Ussripikupõletik Autor: Ants Peetsalu

Ussripikupõletik ehk apenditsiit, kõnekeeles pimesoolepõletik, on sagedasim kõhuvalu tekitaja ning vajab üldjuhul kirurgilist ravi. Eestis tehakse aastas ligi 2200 ussripiku eemaldamist apenditsiidi (või selle kahtluse) tõttu. Arenenud riikides täheldatakse apenditsiidi esinemissageduse langust.

Ussripikupõletikku esineb enamasti 10.–30. eluaasta vahel. Ussripik ehk apendiks on paremal allkõhus paiknev, umbsoolest lähtuv keskmiselt 7 cm (5–15 cm) pikkune usjas elund, mille valendik on 1–2 mm. Inimese organismis ei ole ussripikul funktsionaalset toimet, kuigi ta eritab soolde veidi lima.

Põletiku tekke peamiseks põhjuseks loetakse ussripiku valendiku kitsenemist sedavõrd, et ussripiku tipuosa tühjenemine umbsoolde on takistatud. Valendiku sulguse põhjuseks võivad olla roekivid, ussripiku keerdumine liidete tõttu, võõrkehad, sooleparasiidid. Murdeeas on ripikuseina lümfikude kõige paksem, mida peetakse selles eas sageli esineva apenditsiidi põhjuseks. Takistusest tingitud ussripiku siserõhu tõusu ja soolefloora koosmõjul tekib algul limaskesta katarraalne põletik. Põletiku ägenedes levib see ripikuseina kõikidesse kihtidesse, limaskestas tekib haavandumisi ning eritis ussripiku valendikku muutub mädaseks. Et eritise väljavool on takistatud, ussripik jämeneb, muutub hüpereemiliseks (liigvereseks) ja jäigaseinaliseks, areneb mädane apenditsiit. Ussripikuseina verevarustus halveneb ja võib lakata veresoonte tromboosi tõttu – tekib ripikuseina gangreen. Selle tagajärjel ussripik perforeerub ehk mulgustub ning mikroobiderikas mäda satub kõhuõõnde, tekitades kõhukelmepõletiku ehk peritoniidi.

Apenditsiidi tüüpiline kliiniline pilt kujuneb kiiresti, tavaliselt 24 tunni jooksul. Peamine kaebus on järk-järgult tugevnev kõhuvalu – algul ebamäärane ülakõhu- või nabapiirkonna valu, millega kaasneb isutus või ka iiveldus ja oksendamine. Ussripiku tavalise asetsuse korral koondub valu mõne tunni möödudes paremale alakõhtu. Umbsoole taga paikneva ussripiku korral on valu nõrgem. Raseduse ajal võib ussripik paigutuda kõhuõõnes tavalisest kõrgemale, mistõttu ka valu on tunda paremal ülakõhus.

Valu leevendamiseks on haigestunu sundasendis, st mingis eripoosis, mille puhul valu on kõige väiksem. Kõhukatted on pinges, kusjuures kõhulihased pingestuvad (kontraheeruvad) eriti palpatsioonil ja köhimisel. Ussripiku tavalise asendi korral esineb kõhulihaste pinge rohkem paremal pool. Üldine tugev mõlemapoolne kõhulihaste pinge viitab võimalikule tüsistusele – kõhukelmepõletikule. Esineb mõõdukas palavik (37,5–38,3 °C piires). Laboriuuringutest pole apenditsiidi diagnoosimisel alati kasu. Ussripikupõletiku tunnuste ilmnemisel vajab haigestunu kohe arstiabi.

Apenditsiidi diagnoosimine ja ravi toimub haigla kirurgiaosakonnas. Ägeda apenditsiidi puhul eemaldatakse haigestunud apendiks enamasti tavalise avatud operatsiooni (apendektoomia) teel. Viimasel ajal on hakatud eelistama laparoskoopilist meetodit. Paranemine pärast operatsiooni on üldjuhul kiire. Infektsiooni levikut tõkestatakse operatsioonieelselt ja vajaduse korral selle käigus ning järel antibiootikumide manustamisega. Haige võib koju minna 1.–3. päeval pärast operatsiooni. Haiguspuhkus on tarvilik 1–3 nädalat sõltuvalt inimese töö iseloomust. Apenditsiiti suremus on 0,1–0,2%. Enamasti on ohustatud nõrga tervisega vanurid, kellel ussripikupõletik tüsistub kõhukelmepõletikuga.

Ussripikupõletik

Nõuanded sel teemal

veresuhkur

Mul on veresuhkru näit olnud 6.2 - 6.8 ja seejuures söönud kõike. Kaks kuud tagasi tegin Covid vaktsiini js selle järel äkitsi tõusis näit 7.9-8.3 . Kas võib vaktsiin mõjutada veresuhkru tõusu? Kas puuviljade ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Puuviljade, smuutide ja kärjemee tarbimine tõstab veresuhkrut kindlasti. Vaktsineerimise järgselt võib veresuhkur tõusta, kui organismis tekib vaktsiinile tõsisem reaktsioon - palavik, tugevad ...

Loe edasi

Kaalu langus

Tere! 16.07.2021 tehti mulle sapikivide ja sapipõie operatsioon. Nüüd selle nädalaga peale oppi olen maha võtnud järsku 9kg. Söön tavaliselt nagu ennem kuid jah rasva ei söö enam. Kaalusin enne oppi 120kg ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Olete ilmselt ülekaaluline ja kaalukaotus tuleb igati kasuks. Midagi väga kummalist selles ei ole - seoses operatsiooniga sööb inimene mingil perioodil igal juhul vähem. Rasvas, mida väidate nüüd vähem ...

Loe edasi

Perifeerse lihasnärvi halvatuse taastusravi?

Minu emal on probleem jalaga, ta ei saa sellega normaalselt käia, kõndides nagu "loobiks jalalaba". Perearsti poolt diagonoosiks perifeerse lihasnärvi halvatus ja raviks Milgamma tabletid. Neuroloogi konsultatsiooniaeg ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Jalalaba tõstmisvõime puudumine viitab tõesti jalanärvi kahjustusele. Paranemist ravimitega kiirendada ei saa, on vaja teha harjutusi lihase säilitamiseks. Oluline on aga teha kindlaks närvikahjustuse ...

Loe edasi

Päevad

Tere, mul on vererohked päevad. Kasutasin menstruaalanumat A-suurust ja see sai kahe ja poole tunniga täis ja seda kaks korda järjest. Päevad kestavad kuus päeva
See nii häirib. Haigusi ei ole, peale ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!
Vererohkete menstruatsioonide põhjusi on palju erinevaid ja kõigepealt peab välja selgitama põhjuse. Günekoloogilistest haigustest on vererohkete menstruatsioonide põhjuseks müoom, adenomüoos, ...

Loe edasi

Rinnas valu

Tere, olen 13a tüdruk ja mul on tavalisest suuremad rinnad (85B-75D). Mul on vahepeal rindades korda mööda valud, kas see on normaalne või peaksin muretsema? Ise olen koguaeg kartnud rinnavähki aga pole ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!
Olete 13-aastane tüdruk ja rinnavähki kindlasti kartma ei pea! Rindade valulikkus ( eelkõige menstruatsiooni eelsel perioodil) selles eas on seotud munasarjades toodetavate hormoonide tsükliliste ...

Loe edasi

Valud vasakpoolses alakõhus

Tere
Kevadest saati valud alakõhus Märtsis operatsioon ITK-s, kus eemaldati munasarjad.Emakas alles.Varsti hakkasid peale oppi jälle tuimad valud vasakpoolses alakõhus.Perearstile tehtud uriini ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Peaksite pöörduma Teid opereerinud arsti poole. Minul on midagi raske arvata, kuna ei tea, millised uuringud Teile enne operatsiooni tehti. Vasakpoolne alakõhu valu võiks olla seotud sigmasoolega, Ka operatsioonijrgsed ...

Loe edasi

ajukasvaja

Tere!
87-aastane mees saadeti hooldekodusse, kuid pere avastas oma üllatuseks saatekirja pealt, et tal on D33 1-telgialuse e infratentoriaalse suuraju healoomuline kasvaja?!
Ja D 18.0 kõigi ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Perearst operatsioonile ei suuna. Seda peaks vajadusel tegema MRT uuringule suunanud neuroloog, kes on teostanud ka haige läbivaatuse.

Dr. Ain Pajos
Neurodiagnostika

Loe edasi

K'elabal veresoones moodustis?

Tere uuesti!
T'nan vastuse eest, vastasite, et see muudatus ei ole ohtlik, kuid, mitte, mis see on selline. N'dala jooksul eiole ta v'iksemaks
l'inud, vaid hoopisnatuke suuremaks ja katsudes ...

Veronika Palmiste-Kallion

Vastas dr Veronika Palmiste-Kallion

Tere!


Ei oska pakkuda sellisel moel, millega võiks olla tegemist. Arvestades asukohta, ei ole pigem seotud veresoontega - kuna veen on läbi naha näha, siis seetõttu ilmselt seostate ...

Loe edasi

Veresuhkur ja prednisoloon

Tere!


Võtan hetkel astma tõttu prednisolooni 30 mg. Lugesin, et see ravim võib tõsta veresuhkrut. Üks õhtu pool tundi pärast söömist, huvi pärast, mõtlesin, et võiks mõõta veresuhkrut. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ei, 11,5 mmol/l ei ole normaalne, ka mitte prednisolooni foonil. Jah, prednisoloon võib veresuhkrut tõepoolest tõsta. Soovitan asja arutada Teile prednisolooni määranud arstiga - võib-olla ...

Loe edasi

Ma ei tea mis mul viga on_ei ole diagnoosi

Tere! Kõik analüüsid korras ja tehtud, kuid siiani ei ole vastust, miks eriti hommikul kohe peale söömist muutuvad jalad punaseks (loodan, et pildil on näha millised väikesed punased laigud tekivad). Lisaks ...

Veronika Palmiste-Kallion

Vastas dr Veronika Palmiste-Kallion

Tere!

Üks, mida võin Teile kindlalt öelda, on - nendele kaebustele ei ole veresoontekirurgilist operatsiooni, mida saaksin pakkuda.
Ilmselgelt on mure Teie pärast ka Teie perearstil ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi