Tähniline tüüfus Autor: Tiiu Aug

Tähniline tüüfus on riketsiooside hulka kuuluv nakkushaigus. Meie tingimustes on kõige ohtlikum täide poolt edasikantav tähnilise tüüfuse klassikaline vorm. Tüüfusetekitaja pääseb nakatunud täi või kirbu (siit ka haiguse teine nimetus – täi- ja kirburiketsioos) väljaheitest inimese organismi nahavigastuste (nt kratsimismarrastuste) kaudu. Tähnilise tüüfuse levimine on siiski seotud suurte sotsiaalsete vapustuste (sõda) ning madala sanitaarkultuuriga.

Peiteperiood on 12–14 päeva. Haigus algab järsku, külmavärinatega, pea- ja liigesevaludega. Palavik on kõrge (39–40 °C) ning võib püsida 2 nädalat. Haige nägu on punetav, keel kuiv, lõhenenud. Esimese haigusnädala lõpus tekivad nahale nööpnõelapeasuurused või suuremad punakad täppverevalumid. Kahjustuvad kesknärvisüsteem, süda, veresoonkond. Haiged sonivad, esineb teadvusekadu. Tüsistustest on ohtlikud südamelihasepõletik, ajukelme- ja ajupõletik. Paranemine on aeglane.

Ravi toimub haiglas, vajalik on väga hoolikas põetus. Haiguse vältimiseks tuleks teha täitõrjet, haige isoleerida, jälgida haigega kokkupuutunud inimesi. Võimalik on vaktsineerimine.

Vt ka riketsiad.

Seotud teemad

Nõuanded sel teemal

Millal puugivaktsiini teha

Tere!

Avastasin, et detsembri alguses saab mul viimasest puugisüstist mööda 5 aastat (olen etapis, kus on tehtud korduvvaktsiin 3 a järel, seejärel veidi vähem kui 5 a järel ning nüüd tuleb ...

Eda Tamm

Vastas dr Eda Tamm

Tere!

Kindlasti ei ole te vaktsineerimisega hiljaks jäänud, küll ei ole nohu vaktsineerimise vastunäidustuseks.
Kui olete plaaninud vaktsineerida uue aasta alguses, siis ei ole kindlasti ...

Loe edasi

Puukentsefaliidi vaktsiin

Tere!

Mul on vaja lähiajal teha puukentsefaliidi vastane vaktsiin, sest eelmisest vaktsiinist on 5 aastat möödas. Kardan selle pärast, kuna kevadel tekkis mul allergiline reaktsioon antibiootikumile ...

Kaja Julge

Vastas dr Kaja Julge

Tere,

Te ei pea muretsema Ticovaci järjekordse süsti pärast.
Varem ei ole olnud sellele reaktsiooni ja Zinnatile tekkinud nõgestõbi ja turse ei suurenda riski.

Head vaktsineerimist!
Loe edasi

Gripi vaktsiin

Kas on mõistlik vaktsineerida 7 kuust väikelast gripi vastu? Ma isiklikult kardan grippi väga kuna olen ise seda põdenud ja usun, et lapse jaoks on see ränk. Kui ma ikkagi vaktsineeriksin lapse kolmevalentse ...

Kaja Julge

Vastas dr Kaja Julge

Tere,

See on hea, et soovite last gripi vasta kaitsta.
Imikule sobib kolmevalentne vaktsiin ja seda oleks vaja teha kaks süsti ühe kuuse vahega.

Terve püsimist!

Loe edasi

Gripivaktsiin

Tere!

Kas imetav ema peaks end gripi vastu vaktsineerima? Varem end gripi vastu vaktsineerinud pole. Laps on 3-kuune.

Kaja Julge

Vastas dr Kaja Julge

Tere,

Minu soovitus on vaktsineerida,

Kjulge

Loe edasi

HIVi nakatumise tõenäosus

Tere!
Minul on küsimus seoses HIVi nakatumise tõenäosusega.
Kui ma olin kaitsmata vahekorras ühe korra ( kui seda saab nii nimetada ) aga seemnepurset ei toimunud, siiis kui suur on tõenäosus, ...

Aino Rõõm

Vastas dr Aino Rõõm

Tere!
Palun minge ja tehke HIV analüüs ja on koheselt selge kas te nakatusite või mitte. Praegu kasutusel olevad testid on väga usaldusväärsed ja saate kiire ja õige vastuse
Parimat soovides
Loe edasi

Acinetobakter

Kas inimesel kuse ja suguelundkonnas vähemalt üle aasta väljaravimata olnud acinetobakter võib inimorganismis sügavamale kudedesse või organitesse edasi migreeruda? Kas acinetobakteri poolt võivad olla ...

Aino Rõõm

Vastas dr Aino Rõõm

Tere!
Acinetobacterist tingitud infektsioonide diagnoos tuleneb mikrobioloogiliste külvi vastusest, põletikunäitajate tõusust verest ja haiguse kliinilisest pildist. Arst, kes määrab mikrobioloogilised ...

Loe edasi

puugilt saadud infektsioon

10. juuli õhtul leidsin endalt puugi, mis oli tõenäoliselt ca 15 tundi peal olnud. Puugi terviokuna eemaldamine ei õnnestunud. Borrelioosile omast erütreemi ei ole tekkinud, kuid näib olevat tekkinud mingi ...

Aino Rõõm

Vastas dr Aino Rõõm

Tere!
Puugiründe tagajärjel võib borrelioos tekkida ka ilma nahalööbeta. Selleks, et borrelioosi diagnoosida tuleb teha labor uuringud borrelioosi antikehadele. Kirjast ei selgu, kas teil on see ...

Loe edasi

Munavalge allergia, MMR – leetrite, mumpsi ja punetiste vaktsiin

Tere.

Lapsel avastati aastaselt munavalge allergia. Allergia on tal üsna tugev, avaldudes kõhulahtisusena ning nahaärritusega. Lapsele oleks aga vaja ära teha 1-aastase vaktsiin (MMR – leetrite, ...

Kaja Julge

Vastas dr Kaja Julge

Tere,

Muna sisaldava vaktsiini tegemist on vaja edasi lükata ainult nendel lastel, kellel on tekkinud väga väikesest muna saamisest tugev allergiline reaktsioon.
Kui test näitab muna ...

Loe edasi

Pärmseentöbi

2aastat tagasi opereeriti löhkenud pimesool, samal ajal oli ka kohukelmepöletik.Sain antibiootikumi kuuri.Pärast seda algasid probleemid köhuga.Köht punnis, meeletud gaasid ja päraku umbrus niiske ja sugelev.Umbes ...

Aino Rõõm

Vastas dr Aino Rõõm

Tere
Teil tuleb uuesti pöörduda gastroenteroloogi poole kuna teie kaebused püsivad. Arst otsustab, millised lisauuringud on veel vajalikud ja selle alusel selgub, miks teil on maksanäitajad kõrged. ...

Loe edasi

Rasestumise soov ja hingerahu

Tere,

Kuna on suur soov rasestuda on mul selline küsimus, kas 3 korde hiv kontroll ITK veeniverest(neg) on 100% kindel ja viimane on tehtud 6kuud peale ohtlikku olukorda. Tean, et rasedatel ...

Aino Rõõm

Vastas dr Aino Rõõm

Tere!
Lühike vastus on, et sellest eelnevast ohtlikust kontaktist, te HIV viirust ei saanud ja testid on usaldusväärsed
Parimate soovidega
Aino Rõõm

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi