Diabeet? 29.05.13 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere!

Tekkisid 2 kuud tagasi selllised kaebused nagu närvilisus, südamekloppimine, iiveldus, külm higi, mõtlemis-ja keskendumishäired, nõrkus, segasus, jõuetus, vedelikupuudus.

Nüüd üle kuu aja tagasi käisin uuringutel ja leiti autonoomse närvisüsteemi häire, millest tingituna soolte tegevuse häired, väljaheide ka imelik...nagu toiduosad oleks seedimata ja rasvane...

Nüüd peale seda seisund ainult halvenenud...ja olen tähele pannud, et just pärast süsivesikuterikka toidu tarbimist...eriti mesi ...

Kehakaal ainult langenud, kuigi söönud palju -kuna arvati, et anoreksia, olen juba kuu aega võidelnud sellega ja üritanud kaalus juurde võtta, aga ei tule midagi ja enesetunne lihtsalt jube...Pearinglused ja iiveldushood ja imelik tunne pidevalt.

Lisandunud ka valud rindkere piirkonda ja selga...samuti jalgades kahtlased valud ja veresooni on katki läinud...jalad on ka tundetud, samuti kätel paar kohta...

Kardan, et on diabeet hiliste tüsistustega....
Kuna veresooned ahenenud, käed ja jalad kogu aeg külmad, kuna veri ei käi ka ringi.
Lisandunud ka valud rindu ja selga ning õhupuudustunne...samuti jalgades kahtlased valud ja veresooni on katki läinud...jalad on ka tundetud, samuti kätel paar kohta...

Silmanägemine läheb samuti halvemaks...

Leiti ka Tuumavastased antikehad verest ja lugesin, et diabeet samuti autoimmuunhaigus...


Selline küsimus, et kuhu arsti poole pöörduda, kes tegeleks rohkem just diabeediga ja selle hiliste tüsistuste uurimisega...kes viitsiks uurida ja saata, kuhu vaja?

Olen uurinud, et need võivad olla diabeedi tunnused ja valud võivad olla pankreatiidist...

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Kallis patsient - suhkurtõvega on kõik väga lihtne. Kui veresuhkur on tõusnud üle suhkurtõve diagnoosimiseks vajalike kriteeriumide (neid tunneb iga perearst), siis on tegemist suhkurtõvega. Kui veresuhkur on normis, siis suhkurtõbe ei ole ja ammugi ei saa rääkida suhkurtõve kaugtüsistustest. Ükskõik, millised on vaevused või ka mistahes uuringute tulemused - normaalsete veresuhkruväärtustega suhkurtõbe pole olemas. Suhkurtõve diagnoos on nn. perearsti diagnoos ja kõik, mis teha vaja, on määrata veresuhkru väärtus (soovitavalt hommikul tühja kõhuga veeniverest). Tegelikult, arvestades, et Teil on leitud verest ka tuumavastased antikehad, arvan, et veresuhkru analüüsgi pole tegemata jäänud.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

veresuhkru määramine

Tere!
Mõned päevad tagasi lasin glükomeetriga sõrme otsast verd võtta. Tulemus oli 6,2. Proov tehti siis, kui eelnevalt oli söömisest natuke üle 3 tunni möödas.
Mõned päevad hiljem lasin glükomeetriga ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Usaldage oma arsti! Esiteks suhkurtõve diagnoosimiseks glükomeetrit ei kasutata, kuna see on liiga ebatäpne riist. Vaja on võtta verd veenist peale vähemalt 8-tunnist paastu. Teiseks on väärtused ...

Loe edasi

GTT tulemused

Tere!

Käisin glükoosi taluvuse testi (GTT) tegemas ning tulemused olid järgmised:
0h - 3,96
1h - 4,22
2h - 2,72

Test on tehtud raseduse ajal 16ndal nädalal. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Test on korras - diabeeti ei ole. Madala näidu pärast 2t peale glükoosikoormust muretsema ei pea, mingile haigusseisundile see ei viita.
Tervitades,
dr. ...

Loe edasi

Diabeet

Laps on 9aastane, kuu aja pärast endrokrinoloogile. On avastatud kõrgenenud paastuglükoositase 6,3-6,7. On tehtud veel GTT-enne glükoosi manustamist 5,12 1 tunni pärast 7,65 2 tunni pärast 5,87. Lapsel ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie kirjas ära toodud veresuhkru väärtuste alusel momendil suhkurtõbe diagnoosida ei saa. Siiski soovitan endokrinoloogi juures ära käia, et teha uuringud võimaliku diabeediriski hindamiseks ...

Loe edasi

gad 65 analüüs

Tere!
Olen nö jälgimisel kõrgenenud veresuhkru asjus.
5 aastat tagasi tehti gad 65 analüüs, mis toona andis positiivse tulemuse (väärtust kahjuks ei mäleta) aga mõned kuud tagasi tehtud analüüs ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Jah, kahjuks pole AK-de analüüsi tulemused mõnikord reprodutseeritavad s.t. kordusanalüüsid võivad anda esialgsest erineva tulemuse. Pigem tähendab antikehade tiitri negatiivseks muutumine ...

Loe edasi

Veresuhkur ja Dialevel

Tere!
Minu mure on kõrgenenud veresuhkur! 2 aastat tagasi mõõtis arst veeniverest näidu 6,2. Püüdsin ise selle peale rohkem sporti teha ja ka süsivesikuid korraga vähem süüa. Aasta tagasi oli näit ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie veresuhkur on võrreldes normiga küll veidi tõusnud, kuid ei anna veel alust suhkurtõve diagnoosimiseks ega tablettravi alustamiseks. Diabeedi diagnoosimiseks peaks hommikune tühjakõhu ...

Loe edasi

Suhkruhaigus

Selline küsimus, et kui veresuhkrunäitajad on hommikuti ilma söömata sõrmeotsast võetuna olnud ühe nädala sees 5, 7; 6,0 ja 6,0 ning veeniverest võetud 3-kuu keskmine on olnud 5,4, kas see viitab, et võib ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie perearstil on õigus, olemasolevate andmete alusel Teil diabeeti diagnoosida ei saa. Suhkurtõve ennetamiseks soovitan ikka tervislikke eluviise - püsida normkaalus, süüa vähem magusat ja ...

Loe edasi

Suhkruhaigus

Mul on olnud juba viimased 1,5 kuud probleemid kõhu ja seedimisega. Alguses oli lihtsalt kõht punnis ja aeg-ajalt kinni, täiskõhutunne ja gaasid. Kuna mul on kõhuga alati kõik korras olnud, siis muutusin ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie veresuhkru väärtused küll diabeedile ei viita. Samuti ei ole suhkurtõve puhul esiplaanil seedetrakti vaevused, vaid lihtsalt suur janu, väsimus ja kaalukaotus. Kui hakkab kujunema ketoatsidoos ...

Loe edasi

Diabeedi kahtlus

Tere. Mul on mure oma 4aastase poja pärast. Viimasel ajal on ta hakanud rohkelt jooma ja tihedalt pissil käima. Elupäevad on ta nigel sööja mul olnud, muudkui sööks ainult magusat, ja tahtnud rohkem juua. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Vereproov tuleb ära teha, parem veeniverest (täpsem). Mingil muul moel pole diabeedi kinnitamine või välistamine võimalik.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

Diabeet

Hiljuti saatsin oma 29-aastase poja perearsti juurde, märgates tal diabeedi sümptomeid. Veresuhkru tase oli 12,9, järgmisel päeval 16 ja endokrinoloogi juurde suunatuna määrati kohe samast päevast insuliini ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Esiteks, insuliin on alati õige ravi, nii 1. kui 2. tüüpi diabeedi puhul. 2. tüüpi diabeeti võib ravida tablettidega, kuid võib ravida ka insuliiniga. 1. tüüpi diabeedi raviks pole peale insuliini ...

Loe edasi

Kilpnäärme ületalitlus ja selle ravist tulenevad probleemid

Mul avastati kilpnäärme ületalitlus. Tabletiravi pidevat tulemust ei andnud ja eelmine aasta suvel sain radioaktiivse joodi ravi. Neelasin alla kapsli, mille tagajärjel pidi kiilpnääre hakkama normaalselt ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Mida teha? Soovitan rääkida kõigest meilis kirjapandust oma raviarstiga. See, kes antud juhul midagi teha ei saa, olen mina. Võin vaid anda selgitusi, et oma raviprotsessi paremini mõistaksite ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: