei saa. Seega pole seda näitajat mõtet laboris jälgida, pigem kuulata oma keha ja korduvate lihaskrampide korral proovida magneesiumipreparaate. Kui krambid kaovad, võis põhjuslik seos olemas olla.

Lugupidamisega
Marge Kütt

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Laborimeditsiin

Vereproov

Tere,
Pöördusin mōned päevad tagasi küsimusega täppverevalumite kohta kätel ja mujal kehapiirkondades. Lisan nüüd digiloost saadud vereproovi tulemused(tehtud 07.12.16). Kas nende järgi saab hinnata ...

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Täppverevalumitele ei oska selle põhjul eraldi seletust leida. Ka vereanalüüs on normis. Kuid teie kaebused rabedatele küüntele ja väsimusele võivad viidata arenevale rauapuudusele, mis ...

Loe edasi

Analüüside vastused

Tere!

Käisin vereanalüüsi andmas. Palun öelge kas kõik on korras? Lisasin analüüsid pdf. failina.

Aitäh!

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Madalamad väärtused erütrotsüütide indeksitel (MCV ja MCHC) viitavad rauavaeguse võimalusele. Kuigi seerumraud on normi piirides, ei välista see rauapuudust. Õigem verenäitaja rauavaeguse ...

Loe edasi

Rauasisaldus veres

Tegin perearsti juures vereanalüüsi, millega läksin nina-kurgu- ja kõrvaarsti vastuvõtule. Probleemiks on krooniline nohu. Nina-kurgu- ja kõrvaarst soovitas koheselt hakata võtma rauapreparaate, kuna rauasisaldus ...

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Vereanalüüsi põhjal võib öelda, et teil ei ole väljakujunenud rauavaegusaneemiat. MCH väärtus on piiripealne, mis viitab sellele, et punaverelibled on pigem väiksemad, mis ona rauavähesuse ...

Loe edasi

Vereanalüüside tulemused

Tere

Lapsel (poiss, sel hetkel oli 1.5a, nüüd 2aastane) diagnoositi märtsis EpsteinBarr viirus.
Pärast seda oleme jantinud vereanalüüsidega, kuna ka hemoglobiin oli madal.
lisan ...

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Saan aru, et lapsel oli probleemiks Epstein-Barri viiruse (infektsioosne mononukleoos) põdemise järgne rauavaegusaneemia? Ja ta on ravi saanud rauapreparaadiga?
Tegelikult on ju ...

Loe edasi

Liiga madal Hgb

Tere.
Olen olnud pidevalt hädas veidi madalama Hgb tasemega ja söönud palju rauatablette/joonud siirupit jne. 10 aastat tagasi uuriti ka põhjalikult, kuid põhjust siiski ei leitud. Aasta tagasi oli ...

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere. Hgb tase 50 g/l on küll juba väga madal ja ka ferritiini tase viitab rauapuudusaneemiale. Pigem tekib teie puhul küsimus, miks teie Hegb väärtus langeb, sest selline number viitab pigem kroonilisele ...

Loe edasi

ferritiin

tere.
detsembris tehti mul vereanalüüs.siis oli andmed nii -hemoglobiin 102,raud 6 ferritiin 2.6.Eile sain uute analüüside vastused hemogl.110,raud 14 ja ferritiin3,3.öeldi et raud ja hemogl .on ...

Vastas dr Jüri Laasik

Tere,
Küsimusest ei selgu küll, millist ravi Te vahepeal saite, kuid tõenäoliselt tarvitasite vahepealsel ajal rauapreparaate. Selle efekt on näha nii hemoglobiini kui rauasisalduse tõusus. Kuna ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi