Rasune näo- ja peanahk, pillid, hormoonid 04.02.23 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere. Olen aasta aega võtnud Slynd pille (drospirenone). Ja olen terve selle aja kimpus olnud ekstra tugeva rasueritusega (näol ja peanahal) ning see mõjutab juba minu psüühikat (antisotsiaalne)ja füüsilist enesetunnet. Pesen juuksed ära ja mõne tunni pärast on seis täpselt sama nagu enne. Saan aru,et organismis on meessuguhormooni tänu pillidele liiga palju ja sellest see alguse saab. Kas on mingit ravimit mis seda olukorda leevendaks?
Kahe hormooniga pille ma enam tarvitada ei saa (olen auraga migreeni ja võtsin neid 10 a kuniks uus günekoloog teavitas,et migreeniga neid võtta ei tohi). Kuna mul on ka endometrioos siis praegused pillid on viimane võimalus (spiraali ei soovi panna), et seda kontrolli all hoida. Konsulteerinud olen ka nahaarstiga kuid tema midagi soovitada ei osanud peale apteegishampoonide. Shampoonid kahjuks aga sisemiselt rasueritust ei vähenda.

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Mulle jääb veidi arusaamatuks, miks pöördute endokrinoloogi poole - ei ole ma kahjuks spetsialist ei rasuse naha, migreeni ega endometrioosi ravis. Kui Te arvate ja günekoloog sellega nõustub, et probleem võiks olla pillide androgeenses (meessughormoonide taolises) toimes, siis tuleks otsida alternatiive. Spironolaktoon on tegelikult aldosterooni antagonist, mis langetab vererõhku ja tõstab veres kaaliumi sisaldust. Tal on ka nõrk meessuguhormoonide vastane toime. Siiski tuleks Teil kõigepealt oma günekoloogiga arutada, kas Te sellist ravimit koos pillidega võtta võite. Ma ei suhtu eriti soosivalt praktikasse, kus ühe ravimi kõrvaltoimet ravitakse teise ravimiga, millel on samuti kõrvaltoimed.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Rasune peanahk

Juuksed lähevad 24 tunniga rasvaseks- Mitte ainult juur, vaid kuna sirged juuksed, siis läheb kogu juuste ulatuseks rasvaseks. Ja järgmine päev on nagu rasvapatsid peas. Ei liialda. Käidud tirhholoogid ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Suure tõenäosusega ei ole tegemist endokriinhaigusega. Vastasel juhul oleks Teil lisaks rasustele juustele ka palju muid tõsisemaid vaevusi. Kui menstruaaltsükkel on korras ja muus osas tunnete ...

Loe edasi

Kõrge TSH, kuid hormoonid korras

Tere!
Kuu aega tagasi määrati kliinilises veres kilpnäärmehormoonid.
P-TSH 6,74
P-fT4 15,0
P-fT3 4,9
Ning kolesterool
P-Chol 5,7
P-HDL-Chol 2,02
P-LDL-CHOL ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Normist kõrgem TSH viitab kroonilisele autoimmuunsele türeoidiidile, mis Teil suure tõenäosusega siiski on. Kuna FT3 ja FT4 on normis, ei ole TSH vähene tõus energiapuuduse põhjustaja. Akne ...

Loe edasi

Kilpnäärme ületalitlus ja antibeebipillid

Kas pikaaegselt võetud antibeebipillidel (10 aastat) võib olla seos hiljem tekkinud kilpnäärme ületalitusega? Pillid sisaldvad hormoone ja kilpnäärme toodab hormoone...kas seal võib tekkida mingi vastuolu ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Antibeebipillid, isegi kui neid on võetud väga pikka aega, ei soodusta kuidagi kilpnäärme talitlushäire tekkimist - kehtib nii üle- kui alatalitluse kohta. Pillid sisaldavad suguhormoone, kilpnääre ...

Loe edasi

hormonaalsed häired?

Tere!
Olen pikemat aega hädas halva näonahaga. Olen käinud aastaid(!) nahaarstil, aga abi ei ole siiani saanud. Kuna näonahk muutub hullemaks igakuiselt enne päevade algust, siis arvas nahaarst, ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Veidi selgusetuks jääb, milles näonaha "halbus" seisab. Päris kõik meist ei saa kahjuks sündides kaasa siidpehmet veatut nahka ja pärilikud variatsioonid on siin üsnagi suured - nahk võib olla ...

Loe edasi

hormoonid

Tere,

Oleks küsimus seoses hormoonide üle/alatalituse ja kilpnäärmega.
Aastaid on vaevanud nn.vilisemine kõrvus, uimane/paks pea, tasakaaluhäired, rasune peanahk ning tugev karvkasv. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnäärme hormoonanalüüsi (TSH) perearstid siiski viimastel aastatel teevad. Uimasus, tasakaaluhüired ja kaalutõus võiksid ju alatalitluse suunas viidata. Suurenenud karvakasvul pole aga küll ...

Loe edasi

akne, juuksekadu, liigne karvakasv

Tütre haiguskirjeldus: vanus 10-11: juuksed ja näonahk väga rasune. (Kõige rohkem 3-4 tundi peale pesu olid juuksed talutavad. Edasi juba küsiti, et kas pesid rasvaga pead või? Nägu läikis kogu aeg).

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie tütre probleemid tekkisid koos puberteediga, kui suguhormoonide ja kortisooli taseme tõusuga suureneb naha rasueritus ja tekib akne. Suuremal või vähemal määral tabab see probleem kõiki ...

Loe edasi

rasvane peanahk

Tere! olen 37 a naine. Kui juuksed on rasvased ,siis õige oleks vist öelda -rasvane peanahk. Pluss juurde veel teisigi juukseprobleeme. sooviksin Teie käest küsida, et milline oleks siis ikkagi üks esimesi ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Rasvased juuksed ja rasune peanahk ei ole enamasti haigustunnus ja arsti asemel soovitan konsulteerida kogenud juuksuriga. Igaks juhuks võiksite oma muret siiski ka perearstiga arutada ja ...

Loe edasi

pillid

Tere! Kas sos-pillid võivad kahjustada kilpnääret. Hüpotüreoos on mul.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
SOS-pillid (ega ka mistahes muud hormonaalsed kontratseptiivid) kilpnääret ei kahjusta.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

juuksed ja nahk

tere,
palun öelge, mis võiks üldse olla erinevad põhjused, et mul juuksed juba pikka aega välja langevad (igasugused välispidised ravimid ei aita), et nad lähevad poole päevaga mustaks, et ma higistan ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie puhul saab vaevalt rääkida mingitest sümptomitest (haigustunnustest). Tegemist on Teid häiriva kosmeetilise probleemiga - rasune näonahk ja peanahk. Kui kosmeetikud ja juuksurid ei aita, ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: