Kas võib olla endokrinoloogiline probleem? 11.09.20 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere!
Olen lugenud uurimusi, kus on leitud seos väikelapseealiste tüdrukute atüüpilise mänguasjaeelistuse (tüdrukud eelistavad nt nukkudele mänguautosid) ja sünnieelse androgeenide liia vahel.
Tütar mängib peamiselt autode ja muude mängusõidukitega, nukkudega üliharva. Muud iseäralikku pole, ehk veidi keskmisest tugevam karvakasv alaselja piirkonnas. Kas teda oleks vaja testida nt kongenitaalse adrenaalse hüperplaasia kergema vormi suhtes?

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Tegelikult eelistasin ka mina ema ja vanaema sõnade kohaselt autosid nukkudele - tõenäoliselt on sellise käitumise variandid üsna levinud. Karvakasv on ehk veidi tõsisem viide. Kahjuks tegelen mina oma praktikas ainult täiskasvanutega ja haruldaste endokriinhaiguste diagnoosimise lapseealisel jätaksin meelsasti kolleegide lasteendokrinoloogide hooleks. Lasteendokrinoloogid töötavad nii Tallinna Lastehaiglas kui ka TÜK-i Lastehaiglas ja neil on ka vastuvõtud polikliinikus. Arutage karvakasvu probleemi perearstiga ja võtke vajadusel saatekiri lasteendokrinoloogi vastuvõtule.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Tugev iiveldus

Umbes eelmise aasta juulis-augustis algasid iiveldushood. Praeguseks vaevab peaaegu pidevalt tugev iiveldus. Absoluutselt mitte mingeid seedehäireid ei esine ja iiveldus ei ole ka kuidagi seotud söömisega, ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Soovitan küll pigem neuroloogi poole pöörduda. Iiveldus ei ole ühegi endokriinhaiguse juhtivaks sümptomiks. Igaks juhuks võite nõu pidada ka endokrinoloogiga, kes Teil diagnoosis hüpotalaamilist ...

Loe edasi

Neelamistakistus- endokrinoloogiline probleem?

Tere! Probleem algas paar aastat tagasi. Alguses andis tunda ainult siis, kui olin magama jäänud pea vales asendis. Ärkasin tunde peale, nagu oleks klomp kurgus. Nüüd on see süvenenud. Magada saan ainult ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kõik on tegelikult väga lihtne. Kui kilpnäärme ultraheliuuring ja hormoonanalüüs olid korras, on kilpnääre terve ja ei ole Teie vaevuste põhjuseks. Tuleb edasi uurida. Võimalik, et probleeme ...

Loe edasi

Rasvumine

Olen mures kehakaalu tõusuga. Hetkel kaalun pea 140 kg ja olen 165 cm pikk. Nt kaalusin end esmaspäeval ja kaal näitas siis 136 kg, reede aga näitas kaal 140 kg. Sellised kõikumised esinevad sageli ja ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Paraku on rasvtõbi siiani üks meditsiini lahendamata probleemidest. Kuna olete korduvalt endokrinoloogi juures käinud, ei usu, et ükski arvessetulev endokrinoloogiline põhjus oleks kahe silma ...

Loe edasi

Kas hingamisprobleem seotud kilpnäärmega?

Kui mul on mõnikord hingamisega probleeme siis, kas võib tegu olla kilpnäärmega?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tõenäoliselt mitte.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

enesetunne mis mõjutab väga mu kilpnäärme talitust

Kuigi minu küsimus ei ole otseselt endokrinoloogiline, on see mure millest Teile kirjutan halvasti mõjunud mu kilpnäärmele- mul on kilpnäärme alatatlitus. Aga Te olete nii meeldivalt vastanud ka varem ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Sellel murel on ainult üks lahendus - kodus pole rinnahoidjat kanda vaja. Seda enam, et Teil on väikesed rinnad, mis ei vaja pidevat toestust ega põhjusta läbi riiete kumendudes piinlikke ...

Loe edasi

Kas võiks olla endokrinoloogiline teema.

Olen 40 aastane meesterahavas. Pool aastat on kogu aeg niisugune tunne, et keeleots oleks kui kuuma joogiga kõrvetatud, suu kuivab ja silmad on juba hommikul valulikud, eriti arvutiga töötades. Perearsti ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Vaevuste püsimisel soovitan uuesti perearsti poole pöörduda. Ühelegi endokriinhaigusele Teie vaevused otseselt ei viita.
Tervitades,
dr. Anu Ambos ...

Loe edasi

No ikka see higistamine:)

Tere!
Nägin, et sel teemal oli põhiliselt teie poole pöördutud, teen siis sama.
Olen 28 aastane naisterahvas ja tegelenud eluaeg spordiga. Nüüdki käin tantsutrennis, kuid see, kui palju ma ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui palju ka liighigistajad ei pöörduks, vastus on kahjuks ikka üks. Kui hormonaalseid häireid ei esine (eelkõige tuleks kontrollida kilpnäärme talitlust), ei ole higistamine endokrinoloogiline ...

Loe edasi

Kas võib olla endokrinoloogiline probleem?

Tere,

olen 28 aastane naisterahvas. Juba mitu aastat hädas kroonilise kõhukinnisusega. Ei ole aidanud ei sport ega vee-ja kiudaineterikas dieet ega ka midagi muud. Lahtistitest on abi ainult ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Sooletalitluse häired, sealhulgas ka kõhukinnisus, kuuluvad gastroenteroloogi (mao-soolearsti) kompetentsi. Selle spetsialisti poole soovitangi Teil oma probleemidega pöörduda.
Üheks ...

Loe edasi

tugev higistamine uinumisel

tere

olen mures oma väikese (9- aastase) venna pärast. nimelt iga kord magama jäädes hakkab ta väga tugevalt higistama. mõne aja pärast see möödub ja edasi on kõik normaalne. kas sellisel ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ei oska higistamist uinumisel küll mingi hormonaalse häirega seostada.
Kui mure vaevab, pöörduge sellega perearsti poole. Kui perearsti vastus ei rahulda, küsige nõu lastearstilt.
Loe edasi

Venitusarmid teismelisel?

Lgp. doktor!
Minu 15 aastasel tütrel on tekkinud puusadele venitusarmid. Sellest on juba aasta ,kui ta mulle neid näitas. Arvasin ,et küllap kiirest kasvust tingitud ja teades, et nenist lahti ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Nn. venitusarmid ehk striiad ei ole kilpnäärmehaiguse tunnuseks. Laiad punakaslillad striiad tekivad nahale hoopis neerupealiste ületalitluse korral.
Kitsad ja valkjad, ka õrnroosad ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: