Kohleaarimplantatsioon Autor: Marek Metsmaa

Kohleaarimplantatsioon. Kui on tekkinud raske vaegkuulmine või täielik kurtus, siis ei ole inimesel kasu ka kõige võimsamast kuuldeaparaadist. Sel juhul tuleb arvesse kohleaarimplantaadi paigaldamine, mille tööpõhimõte seisneb heli muutmises elektriliseks signaaliks, mis stimuleerib (ergutab, ärritab) kuulmisnärvikiude. Kohleaarimplantaat ei võimenda helisid, ta edastab vajaliku helilise informatsiooni otse teos olevatele kuulmisnärvikiududele, võimaldades heli vastu võtta. Kohleaarimplantatsioon on näidustatud lastel ja täiskasvanutel, kellel on tegemist mõlema kõrva kuulmisvõime tugeva nõrgenemise või täieliku kurtusega. Kandidaadi valikul arvestatakse järgmisi asjaolusid: inimesel on raske vaegkuulmine või ta on kurt, kuuldeaparaatide kasutamisel on saadud abi minimaalselt või üldse mitte, meditsiinilised vastunäidustused implantatsiooniks puuduvad ning haige soovib seda ka ise (laste puhul vanemad).

Kohleaarimplantaat koosneb kirurgiliselt paigaldatavatest sisemistest osadest ja kehale kinnitatavatest osadest. Helid koondatakse väikesesse suunamikrofoni, mis asetseb kõrva taga. Mikrofonist kanduvad helid kõneprotsessorisse: see filtreerib, analüüsib ja muudab heli kodeeritud signaaliks, mis juhitakse heli edasikandesüsteemi (transmitteri) kaudu FM-raadiosignaalidena kirurgiliselt paigaldatud kohleaarimplantaati. Kohleaarimplantaat jaotab elektrilise energia elektroodide kimbule – see on viidud teosse, kus toimub säilinud kuulmisnärvikiudude stimulatsioon. Saadud elektriline informatsioon juhitakse kuulmisteid pidi tõlgendamiseks ajju.

Kohleaarimplantaadi paigaldamine iseenesest ei tee veel kurti kuuljaks. Kogu protsessi juhtimiseks on vajalik meeskonnatöö. Vaegkuulja rehabilitatsioonis osalevad audioloogid, kõrvakirurgid, logopeedid, eripedagoogid, psühhiaatrid, sotsiaaltöötajad ja pereliikmed.

Nõuanded sel teemal

Mure neutrofiilide vähesuse üle

Mulle tehti kevadel 2020 hemogramm ning nüüd sügisel tehti uus hemogramm (enne operatsiooni vajalik). Kui kevadel oli verenäidud enamvähem piirides või väga vähe alla normi, siis nüüdse vastuse järgi näidud ...

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Teie vereanalüüsis esineb tõesti mõõdukas neutropeenia ja leukopeenia. Ei saa eitada, et selle foonil on suurem oht infektsioonidesse nakatumiseks ning ka võimalus, et põdemine tuleks ...

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitus

Võtan praegu 2tbl (2x50mg) L-Thyroxin-i päevas. Analüüsid on manuses. Kas teie arvates on põhjendatud ravimi annuse vähendamine? Kui palju peaks võtma?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Analüüsides TSH veidi normist madalam, FT4 normis. L-türoksiini annust võiks veidi vähendada. Soovitan võtta 50 mcg vaheldumisi 1 ja 2 korda päevas, näiteks paaritutel kuupäevadel 2 ja paaris ...

Loe edasi

MRT uuringu ûks lause.

Käisin aju MRT uuringul. Uuringu vastusel on ûks lause, mille kohta sooviksin rohkem teada saada, et mida see tähendab? Kas mul on muretsemiseks põhjust? Lause on järgnev: Ajukoes haiguslikku koldemuutust ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Igal täpsemal uuringul võib ilmsiks tulla mõni kõrvalekalle (aju arenguhäire või sünnitrauma) millega olete elanud kogu elu ja mis ei oma kliinilist tähendust. Täpsemaks vastuseks tuleb tutvuda uuringu ...

Loe edasi

Pulseeriv tunne mao piirkonnas

Tere. Tunnen eilsest saadik periooditi mao piirkonnas (vasakul või keskel ribide all) ebaühtlast tugevat tukslemist. Valu ei kaasne. Kas see võib olla millegi sümptom, näiteks probleemid maos või soolestikus? ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Tukslev tunne võiks viidata kõrgenenud vererõhule. Peaks perearsti poole pöörduma.

Loe edasi

Beebi peakuju

Tere! Olen mures om beebi peakuju pärast. Sündides oli lapsel paremal pool hemotoom ja nyyd on pea kuju väga lopergune/lame, paremalt kõrgem ja casakult rohkem väljaulatuv. Viimase kuu jooksul olen märganud ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Lapse pea kasvab ja muutub üsna suuresti esimese eluaasta jooksul. Peakuju võib oleneda näiteks sellest, millisel küljel eelistab laps olla, Perearst peab lapse pea kasvamist jälgima ...

Loe edasi

Fistul

Tere! Minu eemaldati jämesool veebruari algul ja seoses sellega paigaldati stoom.Kohe peale operatsiooni algas mäda eritumine dreeni august ja kestab siiani.

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Peaksite pöörduma Teid opereerinud arsti vastuvõtule - tema teab, kas see on paratamatu või on see probleem lahendatav.

Loe edasi

kardiostimulaator

Detsembris 2016 paigaldati kardiostimulaator seoses lll astme bradükardiaga.Seejärel olen 3 korda käinud korralises kontrollis,kõik korras,aparaat töötab normaalselt.
Septembri algul tekkisid öösiti ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Tõsise südamehaiguse tunnuseks on püsiv valu, rütmihäired, nõrkus, õhupuudus. Olete käinud kontrollis, on uuritud ja kõik on normi piires. See on väga hea. Moodsamad kardiostimulaatorid registreerivad ...

Loe edasi

Spermaanalüüs

Tere,

Soovime teist last, aga pole õnnestunud. Mehe spermaanalüüsi tulemus näitas, et normaalseid spermatosoide on 0%. Kas kordusanalüüs vōib näidata teistsugust tulemust? Esimene laps õnnestus ...

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

Esiteks - 0% pole alati null. Eestis on tõesti 2 laborit, kus enamik mehi saavad omale sperma morfoloogia vastuseks 0%. Enam kui 80% juhtudel suuremates laborites tehtud kordustestid seda esimest tulemust ...

Loe edasi

Kaitsevägi

Tere!
Räägin oma hüppeliigesest, 2016a kukkusin korvpalli mängides endal malleoli luu katki. Siiamaani on valus olen ravinud seda kannan ortoosi ja ma väänan seda isegi astudes välja. Varsti on ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Teie pöördumises ei leia ma küsimust, millele vastata. Kartma ei peaks Te kaitseväge, vaid võtma ette midagi oma jalaga. Ma ei tea Teie varasemat kulgu hüppeliigese trauma järgselt, kuid kirjeldate, et ...

Loe edasi

Suurenenud jalavalu

Tere
Mul oli aasta tagasi autoavarii. Dr. Vasar on mind opereerinud 2 x - detsembris 2019 ja veebruaris 2020 (peroneusnärvide resektsioon armi tasandil, sellest naha tundlikkuse muutus.)
...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Kindlasti ei ole see normaalne, kuid toimunud traumat kahjuks olematuks ei tee. Teil esineb närvikahjustus. Probleem on neuroloogia ja ortopeedia alane, mina vaid üldkirurg ja selles küsimuses mitte ekspert. ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi