Lülivaheketta väljasopistus Autor: Toomas Asser

Lülivaheketta väljasopistus ehk lülivaheketta song ehk diskusprolaps tekib lülivaheketta fibroosvõru katkemisel. Lülivaheketas koosneb sültja konsistentsiga säsituumast ning selle ümber olevast kontsentrilisest kiudkõhrest ja läbipõimunud kollageenilamellidest koosnevast fibroosvõrust. Lülivaheketta taandarengut ehk degeneratsiooni nimetatakse osteokondroosiks, ka lülivaheketta degeneratiivseks haiguseks. Arvatakse, et nimmevalud ja radikulopaatia on seotud lülivaheketta taandarenguga. Lülivaheketas saavutab oma maksimaalse arengu 20. eluaastaks, kuid mõnikord ilmnevad taandarengu tunnused juba enne seda. Kliinilised nähud tekivad 30–50 aasta vanuses, nooremas või vanemas eas esineb ägedat lülivaheketta väljasopistust oluliselt harvem. Lülivaheketta degeneratsioon võib toimuda ka ilma valu ja teiste sümptomiteta, millest annab tunnistust see, et 50-aastastest üle 90%-l leitakse nimmelülivaheketaste degeneratsiooni tunnuseid. Kahjustus tekib suhteliselt liikuva ja väheliikuva lülisamba osa piiril, seega nimme- ja kaelaosas. 

Esimeseks lülivaheketta degeneratsiooni tunnuseks on selle veesisalduse langus ning kõrguse vähenemine. Lülivaheketta fibroosvõrusse tekivad ringjad rebendid, mis põhjustab närvilõpmete ärrituse ketta perifeerses osas, nähtav välispind on veel terve. Kahjustuse süvenedes kujuneb lülivaheketta esilevõlvumus ehk protrusioon, mille tingib lülivaheketta fibroosvõru kiudude osaline suurem rebend. Lülivaheketta degeneratsiooni tõttu tekib selgroolülide suurem liikuvus. Lülivaheketta väljasopistus tähendab lülivaheketta sellist vigastust, mille tagajärjel moodustub kõhreketta vabalt liikuv osa. Viimane võib läbi rebenenud lülisid katva sideme sattuda vahetusse kontakti närvijuurega, põhjustades selle ärrituse ning kahjustuse.

Väljasopistus võib osaliselt imenduda, kuid sageli vajab see kaasuva lihasenõrkuse ja ägeda valu tõttu kirurgilist ravi. Väljalangenud lülivaheketta osa võib ka armistuda ning esile kutsuda lülisamba ulatuslikuma kahjustuse – luuliste vohandite tekke ja lülisambakanali ahenemise.

Vt ka osteokondroos, radikulopaatia.

Lülivaheketta väljasopistus

Seotud teemad

Nõuanded sel teemal

Varba tuimus

Tere. Pool nadalat tagasi õppusel olles avastasin mingi pinnu voi okka oma suurest varbast ja tänaseks on see varvas tuim ja kui peale vajutan tekib surin. Millest see voib olla?

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Tuimus ja surin viitavad nahanärvi kahjustusele. Kui okas põletikku ei tekitanud, peaksid vaevused vähehaaval taanduma.

Dr. Ain Pajos
Neurodiagnostika

Loe edasi

Pillid

Hakkasin võtma hiljuti pille ja elukaaslane enam kondoomi ei kasuta. Peale vahekorda on järgmine päev mul paha olla ja seda ainult siis, kui olen olnud eelmine õhtu vahekorras.

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 23-aastane

Antibeebipillid on retseptiravimid ja neid tuleb tarvitada vastavalt ette nähtud skeemile, mis on kirjeldatud ka patsiendi infos.
Loe edasi

Raskemat eset tõstes käib põletav valu läbi vasaku abaluu tiiva kõrvalt

Mis võib sellist asja tekitada?

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Võimalik põhjus on roietevahelise närvijuure ärritus lähtega selgroo rinnalülide vahelisest diskist või liigesest.
Kui valud ei taandu soovitan neuroloogi konsultatsiooni.

Dr. Ain ...

Loe edasi

Punetus eesnaha all

Kas sellise punetusega peab pöörduma meestearsti juurde kontrolli või esmalt proovida mõnda ravimit?

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

Kahjuks on toimivad ravimid siiski retseptiga. Kui nii pikalt püsinud, siis soovitan meestearsti visiiti. Kui meestekliinikusse tulete, siis kaasa hommikune esmasjoa kuse analüüs ja eesnaha alust 24 tundi ...

Loe edasi

Beebipillid

Tere ! 29 veebruaril teostatud emaka polüübi op.ja napsati ka natuke müoomist. Siis pandi peale ka piliid Cerazette. Toimus pika aegne veritsus ja rohud võeti maha arvates et kõike sai korraga liiga palju ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Tere, Cerazettet peab võtma ikka järjest pidevalt. Sageli võtab see mõned kuud aega, enne kui veritsus lakkab. Enamik naistest veritsebki ebamääraselt 2-3 kuud , seejärel reeglina veritsus kaob. Kui ...

Loe edasi

Sperma analüüs

Tere,
Kas ma saan õieti aru, et mul on leitud põletik ? Kas bakterite leid tähendab seda, et põletik vb tingitud nendest? Kubeme piirkonnas on valu (nii vasakul kui paremal, vahest munandid) Kas ...

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

Mina siin analüüsi põletikku ei näe. Põletikurakke (neutrofiile) pole ja ärritust näitav Il-6 on normi piires.
Sugutraktis põletiku diagnoosimine käib minu vaates järjekorras - kaebused, esmasjoa ...

Loe edasi

Istmikunärvi valu, alaselja valu

Tere.
Olen kannatanud alaselja valude käes kuskil 8 aastat aga need valud tulevad ja lähevad.
2 aastat tagasi kui tegin 12h päevaseid füüsilist tööd siis alaselg keskelt valuta nii kõvasti, ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Kuna valud on kestnud kaua ja kiirguvad ka jalga tuleks põhjuse selgitamiseks teostada MRT uuring alaseljast. Tasuta uuringule saab saata vaid haigekassa süsteemis töötav neuroloog. Küsige perearstilt ...

Loe edasi

valu rinnas

Trennis intensiivsema ujumise ajal lõi tuima valu südame piirkonda,

intensiivsust vähendades valu kadus.Järgmine päev vajutades kolmanda ja neljanda ribi vahele südame piirnonnas on valu,umbes,2cm ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Esmalt on vajalik EKG uuring koormustestiga. Kui see korras, tuleb kaalumisele närvivalu.

Dr. Ain Pajos
Neurodiagnostika
Tel. 6748591

Loe edasi

Menstruatsioon (ja pigem selle võimalik lõpetamine)

Tere! Mu menstruatsioon algas esimest korda umbes aasta tagasi, ja ma koguaeg lootsin et kunagi see lihtsalt äkitselt ei alga enam; minu jaoks on see üks nädal igas kuus täiesti kohutav– mitte midagi ei ...

Urve Pappa

Vastas dr Urve Pappa

Tere

Olete väga noor, et hormoontablette võtta ja sellepärast neid väga ei soovitaks. Aga see on teie valik. Kõige ohutum oleks proovida nn.minipille, mis ei soodusta ajas trombiriski. Iga ...

Loe edasi

MRT uuring - tõenäoline proplaps. Kas operatsioon on vajalik?

Sain MRT uuringu vastuse: L5/S1 lülidevahemik on ahenenud, diskis on siin degeneratsioonile iseloomulik T2 madal signaal, näha fokaalne väljavõlvuvus - tõenäoline prolaps - vasakul mediolateraalsel. Teiste ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Operatsiooni näidustus selgub vaid neuroloogilise läbivaatuse järgselt. Enamus diskiprolapse operatiivset ravi ei vaja.

Dr. Ain Pajos
Neurodiagnostika
tel. 6748591

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi