Kofeiin Autor: Lembit Allikmets

Kofeiin on alkaloid, mida sisaldavad kohvioad (1–2,5%), teepõõsalehed (1,5–3%), vähemal määral koolapähklid ja kakaooad. Tänapäeval on kofeiini tähtsus ravimina kadumas, seda leidub ainult mõnede kombineeritud peavalutablettide koostises. Vereringehaiguste ja bronhiaalastma, ka mõnede muude allergiliste haiguste korral on ravimina kasutusel samades taimedes sisalduv alkaloid

teofülliin, millel on valikulisem toime silelihaste spasmide korral. Kofeiini sisaldavate jookide liigsel tarbimisel võivad tekkida erutusnähud, südamepekslemine, lihasetoonuse suurenemine, hirm, unetus.

Vt ka kohv.

Seotud teemad

Nõuanded sel teemal

kilpnäärme ületalitus ja rasestumine

Tere,

Möödunud aasta oktoobris diagnoositi mul kilpnäärme ületalitus. Novembri lõpus kirjutati välja Thyrozoli, algselt 10mg 3 korda päevas, tegelikkuses võtsin aga 10mg 2 korda päevas. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Mina küll ei arva, et abort oleks näidustatud. Soovitan praegu thyrozoli mitte võtta ja 3-4 nädala möödudes uued analüüsid teha. Kilpnäärme ületalitlus loodet tavaliselt ei kahjusta ja raseduse ...

Loe edasi

Kas ja kuhu pöörduda?

Tere!

Peale pühi on olnud mul üllatus - suurte söömispühade järgselt võtsin 5 kilo alla! Nüüd nädalaga on kadunud veel 2kg.
Oleme kaasaga planeerinud peret suurendada ja möödunud nädalal ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kelle muu poole ikka pöörduda kui günekoloogi poole - põhjuseks tsüklihäire. Eriti, kui valud alakõhus peaksid korduma. Igaks juhuks võiks kas perearsti või günekoloogi abiga ka kilpnäärme ...

Loe edasi

Ecosilm

Tere! Olen palju teinud trenni, liigun piisavalt ja toitun tervislikult. Kuid kaal alla ei lähe, annan alla ja lõpuks söön paar kilo hoopis juurde. Netis lehitsedes leidsit toote nimega Ecoslim. Tilgad ...

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Ükski toode ei päästa kaalu tõusust kui süüa rohkem kui kulutatakse, ka antud toode.
Parimatega, dr. Ehala

Loe edasi

Kas kilpnääre ?

Tere!
>Juba nädal aega ei ole saanud laulda (kuna olen muusikaõpetaja ja laulmine hädavajalik), siis käisin täna kurguarstijuures. Ta vaatas häälepaelu ja ta ei näinud, et j-paelad haiged oleks, ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnäärme suurenemine on siin põhjusena küll vähetõenäoline, pigem hääle "väsimine", mida häälega töötavatel inimestel mõnikord ette tuleb. Igaks juhuks võib kilpnäärme ultraheliuuringu siiski ...

Loe edasi

Higistamine

Tere! 2017 aasta novembri lõpus tekkis mul mingi imelik( enda arvates mingi haigus või lihtsalt mõtetes kinni mingi asi) Algul tekkis halb enesetunne, pea käis ringi ning pulss muutus väga kiireks, samuti ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ühelegi endokriinhaigusele Teie vaevused ei viita. Igaks juhuks võiks kilpnäärme talitlust kontrollida, eriti kui perekonnas on esinenud kilpnäärmehaigusi (seda saab teha perearst). Jäsemete ...

Loe edasi

Punnis kõht

Tere! Olen 16.aastane ja vaevlen juba paar aastat punnis kõhu ja kõhuvalude käes. Punnis kõht ja kõhuvalu löövad enamasti välja just eriti kooliajal. Samuti on seedimine olnud väiksest peale üsnagi aeglane ...

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Kuna olete füüsiliselt aktiivne, siis soovitan kindlasti üle vaadata vedelikutarbimise. Lisaks on sage kõhukinnisuse põhjus ka kiudainete vähesus toidus. Toiduga peaksime saama ~25 grammi kiudaineid ...

Loe edasi

Rase ja kilpnääre

Tere!

Olen 9. Nädalat rase, varasemalt avastatud autoimmuunne kilpnäärmehaigus, mis ravi ei vajanud. Nüüd tehti uus test ja TSH- 0,009 ja ST4 -15. Kas ravi on vaja?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tehtud analüüsides on TSH oluliselt suprimeeritud, kuid FT4 normis. Tõenäoliselt Te ravi ei vaja, kuid 3-4 nädala möödudes tuleks teha kordusanalüüs.
Tervitades,
...

Loe edasi

ATPO

tere,
puhkuse ajal sanatooriumil tegin vereproovi. analüüsid näitavad: ATPO - 86,8 IU/ml (norm 0-8); TSH - 2,47 mlU/L (0,4-4),
FT4 - 17,33 pmol/L (10,6-19,4). Kui ohtlik olukord on??? olen ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Olukord ei ole ohtlik ja Teie tujukuses kilpnääre küll süüdi ei ole. Tehtud hormoonanalüüside alusel on Teie kilpnäärme talitlus normis. TPO-AK on ühte liiki kilpnäärmevastaste antikehade tiiter ...

Loe edasi

Vitiliigo

Tere, tahaksin teilt küsida vitiliigo kohta. Kas on ohtlik tätoveerida vitiliigo laigu peale ,,et seda peita ja kas see pahendab seda ? Vitiliigo on mingil määral aktiivne vahel tuleb uusi kohti juurde ...

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
See küsimus tuleks adresseerida nahaarstile, aga isiklikult ei soovitaks teha tätoveeringuid naha piirkonda, mis on kahjustatud.
Parimatega, dr. Ehala

Loe edasi

Kasv

Tere!
Olen 20.aastane neiu, 153cm pikk, kas on lootust et kasvan veel või mitte, mida saan ise teha et soodustada kasvamist?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kuna olete 20-aastane, siis suure tõenäosusega on puberteet lõppenud ja menstruaaltsükkel välja kujunenud ning kasvamislootust enam ei ole. Ka mistahes soodustavad meetmed ei aita Teid enam, ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi