1 tüübi diabeet, kõrged suhkrud. Rapidi toosi tõstnud juba 2 korda 16.06.20 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Harulikult süstin rapidit enne sööki 5 + 5 + 7 +5
Levemiri hommikul 14 ja õhtul 9. Kolm nädalat tagasi hakkasid veresuhkrud tõusma.. Peale seda kui üle pika aja rattaga sõitmas käisin. Kusi muutus ka magusaks. Mõõtsin vs peale sööki sageli, ja tegin 1 ühiku või 2 ühiku kaupa rapidit peale sööki juurte. Hiljem julgesin kohe enne sööki juba teha rohkem.. Kõige kõrgem oli umbes nädal tagasi peale hommiku sööki 24mmol/L
Tänane:
5 ühikut rapidit enne sööki ja peale sööki veel ilma testriba kulutamata 4ü juurde. Levemitri 15
vs kell 11:00 - 16.6 tegin 3 ü rapidit juurde. 11:38 vs 15.2 ja tegin veel 1 rapidi. enne lõunasööki vs 12.9 tegin rapidit 9ü kell 14:40 vs14.9 tegin 3ü rapidit ja läksin välja kõndima.. et äkki se loksutab midagi paika. tagasi tulles kell 17:00 vs 7.1. Kell 18:00 enne sööki vs 4.2. Tegin rapidit enne sööki 5 ja tund aega hiljem mõõtsin vs. se oli 14.4 tegin veel 2 rapidit 20:08 vs 13.6 mõttlesin jupp aega, aga tegin ikka veel ühe rapidi. kell 21:37 enne viimast sööki vs 16.3. tegin 6ü rapidit ja 10 Levemiri. Kell 23:00 vs 16.6 vajutasin veel 2ü rapidit. nüüd kell 0:10 vs 12.4

Oli ka arvamine, et levemir äkki ei toimi.. prrak või ei imendu. Väga kõrgeks läksid just peale seda kui olin uue karbi lahti teinud. Proovisin teisest karbist peniga. Ei olnud vahet. Käisin ostsin teisest apteegist veel ühe levemiri välja. ikka sama.

Kaalun 71.5 Kg Mulle tundub, et se kogus on juba väga palju? Levemir ja rapid kokku 66ü

Muidu ma varem käisin rattaga sõitmas või väljas kõndimas. Märtsis oli köha ei saanud kriisi ajal välja minna. Sai ainult tuba pidi kõndida olid ka vs kõrged, perearst kirjutas siis ab raviks klerimedi.. se võttis tookord vs alla. Hiljem Mai algul oli jälle hamba valu sai jälle ab kuur tehtud. Aga mingi köhatamise haigus on vist olnud juba pikkemat aega, ma arvan et se koroona ei ole sest se oli juba sügisel natuke..

Ma arvan, et nii palju ma vist ei peaks süstima. Olen umbes 20 aastat juba seda levemiri ja rapidit süstinud ja kirunud.. minuarvates levemir ei imendu alati igalt poolt.. Ja peab koguaeg sporti tegema, et vs püsiks. Ma ei tea mida teha.. Kas on imingi infektsioon? Läks organism stressist lolliks? vs kõikumine

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Väga raske on Teid ja Teie haiguslugu tundmata nüüd meili teel kohe asjalikku nõu anda. Infektsiooni välistamiseks tuleks teha perearsti juures vereproov ja kui organismis on tõepoolest põletik, aitab selle ravi ka veresuhkru kontrolli alla saada. Ka stressi ja füüsiline ülepinge võib veresuhkrut tõsta (näiteks võistlussport), kuid mõju ei kesta tavaliselt kaua.
Nüüd veresuhkrute juurde. Perearsti soovitus, et esmalt tasuks tõsta lühitoimelise insuliini annuseid on igati asjalik. Tavaliselt aitab selline taktika paar päeva jooksul kõrgest suhkrust jagu saada. Kui aga nädala jooksul pole suhkrud paranenud ja ka hommikune tühjakõhu veresuhkur on jätkuvalt kõrge, on mõistlik suurendada ka pikatoimelise insuliini annust. Süstekohtade ja iga süsti järel nõelte vahetamine on samuti väga oluline. Lõpuks võiks Levemiri asemel proovida ka uut ja tugevama toimega pikatoimelist insuliini Tresiba, kuid sel juhul tuleks Teid selle insuliini omaduste ja annustamise osas juba täpsemalt nõustada.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Veresuhkru kõikumine

Tere!
Olen I tüübi diabeetik, süstin hommikuti Lantust 30 ühikut ning kolm korda päevas Humalogi 6-8 ühikut. Mõned päevad tagasi määratud glüc hemoglobiin oli 6,9. Probleem on aga selles, et veresuhkur ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Põhimõtteliselt on hommikuste hüpode vältimiseks 3 moodust:
1.Suhteliselt rikkalik hilisõhtune lisasöök - valk ja aeglaselt imenduvad süsivesikud.
2. Lantuse annuse vähendamine, ...

Loe edasi

Diabeet ja kõhulahtisus

Tere!
Kas on mingeid spetsiifilisi sümptomeid, mis eristaksid diabeetilisest neuropaatiast tekkinud kõhulahtisustt muudest kõhulahtisustest?
Olen 25 aastat 1. tüübi diabeeti põdenud, viimased ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Sümptomite alusel kahjuks diabeetilisest autonoomsest närvikahjustusest tingitud kõhulahtisust eristada ei saa. Võib-olla järsk algus on ebatüüpiline. Ka diabeetiline kõhulahtisus on valutu ...

Loe edasi

2. tüübi diabeet ja linaseemneõli

Tere. Olen juba 4 aastat 2 tüübi diabeetik. Võtan Metformini 1gx2. Küsiks sellist asja: kas linaseemneõli on kasulik mulle kui diabeetikule?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Veresuhkrut linaseemneõli ei langeta, seega diabeedi kompensatsioonile sel mõju ei ole. Võimalik on soodne mõju lipiididele ja ateroskleroosiprotsessile, kuid ka see on teaduslikult tõestamata.
Loe edasi

Diabeet 3-aastasel

Tere, mul on selline küsimus, mida arutasin ka oma diabeediõega, aga sooviksin ka teist arvamust, sest olen üpris mures!
Meie väiksel preilil avastati siis 15. septembril diabeet, harjume uue olukorraga ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kahjuks ei tegele ma lastega ja arutada tuleks oma lapse ravi küsimusi siiski lasteendokrinoloogiga. Mõistan lastetohtri ja diabeediõe muret, et ilma ooteta võiks laps kergesti söögivaheaegadel ...

Loe edasi

diabeet

Tere.
Vanus 48, naine, viimasel nädalal öösel paar korda väljakäigus pidanud käima...suu kuiv, väsimus, täna iiveldas ja kui mõõtsin veresuhkrut poolteist tundi peale sööki (laps I tüübi diabeetik ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Veresuhkru väärtus on tõepoolest veidi kõrgevõitu. Soovitan pöörduda kiiremas korras perearsti poole ja teha vajalikud uuringud. Conni sündroom on seotud neerupealistega ja tõstab vererõhku, ...

Loe edasi

2 astme diabeet

Tere.
Mul diagnoositi 2 astme diabeet... ca 3 nädalat tagasi.
Sugusvõsas on diabeet sees.
ise ole 20 aastane neiu.
Arst ütles et kui ma lähiajal soovin rasestuda, siis on oht et ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
2. tüüpi suhkurtõve patsiendi jaoks olete tõepoolest väga noor... Kui diagnoosi pani perearst, siis soovitaksin küll korra ka endokrinoloogi vastuvõtul ära käia. Teie noore vanuse tõttu tuleb ...

Loe edasi

Hüperinsulineemia ja magusad tooted

Tere!

Mind on teinud murelikuks Teie vastused, kus Te diabeetikutele, aga ka teistele insuliiniresistentsusega inimestele ütlete, et magus on täiesti vastu näidustatud.

Olen 26-aastane ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kõigepealt Teie kogemusest. Teie isa on 2. tüüpi diabeetik, seega on Teie risk sellesse haigusesse jääda ca 30% (kui Teie ema on terve). Riski suurendab oluliselt ülekaal. Ka Teie kogesite, ...

Loe edasi

suhkruhaigus

Tere!

Isal on II tüübi diabeet, raviks on määratud Maninil tabletid kolm korda päevas. Diabeet on olnud juba üle 20-ne aasta. Viimasel ajal on veresuhkur ikka kõrge, paistab et eelnimetatud ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tavaliselt on 2. tüüpi suhkurtõve puhul tablettravi efektiivsuse aeg keskmiselt 10 aastat. Sel perioodil on võimalik haigust tablettraviga heas kompensatsioonis hoida. Samas ei suuda ükski ...

Loe edasi

Re: "diabeet ja rasedus"

Tere!

Kõige pealt palju tänu Teile vastuse eest (28.11 "diabeet ja rasedus").
Aga natuke selgitusteks veel...
Ega ma ei tahakski rabeleda, aga ma lihtsalt soovin, et mu suhkrud ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere-tere!
Oleksite kirjale juba esimesel korral nime alla võinud panna, oleks ka vastus adekvaatsem saanud.
Vahendeid tuleb ikka valida, olgu eesmärk milline tahes. Oletan, et praeguseks ...

Loe edasi

diabeet ja kroomitabletid

viis aastat tagasi avastati mul I. tüübi diabeet. nüüd süstin insuliini 4 korda päevas(3x lühitoimelist ning 1x pikatoimelist). kuulsin sõbrannalt, et suhkruhaigetel soovitatakse tarbida toidulisandina ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Raviteesid võite küll kasutada ja nende pidev tarvitamine võib parema kompensatsiooni saavutamisele ka kaasa aidata. Võite ka ise suvel metsas mustika lehti (ja ka marju) korjata ja neid kuivatada.
Loe edasi



Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: