Kopsuväline tuberkuloos? 27.08.10 / Kopsuhaigused

Külastaja küsib:

Tere. Olen viimased kolm aastat hädas "reumaatiliste sümptomitega". Oluliselt on haaratud kogu selgroog (valulikkus painutustel, kangus), tekkinud diskopaatia c4/5 ja c5/6 ning L4/5ja L5/s1. Suvel on tekkinud lisaks selgroost kiirguvad impulssvalud küljele ja vahel vasaku rinna alla, samuti vasakusse kõrva. Lisaks haaratud näpuliigesed, puusaliigesed, nimmeliigesed. Krooniline väsimus ja hooajati tekkivad hingeldushood. Olen põdenud puukborrelioosi ja selle vastu ravi saanud. Sel kevadel bor. näit näitas aktiivset IgM (47) ja negatiivset IgG-d. Infektsionist arvas, et tegu ei ole enam borrelioosiga, vaid mõne ristreaktsiooni andva haigusega. Nüüd kordasin analüüse, sama seis- käinud olen mitme infektsionisti, reumatoloogi, neuroloogi juures. Ravimiseks haigust ei leita. Tervis aga tasapisi aina halveneb, selline tunne, et varsti on selgroost ainult varemed. Küsimused: kas puukborrelioosi näitu võib mõjutada kopsuväline tuberkuloos-anda ristreaktsioonina püsiva aktiivsuse; kas eelpool toodud kulg võiks olla ka luu ja liigese tuberkuloos ja juhul kui võib, kas aeglane areng (3a.) on iseloomulik; kas alati luu ja liigese tuberkuloosi korral on näha leide röntgenis-kompuutris, kuidas seda haigust tuvastatakse? Ette tänades.

Arst vastas:

Hille Lill

dr Hille Lill

Pulmonoloog

TÜK Kopsukliinik

Kopsuvälist tuberkuloosi esineb harva, ehk 10% kõigist tuberkuloosi juhtudest. Tuberkuloosi puhul on tavaliselt alati näha radioloogiline muutus, kopsuvälise puhul on seda lihtsalt raskem üles leida ja see eeldab mitmete spetsialistide head koostööd. Tuberkuloosi diagnoosimiseks on vajalik tekitaja samastamine, mis kopsuvälise vormi puhul on mõnevõrra keerukam. Kopsutuberkuloosi ja borrelioosi suhete kohta ei oska ma midagi öelda. Arvan, et teil esineb siiski sagedaseim haigus nn. seljavalu, mille korral võiksite veelkord nõu ja abi küsida neuroloogidelt

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Kopsuhaigused

Tuberkuloos

Mulle on määratud reumatoloogias bioloogiline ravi, kuid enne ravi alustamist peab selgeks tegema, ega ma ei põe tuberkuloosi. Nahatest oli negatiivne, aga quntiferontest osutus positiivseks. See on ainus ...

Hille Lill

Vastas dr Hille Lill

Ainult positiivse testi järgi aktiivset tuberkuloosi diagnoosida ei saa, peab olema ikka kliiniline korrelatsioon kas kaebuste, tekitaja leidmise või röntgenoloogilise leiu osas. Quantiferoontesti ei ole ...

Loe edasi

Kopsuröntgen näitas võibolla tuberkuloosi?

Röntgenipildiga saadeti mind Hiiule. Seal võeti vajalikud analüüsid ja arst lubas helistada. Ka lubas ta mind saata kompuuteruuringule. Nüüd, aga on arst sõitnud puhkusele. Perarstile infot ei anta. Minu ...

Hille Lill

Vastas dr Hille Lill

Perearst saab teie rö-filmi vaadata ja vajadusel radioloogiga konsulteerida. Kui teie hirm on nii suur, siis pöörduge kopsuarsti vastuvõtule, kes saab ka sama filmi vaadata ja vajadusel täiendavad uuringud ...

Loe edasi

Tuberkuloosihaige kodune ravi

Abikaasal (54-aastane mees) avastati kaheksa kuud tagasi tuberkuloos ulatusliku parema kopsupoole kahjustusega, haigustekitajaks multiresistentne bakter. Ravi on olnud üsna efektiivne ja kopsude taastumise ...

Hille Lill

Vastas dr Hille Lill

Tuberkuloositekitaja on küllaltki vastupidav, mistõttu ma ei usu, et selle uhke seadeldise filtrite süsteem teda rohkem ja kiiremini hävitab kui näiteks sellised lihtsad asjad nagu päikesevalgus, keetmine ...

Loe edasi

Otsin kopsuvälise tuberkuloosiga tegelevat arsti

Olen äärmiselt ebameeldivas olukorras. Pöördusin oma murega dr K. poole Tallinnas, kuid ei leidnud mõistmist. Olen põdenud lümfide tuberkuloosi. 2. korral on peale esimest ravi toimunud ägenemine. ...

Hille Lill

Vastas dr Hille Lill

Mul on väga kahju, aga ma ei tea ühtegi arsti Eestis, kes oleks spetsialiseerunud lümfide tuberkuloosile. Vastupidiselt teile, ma tunnen ja usaldan oma kolleege. Vabandan, aga ei saa aidata

Loe edasi

Soovin kopsu-uuringu lahtiseletamist

Kuna olen nooruses olnud kopsutuberkuloosis, siis käin ennast regulaarselt röntgenis kontrollimas. Eelmisel sügisel lasin teha uuringud:
Kopsud ja mediastiinum HiRes 6058
Kopsud ja mediastiinum ...

Hille Lill

Vastas dr Hille Lill

Tegu on tõepoolet tagasihoidlike tuberkuloosi põdemise järgsete muutustega kopsude kompuutertomograafilisel uuringul: paremas kopsus teises segmendis on väiksed tühikud e. tsüstid, 6., 4., 8.-ndas segmendis ...

Loe edasi

Tuberkuloosi nakatumine

Kui suur on tõenäosus saada tuberkuloosipisik, kui minna tuberkuloosikliinikusse (Hiiul) testi tegema, kui keegi seal läkastab? Kuidas tuberkuloosi nakatutakse?

Hille Lill

Vastas dr Hille Lill

Minu arvamus on, et raviasutuses on nakatumise võimalus väiksem kui mistahes muus rahvarohkes kohas, nt bussis, poes, kinos jne. Raviasutuses on need inimesed, kellel on bakterieritus, teistest eraldatud. ...

Loe edasi

Kinnine tuberkuloos

Tere
Minu lapse lasteaias avastati õpetajal kinnine tuberkuloos (olevat 2 tüüpi kinnist tuberkuloosi ning temal olevat see kinnise kinnisem - vabandan, et ei tea täpseid meditsiinilisi väljendeid), ...

Hille Lill

Vastas dr Hille Lill

Ärge muretsege. Kui tuberkuloosihaige saab/on saanud ravi, siis ei ole ta teistele nakkusohtlik. Kirjutate ju isegi, et kinnine tuberkuloos, st. et haige ei erita bakterit. Kontaktsed kontrollitakse ...

Loe edasi

tuberkuloosi diagnoosimine

minu mehele pandi lahtise tuberkuloosi diagnoos.tehti kopsuröntgen võeti rõga proov ja umbes 1 nädala möödudes öeldi ,et avastati lahtise kopsutuberkuloosi pisik ja nüüd on Kose kopsuhaiglas ravil.kuidas ...

Hille Lill

Vastas dr Hille Lill

Tuberkuloosihaige kontaktsed peaksid tegema kontroll- röntgenfilmi kopsudest. Kui Teil mingeid kaebusi kopsude poolt ei ole, siis muid uuringuid vaja teha ei ole.
Ainult filmi tegemiseks Tartusse ...

Loe edasi

Kopsutuberkuloos

Tere!
Mu 20-aastasel pojal avastati kopsutuberkuloos. Ta on haiglas ravi saanud 3 nädalat. Lugesin kopsutuberkuloosi kohta, et kuni 4 nädala möödudes ravi algusest on nakkusoht teistele minimaalne. ...

Hille Lill

Vastas dr Hille Lill

Jah, kui on tegemist tundliku (!) tüvega bakteriga, siis peale 4-nädalast ravi ei ole haige nakkusohtlik teistele. Ravi saab jätkata ambulatoorselt. Tundliku tüvega haigel selle aja jooksul kaovad tavaliselt ...

Loe edasi

Tuberkuloos?

Tere!
Minu tüdruk käis tööga seoses tervisekontrollis, kus tehti ka kopsuröntgen. Päev hiljem helistas arst tagasi, et asjad võivad halvasti olla. Arst vihjas, et tegu võib olla tuberkuloosiga, aga ...

Hille Lill

Vastas dr Hille Lill

Diagnoosi oletamine on tõesti lahmimine. Tuberkuloosi saab diagnoosida siis, kui on leitud tuberkuloositekitaja. Ainult röntgenleiu alusel diagnoose püstitada ei ole õige, sest eksimisvõimalus on suur. ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi