Veenikomud Autor: Tiit Meren

Veenikomud ehk veenilaiendid esinevad jalgadel ligi 15%-l elanikkonnast. See on kõige sagedasem veresoontehaigus, mille puhul lähevad inimesed arsti käest nõu küsima. Jalgadel esineva nn esmase veenilaienemistõve puhul on tegemist päriliku pindmiste veenide laienemisega. Elu jooksul tekkinud ehk nn teisese veenilaienemistõve korral laieneb jala pindmine veen klapiaparaadi puudulikkuse, süvaveeni tromboosi, trauma või põletike tagajärjel. Kestev püstijalu töötamine ja ülekaalulisus suurendavad haigestumisriski. Naistel diagnoositakse veenilaiendeid sagedamini, sest rasedus ja sünnitamine toovad kaasa lisakoormuse jalaveenidele (raskendades venoosse vere tagasivoolu jalgadest südamesse). Tavapäraselt on veenilaiendid nähtavad reie ja sääre siseküljel, vähem välisküljel või tagapinnal. Vaevustest täheldatakse kõige sagedamini raskustunnet jalgades, mis on eriti häiriv pärast pikemat seismist või istumist.

Suurte veenilaiendite korral võib juhuslik trauma tekitada veeniseina vigastuse ja verejooksu, mis haige enda arvates tundub olevat suur, aga tegelikult on veritsevale kohale näpuga surumisel hõlpsasti peatatav.

Sagedasemad veenikomudega seonduvad tüsistused on veenipõletik ehk flebiit või tromboflebiit. Aastaid progresseerunud veenide laienemine jalal võib areneda ka krooniliseks venoosseks puudulikkuseks, mil sääre alumise kolmandiku nahk muutub pruuniks, tursub ja tekib troofiline haavand.

Veenilaiendite puhul on tähtis hoolitseda jalgade naha seisundi eest: 1) käia õhtul duši all, et nahk oleks alati puhas; 2) hoiduda traumadest, et vältida halvasti paraneva haavandi teket; 3) hoiduda pikaajalisest istumisest või seismisest; võimaluse korral tuleks vahepeal kõndida, et vältida venoosset verepaisu säärtes; 4) teha pikemaid jalutuskäike, mis suurendavad nn lihasepumba osatähtsust ja vähendavad venoosset verepaisu jalgades.

Soodsalt mõjub ujumine. Eraldi tuleb rõhutada elastsete põlvikute või sukkpükste igapäevase kandmise vajadust. Selline elastne surve ümber jala koos liikumisel toimiva lihasepumbaga on tänaseks kogu maailmas tunnistatud efektiivseimaks venoosse verepaisu kõrvaldajaks jalgades ning seega ka parimaks ennetusraviks veenipõletike ja venoosse troofilise säärehaavandi ärahoidmisel.

Naised kalduvad veenilaiendite kõrvaldamise meetoditest eelistama skleroteraapiat, st ummistava aine süstimist pindmise veeni laiendeisse. Seeläbi arvatakse vabanevat veenilaiendeist ilma kirurgilise operatsioonita. Ometigi on nimetatud ravivõte näidustatud ja ohutu vaid piiratud määral – üksnes kapillaarlaiendite või üksikute nn korduvveenilaiendite puhul, mis ei tohi paikneda sääre alumises kolmandikus. Skleroseeriva ravi ohtlikkus suurte veenilaiendite puhul seisneb selles, et ummistust esilekutsuv aine võib sattuda süvaveenidesse, kus see tekitab parandamatu kahjustuse koos kaasnevate tüsistustega.

Kirurgiline ravi seisneb varikoosselt laienenud pindmise nahaaluse veeni peatüve ja tema külgharude eemaldamises. Haigust kui sellist ei saa sel teel likvideerida, aga tema võimalikke tüsistusi saab vältida või vähendada. Pärast operatsiooni tuleb vähemalt paar  nädalat  kanda  elastset  tugisukka  või -põlvikut, et jalg kohaneks kiiremini operatsioonijärgse olukorraga ning selguks edasise elastse kompressioonravi rakendamise vajadus.

Vt ka säärehaavand, veenipõletik.

Veenikomud Veenikomud Normaalne veen. Veenikomud Varikoosne veen.

Nõuanded sel teemal

Pikkus

Tere olen 168 cm pikk ja 55 kg aastaga olen 2 cm kahanenud
Mida teha et uuesti kasvama hakaksin
Olen 10 aastat spordiga tegelenud aga kahjuks tervislikel põhjustel juba aasta aega trenni ei ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kahjuks on 19. eluaastaks kasvamisvõimalused ammendunud ja tuleb leppida saavutatud pikkuskasvuga. Ka spordist pole abi. Siiski ei peaks Te kasvult ka lühemaks jääma, kui seda just spetsiifiline ...

Loe edasi

Valulik moodustis pärakus

Tervist, probleem on siis järgmine. Paar päev tagasi tekkis päraku juurde punni taoline moodustis, mis on üpriski suur. Pöidla otsa suurune. Valutab igatepidi, katsudes tundub nagu oleks pall sees. Mida ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Kirjelduse järgi võiks see olla hemorroidaaltromb. Küllaltki väikse lokaalanesteesias teostatava protseduuriga on sellisel juhul võimalik abi saada. Soovitan pöörduda erakorralise meditsiini osakonda (nn ...

Loe edasi

Valu paremas õlas

Kümmekond päeva tagasi tekkis valu paremasse õlga. Tavaolukorras ei valuta, aga valu tekib kätt teatud asendisse viies nt tõstes. Eriti valus on katsudes õlal üks teatud punkt - õla eespoolses osas peaaegu ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Tegemist on ilmselt kätt tõstva õlalihase kõõluse põletikuga. Valu ähvardab kesta kaua. Ortopeed võiks teha põletikuvastase süsti kõõlusesse.

Dr. Ain Pajos
6 748 591
Neurodiagnostika

Loe edasi

haavandite paranemise kiirendamine

Üsna pikalt halva voodi peal magamisest on tekkinud kintsude peale haavandid. Kuigi voodi probleemi enam ei ole, on haavandid jäänud, kuna stressirohkel perioodil kratsin neid ka endale tähele panemata ...

Kristi Abram

Vastas dr Kristi Abram

Tere!
Haavandite paranemise kiirendamiseks võib proovida PolyMem plaastreid - kaitseb kratsimise eest ja sisaldab ka paranemist kiirendavaid raviaineid.
Kui kratsimisest tekkinud haavandid ...

Loe edasi

peratsioonijärgne taastumine

Tere! Kas 10 päeva peale veenioperatsiooni on normaalne,et kohad ,kus olid laiendid,on kõvad ja väga valusad Lõikeid jalale tehti 5 väikest paari cm st,Kannan päeval tugisukka,öösel,mitte aga isegi õrnalt ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Viinalaiendite eemaldamise järgselt on hematoomid/verevalumid nendes kohtades ootuspärased. Nahale lähemal olevad verevalumid on nähtavad sinikatena, sügavamad ongi need tihked kohad. Nenede resorbeerumine ...

Loe edasi

Tsüstid,kilpnäärme põletik.

Tere.Mu mõistus on otsas,missuguse arsti abi või ravi ma vajan.Olen kõik proovid ise maksnud.Minu näidud,parem sagar-mõõdud 7,3cm,maht 3,65ml,vasak sagar-mõõdud 11,62cm,maht 5,81ml,kitsus-mõõdud 3,6cm, ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Võite oma kilpnäärme rahule jätta - see organ küll Teie halvas enesetundes süüdi ei ole. Ultraheliuuringul on kilpnäärme maht normi piires. Sõlmelised muutused on nii väikesed, et vaevusi ei ...

Loe edasi

Vasakul rinnakorvi alt valuline

Tere.
See lugu algas 2aastat tagasi.Kui tööjuures järsku hakkas vasak külg valutama.Alguses arvasin et olen lihtsalt üle töötanud(olen õmblusfirmas juurdelõikaja ja teinekord olen ka raskeid kangarulle ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Kui uuringutega pole tuvastatud Teie valu põhjust, siis minul kirja teel on seda kindlasti võimatu teha. Inimesel esineb ka valusid, millele meditsiin (tänapäeval) ei oska alati seletust leida, nn kausalgilised ...

Loe edasi

Kas võtta SOS-pilli?


Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!

Loe edasi

valetaja

tere.
ma tahan muuta iseennast. olen valetaja. valetan kõigile peaaegu kõike enda kohta ja üleüldse. see on kestnud juba oma 7-8 aastat. mis ma tegema pean. asi on väljunud kontrolli alt vahel ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Päevik enda muutmiseks ja siis algab töö nagu Näitlejatel.
Kui oled mõne mõtte, lause või lookese valetanud ja saad aru, et see Valetamne oli, siis jätkad: Sõbrad, päris nii see ei olnud, see jutt ...

Loe edasi

Fibroadenoom ja peanaha mesoteraapia


Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik


Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi