Toidutalumatus Autor: Kaja Julge

Toidutalumatus on toidust tingitud mittetoksiline soovimatu reaktsioon, milles, erinevalt toiduallergiast, immuunsüsteem ei osale, kuigi kaebused võivad olla täpselt samasugused. Talumatusest annab tunnistust see, et toidust tingitud vaevus kordub ning seda on võimalik esile kutsuda provokatsioonikatsuga (kahtlusaluse toiduaine menüüst väljajätmine ja taaskasutamine). 

Sageli on toidutalumatuse põhjuseks veresoonte ja kudede seisundit mõjutavad keemilised ühendid, nagu histamiin, türamiin jt, mis vabanevad sidekoerakkudest ilma allergilise reaktsioonita. Toidutalumatuse nähud ilmnevad histamiini vabastavate toiduainete (munavalge, karpkala, maasikad, tomat, kakao, šokolaad, tsitrusviljad, sealiha) või lisaainete tarbimisel. Ka fermenteeritud toidud (juust, hapukapsad, kalakonservid, alkohoolsed joogid) sisaldavad rohkesti histamiini ja türamiini ning võivad põhjustada toidutalumatust. Ensüümse toidutalumatuse puhul on inimesel teatud ensüümi vähe või see puudub üldse. Kõige sagedamini esineb laktoosi (piimasuhkur) lammutava ensüümi laktaasi puudulikkust, mistõttu inimene ei saa juua rõõska piima. Täiskasvanueas kohtab rõõsa piima talumatust üpris sageli, lapseeas harva – vaid mõne aja jooksul pärast soolepõletiku põdemist. Alkoholi aldehüüdideks lammutava ensüümi alkoholdehüdrogenaasi puudulikkus on levinud just kollase rassi hulgas ja seepärast ei kannata paljud hiinlased, jaapanlased jt Aasias elavad rahvad alkoholi. Teadmata tekkemehhanismiga toidutalumatuse reaktsioonide põhjuseks on tavaliselt keemilised ühendid, mida lisatakse toiduainetesse riknemise pidurdamiseks, välimuse, koostise, lõhna- ja maitseomaduste parandamiseks.

Vt ka toiduallergia.

Seotud teemad

Nõuanded sel teemal

Kilpnäärme alatalitus

Tere

Olen ennast viimased kuud väga halvasti tundnud ja arst määras vereanalüüsi, kust võeti ka TSH ja T4. TSH näit oli 11. Ja T4 oli normist veidi madalam kuid kahjuks ei mäleta enam näitu. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Soojast joogist ja joodi tarbimisest antud juhul kasu ei ole. Vaja oleks alustada asendusravi L-türoksiiniga, algusannus võiks olla 50 mcg päevas ja uue analüüsi (TSH, FT4) võiks teha 2-3 kuu ...

Loe edasi

Kilpnääre

Tere,
Tehti vereproov ja P-TSH kilpnääret stimuleeriv hormoon plasmas 8,58 kas tuleks kohe pöörduda endokrinoloogi poole vōi perearstile?
Ja kas üldse peab midagi ette vōtma , väsimus kaalutōus ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TSH 8,58 mIU/l on tõepoolest oluliselt üle normi ja viitab algavale kilpnäärme alatalitlusele.
Seega oleks tõepoolest hea täiendavateks kilpnäärmeuuringuteks ja vajadusel ka asendusravi ...

Loe edasi

Nõgeslööve, angioödeem

Laps on olnud väikesest peale atoopik. 3-4 korda on olnud ka äkitselt tekkivat nõgeslöövet, kui enamasti randmetele, käeseljale või käsivartele tekib nõgeskubla laadne lööve. Lööve tekib äkitselt ja kiiresti, ...

Kaja Julge

Vastas dr Kaja Julge

Tere,

Antihistamiini soovitan kasutada vähemalt 3 päeva peale lööbe kadumist.
Hea oleks uuesti minna allergoloogi vastuvõtule, loodetavasti õnnestub kindlaks teha, mis on angioödeemi ...

Loe edasi

Näonahal punetised

Tere,
18. detsember lõi minu näole lööve, (tol korral arvasin, et tegemist on allergiaga, kuna panin naole isepruunistavat toodet) mis kestis umbes neli päeva. Punased laigukesed, mis tekkisid paremale ...

Kaja Julge

Vastas dr Kaja Julge

ˇTere,

Olen päris kindel, et dermatoloog on sellise lööbe puhul kõige õigem nõuandja, ravimite ordineerija.
Allergiatestidega siin aidata ei saa.
Praegu on nahk äärmiselt tundlik ...

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitlus

Tere!
Umbes kaheksa aastat tagasi diagnoositi mul autoimmuunne türeoidiit. TSH näit on selle aja jooksul kōikunud vahemikus 4-6. Alatalitluse ravi pole siiani vaja olnud, kuna olulised haiguse sümptomid ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Küsimus vastatud 04.01.19
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

Toiduisu puudumine

Tere! Juba pea nädal aega puudub täielik söögiisu. Võiksin olla söömata vist lausa paar päeva, kui endale teadlikult sisse ei söödaks midagi. Ja kui süüa siis ei teki ka sellist tunnet, et kõht oleks nüüd ...

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Söögiisu kadumist võivad soodustada nii füüsilised kui psühholoogilised põhjused. Kuna kirjast ei selgu, kas on veel mingeid kaebusi, siis ei oska ma ka öelda, millega isutust konkreetsemalt võiks seostada. ...

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitlus

Tere!
Umbes kaheksa aastat tagasi diagnoositi mul autoimmuunne türeoidiit. TSH näit on selle aja jooksul kōikunud vahemikus 4-6. Alatalitluse ravi pole siiani vaja olnud, kuna olulised haiguse sümptomid ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie juhtumil on asendusravi alustamine patsiendi ja raviarsti vahelise kokkuleppe küsimus. Enamasti soovitavad ravijuhised kogu maailmas noortel fertiilses eas naistel asendusravi alustada, ...

Loe edasi

Lapsel pikaajaline köha, hingamisraskused ja lööbed

Tere! Laps on 3,5-aastane. Lapsel oli esmakordselt umbes 3 kuud tagasi larüngiit. Sel ajal tekkis ka vahelduva eduga nõgeslööve. Käisime isegi haiglas, kus võeti proovid, mis olid täiesti korras. Pakuti ...

Kaja Julge

Vastas dr Kaja Julge

Tere,

Vasakpoolse pildi järgi on tegemist tõepoolest nõgeslööbega. Jään vastuse võlgu, miks see parempoolsel pildil olev üksik lööbeelement ei kao. Põhjused võivad löövetel olla siiski samad. ...

Loe edasi

Beebi puusaliigese düsplaasia

Käisin hiljuti oma pea kolmekuuse beebiga ultrahelis puusaliigeseid uurimas. Arst ütles, et "ei ole eriti hull" ja käskis kahe kuu pärast uuesti minna. Tean, et tütarlastel on suurem soodumus ning ka rasketel ...

Priit Ailt

Vastas Priit Ailt

Tere,

Puusa düsplaasia kahtluse korral on nn konnaasendis kandekotid ja võimalusel isegi mähkimised väga head vahendid, seega ma soovitan neid vahendeid kasutada.

Tervitades,
Loe edasi

säärelihase trauma

7 detsembril vaatasin telekat jalad olid teise toolipeal puhkamas siis tõusin ja tagin paar kiiremat sammu ja paremast säärest käis raks läbi -mõtlesin ,et luumurd käimine oli võimatult valus.imelik ...

Gerly Truuväärt

Vastas dr Gerly Truuväärt

Tere! Vabandust, et vastus Teie küsimusele viibis ning loodan, et olete saanud abi. Kõlab, et tegu võib olla kerge achilluse kõõluse rebendiga. Seda peaks siiski vaatama ja diagnoosima esmatasandi arst ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi