Millist jalatuge kanda peale kipsi maha võtmist fribula tagumise otsa murru korral? 19.03.19 / Füsioteraapia

Külastaja küsib:

Tere! Väänasin veebruaris libedaga oma jala välja ja EMOs selgus ,et on fribula tagumise otsa murd.Nüüd on 4 nädalat mõõdas ja lubati kips maha võtta.Mure selline et millist jalatuge peale kipsi kanda ,sest neid on nii palju.25. märtsil pean tööle asuma ja töökoht asub Soomes aiandis.Millist ravikreemi soovitate määrida ja kuna mul leiti maost alles väike haavand ja ei tohi paljusid valuvaigistavaid tablette tarbida.Väga ootan Teilt võimaluse korral kiirelt vastust.
Lugupidamisega

Arst vastas:

Maris Perendi

dr Maris Perendi

Füsioteraapia

Confido tervisekeskus

Tere!

Teie kirjeldusest võib oletada, et murd on paranenud hästi ja täiskoormus jalale on lubatud. Tööle naasmisel on kõige mugavam variant järgmised paar nädalat toestada hüppeliiges näiteks sellise ortoosiga:
http://www.ortoosikeskus.ee/index.php?page=64&action=show_product_details&product_id=40&group_id=21
Kindlasti ei kannata see jalg veel pikki päevi kõndimist ja jalgadel olemist. Taastumine võib võtta kuni 12 nädalat. Täieliku funkstiooni taastumiseks on oluline alustada ka hüppeliigese liikuvusharjutustega ja hüppeliigest tugevdavate harjutustega.
1. hüppeliigese liigutused igasuunaliselt 10-15x
2. hüpeliigese tugevdamine igasuunaliselt kummilindiga 10-15x
3. Sääre tagumise osa venitus 2-3x 30 sek
4. Varvastele tõusud istudes/seistes 10-15x
5. ühel jalal seismine 2-3x 30sek
Video harjutustest: https://www.youtube.com/watch?v=KDjglnNIij8
Valu ja turse vähendamiseks soovitan kasutada 10-15min külmaaplikatsioone pärast harjutuste tegemist või suuremat koormust. Valu vaigistamiseks võib kasutada ka näiteks 5% Diclac kreemi.

Maris Perendi

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Füsioteraapia

Kontsade kandmine

Tere! Mul oli parema jala sääre-ja pindluumurd, seal pekse osas. Kipsi vale asendi tõttu säärelihas ja kannakõõlus lühenes ja kand maha ei läinud. Praeguseks hetkeks küll pika taastusraviperioodi järel ...

Priit Ailt

Vastas Priit Ailt

Tere,

Arvan, et lühiajaliselt madalat kontsa kanda ei ole probleem. See ei tohiks küll taastumist pikendama või kuidagi moodi halvasti mõjuda.

Parimat,
Priit

Loe edasi

taastumine

tere,kui inimesel on olnud kanna lõikus mille käigus siirdati ka luud kanda ja jalg on olnud pärast seda 3pool kuud kipsis kas ta saab siis kohe peale kipsi ära võtmist käima hakata ilma karkudeta?Ja kui ...

Vastas dr Kaidu Meitern

Tere!

Oleneb ka inimesest,aga üldiselt peaks saama.Ujumise jalgrattaspordiga võib alustada kohejooksma võib alustada kui ei lonka enam.

DR.K.Meitern

Loe edasi

kannakõõluse osaline rebend

tere
olen 22 aastane arstiteaduskonna 4. kursuse üliõpilane. olen 12 aastat tegelenud ka rühmvõimlemisega. nädal aega tagasi sain trennis võimlemiskurikaga löögi vastu paremat kanda. mul diagnoositi ...

Vastas dr Kaidu Meitern

Tere!

Ei usu,et peale 3n Te kõõlus nii terve on,et saate täie koormusega .Kui kips maha võetakse tuleks kanda kannakõrgendusi(mölemal jalal,1cm paksud),alustada taastusravi harjutustega,ja ...

Loe edasi

Achilleuse kanna trauma

Tere Doktor.
Olen 52a. sportlike eluviisidega lüheldane naine. Augusti keskel Soomaal seeneretkel, kus giid viis kiirtempos gruppi läbi vihmase lodumetsa, üle liiga laia kraavi hüpates libisesin ...

Vastas dr Kaidu Meitern

Tere!

Peaksite pöörduma ortopeedi poole,vaja opereerida?,tekkinud liited kõõluse ümber?

Dr.K.Meitern

Loe edasi

kuidas ravida

Tere! Olen püüdnud otsida infot Krügeri tõve kohta, kuid pole leidnud mingit teavet.Minu lähedase lapsel diagnoositi selline haigus jalas, kuid äkki sai tema hooldaja valesti aru.Raviks pandi jalg kuuks ...

Vastas dr Kaidu Meitern

Tere!

Kahjuks ei tea ka mina sellist tõbe(v-olla Köhler).Soovitan kanda mõni aeg jäika tallatuge .kui valu oli labajalas.

Dr.K.Meitern

Loe edasi

põlvetrauma

Tere,
olen 52 aastane, kukkusin 13.mail, Ravi tn traumapunktis pandi põlv kipsi 14.mail. Sooviksin võtta midagi ette, et traumal ei oleks kroonilisi tagajärgi. Traumapunktis nimetati nihestust ja ...

Vastas dr Kaidu Meitern

Tere!

Kui luud olid terved,tuleks kips maha võtta ja hakata tegema põlve kõverdamis-sirutusharjutusi istudes või selili valu piirini.Et valu oleks vähem ja turse alaneks,tuleks võtta ibuprofeni ...

Loe edasi

Kand

Tere

Kas on tavaline, et kandluumurru tõttu kipsis olev jalg on pidevalt paistes? Kui kaua võtab aega kandluumurru paranemine? Millised ohud võiksid kaasneda kipsi varasema eemaldamisega, kui ...

Vastas dr Aalo Eller

Kõik sõltub murru tüübist ning kuidas on õnnestunud paigaldamine.Turse on iseloomulik algul(1 nädal),õige režiimi puhul peaks taanduma.Kipsi varasel eemaldamisel on oht kasvamata murru nihkumisele ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi