Radioaktiivne joodiravi 26.05.21 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere!

Lähen Gravesi tõve tõttu neelama radioaktiivset joodikapslit. Tahtsin küsida, et kui ohtlik see tegelikult tervisele on ja mis see ravi ülejääbud kehale teeb. Kas sellel ravil võib tulevikus tüsistusi tulla? Ja kui kaua peaksin radioaktiivsuse pärast eemal olema oma 5-aastasest lapsest?Praegu olen arvestanud nädala. Minu näidud ka:
Materjal Analüüs Tulemus Ühik Referentsväärtus Kuva
lisainfo *
13.05.2021 10:54:00 Veri
TSH
0.006 mU/L 0.3-4.2
13.05.2021 10:54:00 Veri
fT3
10.9 pmol/L 3.1-6.8
13.05.2021 10:54:00 Veri
fT4
27.9 pmol/L 12-22
13.05.2021 10:54:00 Veri
TPO IgG
588 kIU/L <=34
13.05.2021 10:54:00 Veri
Türeotropiini retseptori IgG (tõlgendus)
Positiivne Negatiivne
Türeotropiini retseptori IgG
17 U/L

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Radiojoodravi eelselt teavitatakse Teid põhjalikult kõigist võimalikest kõrvaltoimetest ja ebamugavustest, mida see ravi kaasa tuua võib. Samuti soovitavast elukorraldusest paari nädala jooksul peale ravi. Selline on kord ja minu teada tehakse seda kõigis keskustes, kus Eestis radiojoodravi läbi viiakse - nii Tartu Ülikooli Kliinikumis, Ida-Tallinna Keskhaiglas kui ka PERH-is. Kui Te mingil põhjusel pole kõigile oma küsimustele vastuseid saanud, võtke ühendust Teile ravi määranud endokrinoloogiga või Teile eelnevalt ettevalmistavad uuringud teinud nukleaarmeditsiini arstiga.
Teile analüüsid näitavad, et radiojoodravi on tõepoolest näidustatud. Muretsemiseks pole põhjust. Raskeid kõrvaltoimeid või kaugtüsistusi sellel ravil ei ole. Ravi oodatav tulemus on püsiv kilpnäärme alatalitlus ja asendusravi sünteetilise kilpnäärmehormooniga, aga seda, ma arvan Te juba teate.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Joodiravi

Tere, pean minema kilpnäärme joodiravile. Kas see eelistatum, ma võtaks pigem rohtu edasi? Mis on selle tagajärjed, alatalitus ja peaksin ikka rohtu elu lõpuni võtma? Kaalu tõus?
Mida soovitate?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Radiojoodravi ei ole kunagi päris esimene ravimeede. Seda soovitatakse juhul kui vaatamata tablettravile ületalitlus ei möödu või peale ravikuuri lõpetamist kiiresti tagasi tuleb. Radiojoodravi ...

Loe edasi

Ületalitluselt alatalitlusse ja kaalutõus

Tere,
Minul avastati ligikaudu aasta tagasi kilpnäärme ületalitlus, mis nüüd on peale joodiravi muutunud alatalitluseks. Sain ka peale joodiravi hormoonravi, mille käigus väga juurde ei võtnud. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kõigepealt peab olema selge, et Teie kilpnäärme hormoonid on nüüdseks täiesti korras ja L-türoksiini annus on piisav. Radiojoodravi järel võib kilpnäärme talitlus veel kuni pool aastat üle- ...

Loe edasi

Pisted kaela piirkonnas, palavik, halb enesetunne

Tere,

sooviksin teada, kui on eemaltatud täielikult kilpnääre (kilpnäärme pahaloomuline kasvaja), saan asendusravi L-Thyroxin 150 mikrogrammi. Saadud ka joodiravi, mis toimus selle aasta märtsis. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ei oska sellele sümptomile kuidagi reageerida. Ei ole Teid ja Teie kaela näinud, ei tea analüüside vastuseid ... Kellegi normaalne kehatemperatuur ei ole 35,6, kuid see selleks.
Kui ...

Loe edasi

Kilpnäärme pahaloomuline kasvaja

Kaks kuud tagasi avastati mul pahaloomuline kilpnäärme kasvaja. Kõik vereanalüüsi näitajad olid korras, selgus, kui tehti UH ja võeti biopsia. Suguvõsas on paljudel kilpnäärmega probleeme, kuid keegi neist ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Lõikus (kilpnäärme ja kaelapiirkonna lümfisõlmede eemaldamine) ei ole raske. Lõikus tehakse üldnarkoosis. Peale lõikust saate samal päeval juba süüa ja rääkida. Ka radiojoodravi pole patsiendile ...

Loe edasi

kilpnäärme ületalitluse joodiravi?

Tere mul avastati kuu aega tagasi kilpnäärme ületalitlus.Nüüd olen kuu aega Mercazolyli tablette söönud ja tehti uued vereproovid.Arsti sõnul on kilpnääre kontrolli alla saadud aga veres on valgeliblede ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui veres on tekkinud valgeliblede üleküllus, ei tahaks seda küll merkasoliiliga seostada. Valgeliblede ülekülluse kõige levinum põhjus on bakteriaalne põletik. Merkasoliili kõrvaltoimena võib ...

Loe edasi

kilpnäärme ületalitlus

Kas kilpnäärme ületalitlus võib olla pärilik? kuidas sellesse üldse haigestutakse? mida toob kaasa endaga kilpnäärme ületalitlus?kuidas seda ravitakse? kui vanalt võib sellesse haigestuda? kas näiteks ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnäärme ületalitlust puudutavat peatükki tervishoiu käsiraamatust ma ümber kirjutama ei hakka. Vastan lühidalt:
1. Kilpnäärme ületalitlus ei ole nakkushaigus, mida on võimalik "endale ...

Loe edasi

radioaktiivne jood

Tere!
Palun vastake,millistel näidustustel on vajalik radioaktiivse joodi kasutamine ja kas on võimalik teda asendada mingi ravimiga?

Lugupidamisega
Niina D.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Radiojoodravi kasutamise näidustuseks on retsidiveeruv (korduvalt ägenev) difuusne toksiline struuma, türeotoksiline adenoom või multinodulaarne toksiline struuma. Lähemaid selgitusi Teie ...

Loe edasi

radiojoodravi

Arst planeerib joodiravi.Käisin tegemas proovi radioaktiivse joodiga ja selle tulemuseks oli 39% 24t.möödudes.Kas see näitaja on väga halb,et peab tegema joodiravi või saab ka rohtudega hakkama.Või tuleb ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

J131-needumine 24t järel 39% näitab, et neeldumine on hea ja radiojoodravi saab teha. Tõenäoliselt olid Teie tohtril omad põhjused, miks ta radiojoodravi kasuks otsustas ja tegelikult arvan, et see otsus ...

Loe edasi

Radioaktiivne jood

Kas kilpnääre ületalitust tohib kaks korda ühe aasta jooksul radiojoodiga kiiritada (joodineeldumine 15 m.)

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tohib küll ja ongi vaja, kui esimene kord osutus ebapiisavaks.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

sõlmede lõikus kilpnäärmel

Tere.
Vasak sagar on suurenenud kolm korda sõlmede näol. Tabletid ja joodiravi ei ole tulemuslikud. Lõikuse aeg kinni pandud, kuid olen mures lõikuse järgsetest võimalikest tüsistustest. (häälepaelade ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tõenäoliselt on lõikuse käigus plaanis eemaldada kilpnäärme vasak sagar, mis on sõlmede tõttu suurenenud. Parem sagar, mille struktuur on korras, jääb sel juhul alles. Lõikuse järel võtab ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: