Autoimmuunne türeoidiit ja hüpertüreoos-palun lahtiseletamist 06.06.22 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Patsiendil on mõõdukas autoimmuunne türeoidiit ja hüpertüreoos
S-TSH <0.008 mU/l
S-fT4 29.3 pmol/l
TPO IgG 219 kU/L
Soovitan ravi alustada suurema doosiga:
1 kuu Thyrozol (10 mg) 1 tablett x 2 korda päevas, lisaks beta-blokaator
- siis TSH ja FT4 kontroll, UH
Teine kuu 10 mg x 1 (?)
- siis TSH ja FT4 kontroll
Neljas kuu 5 mg x 1 (?)
- siis TSH ja FT4 kontroll

Sümptomiteks on tohutu südamepekslemine (rahulolekus 85-90) käte värisemine, halb enesetunne, lühinägelikkuse teke.
Tarvitan nonstop beebipille (endometrioos III aste alates 19.ndast elusaastast)
Minu küsimused oleksid:
1) Kas piisab vaid perearstist või on vajalik endokrinoloogi juurde pöördumine?
2)Kui palju võivad need nonstop beebipillid mõjutada kilpnäärme tööd?
3)Kas antud haigus ja enesetunne on eluaegne?
Tänan kui leiate aja vastata.

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Vastan samuti järjekorras:
1. Perearstist ei piisa, vajalik on pöördumine endokrinoloogile.
2. Beebipillid ei mõjuta kilpnäärme tööd.
3. Haigus on eluaegne, ägenemine möödub raviga ja siis paraneb ka enesetunne. Samas võib tulla edaspidi taas uus ägenemine sarnaste vaevustega.
Täiendavat informatsiooni saate endokrinoloogilt, kelle vastuvõtule pöördute.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

autoimmuunne türeoidiit ja COVID19 vaktsineerimine.

Tere! Mul on diagnoositud autoimmuunne türeoidiit ning raviks on määratud L-Thyeoxin tabletid 25 mikrogrammi. Kas tohib vaktsineerida COVID19 vastu.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tohib.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

krooniline autoimmuunne türeoidiit

Tere,
kas kroonilise autoimmuunse türeoidiidiga inimesed kuuluvad riskirühma covid-19 puhul?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ei kuulu.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

Autoimmuunne türeoidiit ja keskendumishäired

Tere!

Mul diagnoositi autoimmuunne türeoidiit 2 aastat tagasi ning alates sellest ajast olen asendusravil. Sooviksin teada, kas autoimmuunne türeoidiit võib tekitada ka keskendumishäireid, ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Autoimmuunne türeoidiit iseenesest keskendumishäireid ei põhjusta. Küll võivad keskendumist raskendada autoimmuunsest türeoidiidist tingitud üle- või alatalitlus. Nagu aru saan, ongi Teil kilpnäärme ...

Loe edasi

autoimmuunne türeoidiit ja rasedus

Tere!
Mul on diagnoositud autoimmuunne türeoidiit. Kilpnäärme talitlus hetkel normis (eutüreoos). TSH 3,93 mU/L (eelmistel anal. 4,16 ja 4,52 mU/L), lisasin täpsemad numbrid failiga. Ravi pole määratud. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
L-türoksiini võiks hakata juurde võtma, kui rasestumine näiteks 6 kuu jooksul ei õnnestu. Võib muidugi ju võtta ka "igaks juhuks", kahju ei tee. Kuid ka kasu osas pole selgust.
Tervitades,
Loe edasi

Autoimmuunne türeoidiit ja hüpotüreoos

Perearst diagnoosis 2013.a.kevadel autoimmuunse türeoidiid.nüüd saan asendusravi.Kas peaks uuringuteks pöörduma ka endokrinoloogi vastuvõtule?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui asendusravi foonil on kilpnäärmehormoonid korras, saab Teie hüpotüreoosi jälgimisega hakkama ka perearst.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

Kilpnäärme eemaldamine

Tere. Mul avastati autoimmuunne türeoidiit (see on olnud juba aastaid), kõik näidud olid korras (eutüreoos), paremas loobuse suurenemises beniigne tsütoloogia. Paremal pool ja ishmuses on sõlmeline suurenemine, ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui Teil on krooniline autoimmuunne türeoidiit, on kilpnäärme struktuuri muutused tingitud sellest. Ühe sagara eemaldamine kilpnääret küll paremini tööle ei pane, pigem vastupidi. Kuni talitlus ...

Loe edasi

KILPNÄÄRME OPERATSIOON

Miks opereeritakse kilpnääre ära alles siis kui ta muutub pahaloomuliseks, põletikuline ja mittefunktsioneeriv kilpnääre on ju ka kasutu ja organismile isegi koormav (autoimmuunne türeodiit) ? Tänades!

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ükski organ pole seni, kuni ta talitleb normaalselt, organismis kasutu. Krooniline autoimmuunne türeoidiit ei koorma organismi kuidagi. Probleem tekib üksikutel patsientidel, kui kujuneb ...

Loe edasi

kilpnäärme krooniline põletik

Tere. Kas kilpnäärme krooniline põletik võib põhjustada reaktiivset artriiti? Kas kroonilise kilpnäärme põletikuga on lubatud võtta soolavanne?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Krooniline autoimmuunne türeoidiit reaktiivset artriiti ei põhjusta. Soolavannid on lubatud.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

autoimmuunne türeoidiit

Lähen veebruaris endokrinoloogi konsultatsioonile, saatelehele märgitud autoimmuunne türeoidiit ja kalduvus hüpotüreoosile (FT3 ja FT4 korras, aga TG-Ak 438 IU/ml ning TPO-Ak väiksem kui 1000, TSH 4,340)

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Krooniline autoimmuunne türeoidiit iseenesest ei ole lastetuse põhjuseks. Rasestumist võib takistada kroonilise autoimmuunse türeoidiidi tõttu kujunenud kilpnäärme alatalitlus. Soovitan seekordse ...

Loe edasi

TSH 11

Tere!
Olen 29.a. naine ja pöördusin perearsti poole juuste väljalangemise murega. Vereprooviga selgus, et TSH on 11 (norm. vist 5) ja arst suunas endokrinoloogi vastuvõtule, diagnoos hüpertüreoos. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kõrge TSH viitab mitte kilpnäärme ületalitlusele (hüpertüreoosile), vaid alatalitlusele (hüpotüreoosile). TSH tõus on Teil mõõdukas ja nii ei ole tõenäoliselt raskekujuline ka Teie alatalitlus. ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: