ei saa rasestuda 03.07.22 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere!
5 aasta jooksul ei saa rasestuda. Arst ütles, et põhjus on kilpnäärme näidustuste korral.
Minu näidised
TSH 2,821 mU/l
fT4 14,4 pmol/l
fT3 5,5 pmol/l
TPO Lgg 313

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Teie kilpnäärme hormoonanalüüs on täiesti korras ja kilpnääre EI OLE Teie viljatuse põhjus. TPO IgG kõrge tiiter viitab autoimmuunsele kilpnäärmehaigusele, mis on pärilik riskiseisund talitlushäirete suhtes, kuid analüüside alusel pole Teil seni talitlushäiret tekkinud. Kui günekoloog väga soovib nihutada Teie TSH väärtust fertiilsuse mõttes ideaalsesse vahemikku 1-2,5 mIU/l, siis võiks ta Teile ajutise meetmena korraldada väikeses annuses L-türoksiini (50 mcg päevas). Kui küsimus ei oleks rasestumises, siis tegelikult Te analüüside põhjal ravi ei vaja.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Hüpoglükeemia sümptomid mõned tunnid peale söömist

Millest võib olla tingitud 3-4h peale sööki tekkinud hüpoglükeemia sümptomid(veresuhkrut mõõtnud ei ole): (kätevärin, tähelepanu-ja keskendumishäired, ärrituvus, söögiisu, ärevus jms) pealtnäha tervislikul ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Selgitamaks, kas tõepoolest on tegemist hüpoglükeemia sümptomitega, tuleb siiski nende esinemise ajal veresuhkrut mõõta. Loetletud vaevused võivad esineda normist madalama veresuhkru korral, ...

Loe edasi

Dutch test

Tere!

Kas Eestis on võimalik teha Dutch (hormoon)analüüsi? (Ei ole kindel, kuidas on selle eestikeelne tõlge) Kui ei, siis kas oskate öelda, millised riigis seda teha saab?

Lugupidamisega

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Soovitan pöörduda Synlabi. Seal saab patsient oma raha eest teha väga laias valikus erinevaid analüüse. Kas just sellise nime all neid pakutakse, pole kindel, kuid testi olulised komponendid ...

Loe edasi

TCH

Tere! Olen 51 aastane naine ja kilpnäärme alatalitus diagnoositud 15 aastaselt. Menstruatsioon lõppes 10 aastat tagasi. Hetkel võtan juba palju aastaid L-thyroksini E-R 100mg ja LP 125mg. Käisin täna ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie TSH on täiesti normis ja võite L-türoksiini sama annusega jätkata. Lisauuringuid praegu vaja ei ole. Asendusravi on igati adekvaatne ja uimasuse-loiduse põhjuseks ei ole kilpnäärme alatalitlus.
Loe edasi

Lihasevalud ja kaela kangus kilpnäärme alatalitlusest?

Tere.

Kogu kilpnääre on eemaldatud mitu aastat tagasi.
Näitusid ei ole saadud korda. Poole aasta tagant on käidud analüüse andmas. Nüüd hakkasid peavalud, südame pahadus, lihastekangus ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ma ei saa päriselt aru, miks pole mitme aasta jooksul L-türoksiini annust piisavalt suurendatud. Aastaid kestev alatalitlus kiirendab vananemisprotsessi ja halvendab enesetunnet. Siiski arvan, ...

Loe edasi

Kilpnäärme peennõel biopsia

Tere!

04.07 võetud analüüs kilpnäärme tsüstist - vastus:
Peennõelbiopsia kilpnäärme vasakust sagarast, 6 klaasi.
Vähene kolloid, follikulaarepiteeli rakud kohati normaalsete lamedate ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Määratlemata atüüpia korral tsütoloogilisel uuringul otsustab konkreetset patsienti jälgiv endokrinoloog, kuidas patsienti jälgida või ta hoopis operatsioonile saata. Kordusanalüüsi healoomuline ...

Loe edasi

Ultraheli teinud arst saatis mu perearstile vastuse milles oli kirjas-PERURETRAALSELT KALTSINOOSI. Kahjuks perearst ei tea mida see tähandab. Kas saate selle eestikelde panemisega aidata?

Ultraheli uuringu vastus.
Ultraheli teinud arst saatis mu perearstile vastuse milles oli kirjas-PERURETRAALSELT KALTSINOOSI. Kahjuks perearst ei tea mida see tähandab. Kas saate selle eestikelde ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kahjuks on küsimus tulnud valel aadressil. Palun saata see uroloogile.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

Kas vajab ravi

Tean et aastaid juba kilpnäärme piiripealne ületalitus käin iga 2 aasta tagant nüüdseks proove andmas ja ultrahelis, samas enne sai iga aasta käidud, lisaks ka sõlmed tekkinud mõningate aastatega, kas ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie juhtumil nii napi info pealt ammendavat vastust anda ei saa. Soovitan kas oma arstiga probleemi pikemalt arutada või küsida tõepoolest ka mõne teise endokrinoloogi arvamust.
Tervitades,
Loe edasi

Kilpnäärme sõlm

Tere!
Käisin kilpnäärme ultraheliuuringus kuna pikemat aega on kõri allosas olnud külm (ei ole valulik).
Tegin esmalt vereproovi ning kilpnäärme haiguse osas olid need korras. Seejärel ultraheli, ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ilma ultrahelipilti nägemata ei saa kahjuks sõlme kohta muud öelda, kui, et see on keskmise suurusega. Kirjelduses puudub ka ultraheliarsti hinnang sõlme pahaloomulisuse riski kohta. Siiski ...

Loe edasi

Kilpnääre

Tere

TSH 6.20 ja fTH4 12.1. Kas kilpnäärme näit on normis?

Lugupidamisega

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Päris normis ei ole. TSH on veidi kõrge, FT4 osas jään vastuse võlgu, kuna ei tea seda määranud labori täpseid normivahemikke. Analüüsis on viide kergekujulisele kilpnäärme alatalitlusele.
Loe edasi

TSH vastus

Tere,tegin perearstil kõik uuringud ka TSH ja tulemus oli 0,069,kas selle tulemusega on rohtu vaja või ei ole miskit?Perearst on puhkusel,mis te arvate? Tänan.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Selline TSH mõõdukas supressioon viitab kergekujulisele kilpnäärme ületalitlusele. Mis seda põhjustab ja kas ravi oleks vaja, selgub peale lisauuringuid (vereproov, kilpnäärme ultraheli). Kui ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: