Toidutalumatus Autor: Kaja Julge

Toidutalumatus on toidust tingitud mittetoksiline soovimatu reaktsioon, milles, erinevalt toiduallergiast, immuunsüsteem ei osale, kuigi kaebused võivad olla täpselt samasugused. Talumatusest annab tunnistust see, et toidust tingitud vaevus kordub ning seda on võimalik esile kutsuda provokatsioonikatsuga (kahtlusaluse toiduaine menüüst väljajätmine ja taaskasutamine). 

Sageli on toidutalumatuse põhjuseks veresoonte ja kudede seisundit mõjutavad keemilised ühendid, nagu histamiin, türamiin jt, mis vabanevad sidekoerakkudest ilma allergilise reaktsioonita. Toidutalumatuse nähud ilmnevad histamiini vabastavate toiduainete (munavalge, karpkala, maasikad, tomat, kakao, šokolaad, tsitrusviljad, sealiha) või lisaainete tarbimisel. Ka fermenteeritud toidud (juust, hapukapsad, kalakonservid, alkohoolsed joogid) sisaldavad rohkesti histamiini ja türamiini ning võivad põhjustada toidutalumatust. Ensüümse toidutalumatuse puhul on inimesel teatud ensüümi vähe või see puudub üldse. Kõige sagedamini esineb laktoosi (piimasuhkur) lammutava ensüümi laktaasi puudulikkust, mistõttu inimene ei saa juua rõõska piima. Täiskasvanueas kohtab rõõsa piima talumatust üpris sageli, lapseeas harva – vaid mõne aja jooksul pärast soolepõletiku põdemist. Alkoholi aldehüüdideks lammutava ensüümi alkoholdehüdrogenaasi puudulikkus on levinud just kollase rassi hulgas ja seepärast ei kannata paljud hiinlased, jaapanlased jt Aasias elavad rahvad alkoholi. Teadmata tekkemehhanismiga toidutalumatuse reaktsioonide põhjuseks on tavaliselt keemilised ühendid, mida lisatakse toiduainetesse riknemise pidurdamiseks, välimuse, koostise, lõhna- ja maitseomaduste parandamiseks.

Vt ka toiduallergia.

Seotud teemad

Nõuanded sel teemal

Ülekaal

Tere
Olen 18 aastane neiu ja tunnen end natukene paksuna. Kaalusin veel paar kuud tagasi 67 kilo kuid nüüdseks kaalun umbes 63 kilo kuid rohkem see alla poole minna ei taha ja keha, puusade ning ...

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Kuna pikkust toodud pole, siis ei oska öelda, kas tegu on ülekaaluga. Soovides parandada kehakompositsiooni tuleks eelkõige adekvaatselt oma kehatüüpi hinnata. Kombinatsioon tasakaalustatud ...

Loe edasi

Kaal

Tere!

Olen 14.aastane tüdruk ja kaalun 60kg, pikkus on 165cm. Kas olen ülekaalus?
Sooviksin kaalus alla võtta. Kusagil 55kg peale oleks see okei?

Tänud ette vastuse eest!

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Vastatud eelmises kirjas.

Loe edasi

Kaal

Tere! Olen 14 aastane tydruk, kaalun 47kg ja olen 170cm pikk. Tahaks kaalus alla votta ja tahaks teada kui palju voiksin alla votta ja millal muutub asi ohtlikuks?

Aitah!

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Antud kaal on juba toodud pikkuse kohta liiga väike ja võib põhjustada terviseprobleeme. Kaalust alla võtta kindlasti ei tohiks, Kui kehakaalust saab üks olulisemaid teemasid ja mõte kaalulangetamisest ...

Loe edasi

veresuhkur

tere
küsimus siis selline,et mille võiks olla probleem kui tarbida magus ainetega tooteid,nt jäätis,või valge suhkruga kohvi,siis natukese ajapärast hakkab väga palav ja ei ole ültse hea olla.samas ...

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Suhkrurikaste toodete tarbimisel või tekkida mõningatel juhtudel halb enesetunne nagu unisus, palavuse tunne, emotsionaalne labiilsus. See võib viidata algavale glükoosi ainevahetuse häirele, ...

Loe edasi

Kaelal horisontaalne paistetus

Tütrel viimasel ajal kaelale tekkinud horisontaalne justkui õrn paistetus kõrisõlmest allpool. See on nagu oleks õhuke salliriba naha all. Vähe märgatav, aga seda varem pole olnud. Lisaks vaevab muidu ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Võimalik, et ka Teie nooremal tütrel on krooniline autoimmuunne türeoidiit nagu vanemal tütrel ja Teil endal.
Jood siin ei aita, sest see probleem ei teki joodipuudusest, vaid on immuunsüsteemi ...

Loe edasi

Kaalust juurde saamine

Tere!
Mul on olnud juba pikemat aega kaaluga probleeme, olen 157 cm pikk ja kaalun 43 kg. Tahaksin väga kaalust juurde saada, mida peaksin sööma?

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Esimese olulise asjana tuleb jälgida, et söögikorrad oleks võimalikult regulaarselt. kaalust juurde saamiseks ei tohiks söögikordade vahed olla oluliselt pikemad kui 3 tundi. Päevas peaks olema ...

Loe edasi

Liigne insuliini produktsioon?

Tere!

Olen 43-aastane naine ja olen mures seetõttu, et minu veresuhkur langeb justkui kiiremini ja madalamale kui teistel mind ümbritsevatel inimestel ning põhjustab seejuures tugevaid vaevusi. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie veresuhkru näidud nii glükoosi kui laktoosi koormusproovil on normaalsed. Siiski soovitan küsida perearstilt glükomeetri, et saaksite mõõta oma veresuhkrut just siis, kui end halvasti ...

Loe edasi

Kilpnäärme ületalitlus

Minul avastati kilpnäärme ületalitlus peale sünnitust. Näitaajad on S,P-TR IgG 7,63, S,PTPO IgG 19,49 ja S,P fT3 19,74 ning S,P-TSH 0,005. Arst ütleb, et see on üsna tõsine ületalitlus. On ka see nii? ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ületalitlus on tõsine. Enesetunde normaliseerumine võtab aega, ravi kestab 6-12 kuud. 4-5 nädalat peale ravi alustamist tuleb teha korduv hormoonanalüüs ja siis on näha kui oluliselt näitajad ...

Loe edasi

Hormonaalanalüüsi tulemused

Tere, kas te palun saaksite avaldada oma arvamust järgmiste vereanalüüsi tulemuste osas:
TSH - 2.97 (norm 0.27 - 4.20) - seega justkui normis
FT4 - 12.8 (norm 12.00 - 22.00) - väga normi alumise ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie kilpnäärme talitlus on korras. Prolaktiin on oluliselt normist kõrgem. Progesterooni vastuse tõlgendamine sõltub menstruaaltsükli faasist - selle kohta ei oska midagi arvata.
Kas ...

Loe edasi

Madal hemoglobiin, kõrge kolesterool

Tere!

Avastasin hiljaaegu alakõhust "herne" ja arst arvas, et tegu võib olla suurenenud lümfisõlmega (tol korral ultraheli veel ei tehtud). Samas oli uriiniproov nii halb, et arst imestas, ...

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Söögijärgse kolesteroolinäidu põhjal ei saa öelda, kas on tegu probleemse näiduga. Täpsema info jaoks on vaja analüüsi, mis sisaldab peale üldkolesterooli ka HDL ning LDL kolesterooli näite. ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi