Peitmunandilisus Autor: Margus Punab

Peitmunandilisus ehk munandi laskumishäire ehk krüptorhism on kaasasündinud haigus, mida iseloomustab ühe või mõlema munandi paiknemine väljaspool munandikotti. Normaalselt laskuvad munandid kõhuõõnest läbi kubemekanali munandikotti looteea viimasel kolmandikul. Haigust esineb Eestis umbes 2–3% vastsündinutel, enneaegsetel lastel tuleb seda ette tihedamini. 20%-l juhtudest on haigus mõlemapoolne, ülejäänud juhtudel on munandikotti jäänud laskumata üks munand. Umbes pooltel juhtudel, enneaegsetel veelgi sagedamini, toimub iseeneslik munandi laskumine esimese kolme sünnijärgse kuu jooksul. Haiguse põhjused pole täiesti selged, kuid oluliseks peetakse üsasisest hormonaalset keskkonda. Haiguse (parema prognoosiga) erivormiks on kubemesongaga seotud peitmunandilisus, mille eduka ravi järel ei tohiks hilisemaid probleeme tekkida. 

Peitmunandilisus võib ravimata ja ka hilinenud ravi korral põhjustada mehe viljakuse langust ja lastetust. Samuti on haigus arvestatavaid munandivähi riskitegureid. Raskematel juhtudel võib peitmunandilisus tingida ka meessuguhormoonide puudulikkuse, mille esinemisel on vajalik hormoonasendusravi.

Peitmunandilisuse ravi on operatiivne ja selle eesmärk on tuua munand oma loomulikku asendisse munandikotis või sellele võimalikult lähedale. Ravi peab toimuma esimese kahe eluaasta jooksul, sest mida hiljem ravi alustatakse, seda tõsisem on munandi kahjustus. Poisslapse vanematel tuleks kindlasti kontrollida, kas imiku mõlemad munandid on munandikotis kombeldavad. Ka täiskasvanud mehed, kellel on peitmunandilisus, peaksid käima regulaarselt meestearsti (androloogi) juures kontrollis, et jälgida oma suguhormoonide taset ja munandite kuju võimalikke muutusi.

Vt ka seksuaalse arengu anomaaliad.

Nõuanded sel teemal

Beebi hingamine unes

Selline mure, et laps öösel mingil hetkel ei hinganud. Võtsin kohe sülle ja keerasin kõhu allapoole ja masseerisin selga ning natuke koputasin kopsude peale. Keha oli üleni kange ning nägu oli muutunud ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Vastsündinud ja esimese elukuu lapsed võivad teha kuni 10 sekundilisi hingamise pause. Kui aga paus kestab kauem ja seda tekib korduvalt ning pausi ajal muutub lapse jume siniseks, ...

Loe edasi

Astma

Tere,
Mu poeg on Teie patsient. Temal diagnoositud mitteallergiline astma (nahatestid midagi ei näidanud). Sellist diagnoosi sai kuna sügisest 2015 (kui Eestisse kolisime) temal esines kuiv köha ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Astma ägenemise (köha või hingamisraskus või vilinad rinnus) korral saab leevendust Ventolinist, mis on bronhilõõgasti ja ka rögalahtistava toimega. Ventolini võib astma ägenemise korral ...

Loe edasi

Erektsiooni häired ja testosteroon

Tere olen hädas erektsiooni häiretega ja vähene seksi isu kas see võib olla testosteroonist mul mõõdeti testosteroon 10 kas see võib olla põhjuseks? Kas 10 on liiga vähe 32 aastase mehe kohta? Ma ei suitseta ...

Vladimir Vihljajev

Vastas dr Vladimir Vihljajev

Tere! Meesterahva käitumine ja muidugi seksuaalne käitumine (sh seksi isu ja õige erektsioon) kindlasti seotud seksuaal hormooni nivooga (mitte ainult testosterooniga). Tähtis isegi mitte üldtestosterooni ...

Loe edasi

Kasvuhormoon.

Tütarlapsel kasv 135cm ja kaal 45kg.Toitub tervislikult,magusat ei tarbi.
Vitamiinid mineraalid korras.Sündides 3,250kg ja 49cm pikk. Kuni viienda eluaastani kõik korras,siis hakkas kaal tõusma ja ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Ühekordsete kaalu- ja kasvuandmete põhjal ei saa järeldusi teha, oluline on kaalu ja kasvu dünaamika. Praegused kaalu- ja kasvu numbrid jäävad normi piiresse, kuid tõepoolest on laps ...

Loe edasi

Rasedus ja ülekaal

Olen 29 aastane naine. Plaanime abikaasaga, et oleks aeg laps saada. Kuid minu mure on see, et olen tugevalt ülekaaluline. Pikkus 176cm ja kaal 112kg. Praeguseks olen 10kg maha saanud (kaal oli üle 120kg), ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija

Olete tubli, et pöördute ja küsite nõu. Tartu Ülikooli Naistekliinikus soovitan suurte kogemustega head kolleegi dr Maie Väli ja Tallinnast endokrinoloogi dr Marju Past.
Loe edasi

Aastase lapse vaktsineerimine pärast haigust

Tere!

Pereõde ütles, et aastase lapse korralise vaktsineerimise võib läbi
viia ka kõige hiljem alles 1,5-aastaselt. Kui pikk võiks olla selle
vaktsineerimise aeg pärast seda, ...

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere!
Aitäh küsimast! Arvan, et 3 kuud on täiesti piisav aeg. Aeg sõltub aga kindlasti lapse enesetundest, tema käitumisest peale meningiidist tervenemist.
Lugupidamisega
Anu Sööt

Loe edasi

6kuune ei joo vett.

Tere,
Laps on 6k12p, sööb rpa ja lisatoitu.
Kuni 4,5k oli rinnalaps ja jõi kenasti vett/tilli/kummeliteed pudelost. Kui läksime rpa peale - laps keeldub juua vett ja teed pudelist. võtab lonksu ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Ega ühtki head nippi vee joomise harjutamiseks ei olegi. Tuleb lihtsalt harjutada ja harjutada. Öösel ei peaks enam 6-kuune laps sööma, öösel võiks olla toidukordade vahe 6 tundi. Ma ...

Loe edasi

E. Coli bakter 1-aastasel

Tere!
Lapsel avastati suuremas koguses E. Coli bakterit uriinis. Vanus on 1 aasta ja 1 kuud. E. Coli bakteri kontsentratsioon on olnud kõrge juba pool aastat. Perearst tahab teha antibiootikumiravi. ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Probiootikumid ei aita E.colit uriinis vähendada. Millegi tõttu tehti ju lapsele uriinianalüüs, kus leiti suuremas koguses E. colit. Kas lapsel on olnud kuseteedes põletikke? Kui jah, ...

Loe edasi

Seenhaigus

Mul on eesnaha all mingid villid. Tänaseks arvan, et see on seenhaigus. Need tulevad ja lähevad, aga päris ära pole viimase pooleteist aasta jooksul kadunud. Enne teie vastuvõtule tulekut otsustasin siit ...

Vladimir Vihljajev

Vastas dr Vladimir Vihljajev

Tere! See on pigem nahahaigus. Need tabletid mida te saite, ehk Fluconazol on just seenevastane ravim, ka Klotrimazol kreemi. Kuna need ei aidanud siis nähtavasti ei ole see seenhaigus. Soovitan ...

Loe edasi

arnold chiari malformation 1 tüüpi

Tere! Minu lapsel avastati arnold chiari malformation 1 tüüp,tal on tihti peavalud ja küsiksin kas see esimene tüüp võib minna üle 2 tüüpi arnod chiari ja kui ohtlik on see haigus?

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere!!
Aitäh pöördumast!
Arnold Chiari I tüüp ei lähe üle II tüübiks.
Kaasuda võivad peavalud.
Lugupidamisega
Anu Söötl

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi