Nahatestid Autor: Kaja Julge

Nahatestid. Nahatestidega tehakse kindlaks, kas organism on ülitundlik ehk sensibiliseerunud teatud ainete (allergeenide) suhtes. Kasutatakse nahatorketeste ja epikutaanteste.

Nahatorketeste tehakse kas tehases valmistatud või naturaalsete allergeenilahustega. Käsivarre sisepinnale kantakse allergeenilahuse tilk ja läbi selle torgatakse nahka erilise lantsetiga nii õrnalt, et vigastatakse vaid marrasknahka. Et toiduallergeenid ei ole piisavalt püsivad, kasutatakse toiduallergia kindlakstegemiseks naturaalseid toiduaineid. Selleks torgatakse lantsett kõigepealt toiduainesse ja seejärel nahasse (ingl prickprick test). Iga torge tehakse uue nõelaga. Kui inimene on mõne allergeeni suhtes tundlik, tekib torkekohta veerand tunni jooksul väike sügelev kubel, mille ümber on punetav ala. Mida suurem on kubla läbimõõt, seda suurema tõenäosusega tekitab selle allergeeniga kokkupuude allergilise reaktsiooni. Allergiavastased ravimid (antihistamiinikumid) vähendavad torkekohal tekkivat reaktsiooni ja seepärast peaks nende tarvitamise lõpetama vähemalt 1 nädal enne uuringut.

Testide usaldusväärsuse hindamiseks kasutatakse positiivseks kontrolltestiks histamiinilahust (torkekohal peab tekkima kubel) ja negatiivseks kontrolltestiks allergeeni lahustamiseks kasutatud lahustit (kupla ei tohi tekkida). Positiivne testitulemus allergeeniga (kubel ≥ 3 mm) ei tähenda tingimata kliiniliselt väljendunud allergiat (võimalik on varjatud ehk latentne sensibiliseerumine), nii nagu negatiivne testitulemus konkreetse allergeeniga ei välista alati allergia olemasolu.

Epikutaantest ehk lapitest ehk plaastritest on hindamatu väärtusega kontaktallergia kindlakstegemisel, kuid kogub populaarsust ka toiduallergia diagnoosimisel. Aeglast tüüpi ehk rakuvahendusliku allergia korral tekib reaktsioon 2–3 päeva pärast ja seetõttu ei ole IgE-vahendusliku allergia kindlakstegemiseks mõeldud nahatorketestidest kontaktallergia korral erilist abi. Epikutaantestide tegemiseks on valmistatud erinevad allergeenide seeriad. Uuritavad allergeenid pannakse plaastrile kinnitatud alumiiniumvõi plastkambrikestes patsiendi seljale, kinnitatakse mitteallergiseeriva kleeplindiga ja jäetakse sinna 48 tunniks. Plaastri asetamise kohal ei tohi olla põletikku ja seda kohta ei tohi testimisele eelneva nädala jooksul määrida hormoonkreemiga. Süsteemseid (suu kaudu võetavaid ja süstitavaid) glükokortikoidipreparaate ei tohi enne testi kasutada 3 nädala jooksul. Plaastri äravõtmise järel on näha kõigepealt ärritusreaktsioon, kuid järgmiseks päevaks püsima jäänud nahareaktsioon on allergiast tingitud ja tulemust hinnatakse plussisüsteemis: + nõrk reaktsioon (naha punetus ja vaevu märgatav turselisus), ++ keskmine reaktsioon (punetus ja väikesed villikesed), +++ tugev reaktsioon (punetus, villikesed ja villid). Mida tugevam on tekkinud nahareaktsioon, seda suurema tõenäosusega on testitav aine allergilise dermatiidi põhjustaja.

Epikutaantestide hindamine nõuab pikemaajalist kogemust, sest oluline on eristada tõelist allergilist reaktsiooni nahaärritusest. Saadud tulemuste põhjal saab arst väga sageli anda allergikule soovitusi edasise elukorralduse suhtes, näiteks missuguseid keemilisi ühendeid oleks tarvis vältida. Toiduallergia osas saab viiteid selle kohta, millise toiduaine menüüst ärajätmisel võiks loota allergia taandumist.

Nahatestid Nahatestid Plaastritest seljal.

Nõuanded sel teemal

Vereanalüüsi tõlgendus

tere
Andsin vereanalüüsid hiljuti ja arstile helistades, öeldi, et kõik näidud on korras. Sattusin aga vaatama e-tervise lehele ja mulle hakkas silma, et 3 näitu (MPV, monotsüüdid ja monotsüütide ...

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere
Teie vereanalüüs on tõesti korras.
Referentspiirid ehk ealised ja soolised normid on kokkuleppelised ja kehtivad 95% tervete inimeste kohta, kuid 5% jääb nendest alati välja. Lisaks sellele ...

Loe edasi

Vereanalüüs

Tere
Kas saaksite selgitada vereanalüüsi tulemusi.
Hgb 111,hct 35,mch 26,4,wbc 3,0.Arst ei olnud rahul aga selgitust suurt ei andnud.Kas peaksin väga muretsema?
Lisainfoks oskan öelda, ...

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Teil tundub olevad mõõdukas aneemia (Hgb ja Htc väärtused) ja punavere rakud on väikesed (MCH). See on enamasti seotud rauavaegusega, millel võivad olla omakorda erinevad põhjused. Põhjused ...

Loe edasi

Tere, kas võiksite kommenteerida antud vereanalüüsi tulemusi.

30.10.2017 09:41fB-Leuk4.9 E9/l3.4-8.2
30.10.2017 09:41B-Eryt5.80*4.3-5.7
30.10.2017 09:41B-Hb162 g/l134-167
30.10.2017 09:41B-HKR0.47 osuus0.39-0.5
30.10.2017 09:41E-MCV82*82-98

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Saan aru, et Teie puhul on probleemiks pikemat aega kõrgenenud veresuhkru väärtus, kui glükeeritud hemoglobiin on normis. Tegemist võib olla glükoosi taluvushäirega, mida tuleb eristada ...

Loe edasi

Vereanalüüsi vastused

Tere!

Minult võeti suurem ports analüüse, et välja selgitada jalgade valutamise, kiire pulsi, kehva enesetunde, madala vererõhu, pidevate põletike, õhupuudustunde, hingeldamise, südame puperdamise ...

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere
Saan aru, et teie küsimuseks on borrelioosi välistamine ja soov konsulteerida piiripealseid laboriuuringute tulemusi. Püüan seda teha.
Borrelioosi diagnoosimine on keerukas, selleks on ...

Loe edasi

erütrotsüüd

Erütrotsüüdidid 5,24 E12/L arst käskis sellele tähelepanu pöörata kuna isa suri erütreemiasse see veri pole pikemat aega korras olnudud

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere
Erütreemia puhul suureneb tõesti erütrotsüütide arv ja hemoglobiini hulk veres. Hemoglobiini numbrit te pole kahjuks kirjutanud, naiste puhul on erütrotsüütide ülemine normipiir 5,1 x 10 12 ...

Loe edasi

B12 vitamiini puudus, leuko- ja lümfotsüütide madal näit

Tere!

Olen mures oma abikaasa tervise pärast (42-a naine). Tal diagnoositi perearsti poolt umbes 8-9 kuud tagasi tugev B12 vitamiini defitsiit organismis. Seejärel on ta saanud süste kord ...

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

B12 puudus tingib aneemiat, mille tulemusena vereanalüüsis väheneb Hbg sisaldus ja suurenevad MCV ja MCH. Leukotsüütide ja lümfotsüütide arvu ei muuda ei B12 süstid ega vitamiini puudus.
Loe edasi

uriini analüüs

Kaks aastat põdenud pidevalt erinevaid bakteriaalseid uroinfektsioone ( kolibakter, enterokokk, citrobakter, acinetobkter), saanud pea iga kuu antibiootikumravi, kuid kohe, kui antibiootikum ära jääb,on ...

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Teie probleemist lugedes selgub, et teil on ilmselt krooniline põiepõletik ehk tsüstiit, mis ägeneb sageli ja annab vaevusi. Urosepti te kasutate ja see võiks Teie probleeme vähendada, ...

Loe edasi

Võimalikud tüsistused peale antibiootikumide kuuri

Maikuus põdesin kopsupõletikku, tegin 3 tsüklit antibiootikumide ravi, samalajal kasutasin ka probiootikume ning vererõhu alandajat min. koguses, praegu pole selle järele enam vajadust, peale enam-vähem ...

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Saan aru, et teil on tekkinud vaevused maos ja söögitorus, mis meenutavad kõrvetisi. Lisaks on vähenenud lõhnatundlikkus. Ja teil on kahtlus, et uued vaevused on seotud eelneva antibakteriaalse ...

Loe edasi

Toksoplasmoosi analüüsi vastus

Tere
Olen 31 nädalat rase ja lasin teha Toxoplasma gondii igG ja igM analüüsid. Kas olen varasemalt toksoplasmoosi põdenud ?

Tulemus ...

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Kahjuks on uuringut teostav labor jätnud oma tulemuse interpreteerimata ja vastus Toxoplasma gondii IgG kohta on jäetud ebamääraseks.
Kindlasti ei ole teil ägedat toksoplasmoosi ...

Loe edasi

Synlabi tulemused

Tere

Käisin Tartus Synlabis vereproove andmas ja sain kätte ka oma tulemused. Mul tekkis nendega seoses küsimus. Nimelt on kõikidest näitajatest paigast ära lümfotsüüdid ja neutrofiilid- kas ...

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Lümfotsüütide ja neutrofiilide absoluutarvud on paigas ja paigast ära on ainult suhtearv ehk see on kaldunud lümfotsüütide suunas.
Selline olukord viitab kõige sagedamini viiruste ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi