Kilpnäärme analüüs normist väljas 16.07.19 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere!

Vaevab väsimus, meeleolulangused, värisevad käed, pea “udusus”, kaalutõus aasta jooksul 5kg (kuigi püüan liikumise ja toitumise jälgimisega langetada, aga midagi ei muutu), menstruatsiooni ebaregulaarsus, sügelev nahk jne. Tundub, et probleeme (mis tunduvad perearstile tühised) on lõputult palju ja tahaksin elukvaliteeti parandada. Kas sümptomite taga võib olla kilpnääre?
Analüüside vastused: TSH 2.05, fT4 13,68, TPO >1300. Mida saaksin enesetunde parandamiseks ette võtta? Perearst soovitab lihtsalt oodata kuni tekib ala- või ületalitlus.

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Teie halva enesetunde taga ei ole kilpnääre - TSH ja FT4 on korras s.t. kilpnääre talitleb täiesti normaalselt. Normist kõrgem on TPO-AK s.t. kilpnäärmevastaste antikehade tiiter, mis on autoimmuunse kilpnäärmehaiguse markeriks, kuid mingeid vaevusi Teile ei põhjusta. Autoimmuunne kilpnäärmehaigus on pärilik riskiseisund - Teil on suhteliselt kõrge kilpnäärme talitlushäire risk. Korras hormoonanalüüs näitab aga, et risk ei ole seni realiseerunud. Edaspidi kontrollib perearst kord aastas Teie kilpnäärme talitlust, et võimalikud häired varakult avastada. Riski vähendamiseks ei saa Te ise kahjuks midagi ette võtta.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

TSH

kui TSH on 0,11 mu/l, kas on muretsemiseks põhjust?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

Vereanalüüsi tulemus oli madalam normist

Tere,
andsin vereanalüüsi, immuunuuringud...

TSH TULEMUS 0,293mlU l peaks olema 0,400-4,000

SEE PIDI OLEMA KILPNÄÄRME ANALÜÜS..
NATUKE ON ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tõenäoliselt on siiski tegemist normis analüüsiga. Kilpnäärme ületalitlust on põhjust kahtlustada, kui TSH on alla 0,1 mIU/l. Sellised minimaalsed kõrvalekalded nagu Teil tavaliselt mingit ...

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitlus olnud, nüüd kehakaal tõuseb

Olen aastatel 1997-1999 ravinud kilpnäärme alatalitlust, mis oli tekkinud vahetult peale sünnitust. Tol korral sain muuhulgas korda ka oma kaalu, mis ei tahtnud kuidagi pärast sünnitust normaliseeruda. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kuidas saada kaalu kontrolli alla - see on miljoni dollari küsimus. Kui oskaksin anda ammendava vastuse, oleksin ammu miljonär. Ikka need vanad nõksud - dieet ja liikumine, dieet ja liikumine. ...

Loe edasi

Kilpnäärme analüüs

Kuidas ravida kilpnäärmet, kui analüüs on Kilpnäärme analüüs TSH<0.010, FT4 38?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tegemist on kilpnäärme ületalitlusega. Ravitakse kilpnäärmehormoonide sünteesi pärssivate tablettravimitega, millest Eestis on saadaval tiotiil ja thyrozol. Ravi võib korraldada ka perearst, ...

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitlus ja ultraheli

Tere! Palun öelge, kas tuleb tihti ette, et kilpnäärme alatalitluse korral ultraheli midagi halvaloomulist näitab? Olen mures, alatalitlus avastati mul 2010a alguse,s aga siiamaani ei määratud mulle uh, ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnäärme alatalitluse kõige tavalisemaks põhjuseks on krooniline autoimmuunne türeoidiit. See haigus ei põhjusta enamasti kilpnäärme olulist mahulist suurenemist ega ole sellel tõvel ka seost ...

Loe edasi

Kilpnäärme analüüs

Kilpnäärme analüüs näitas 0.010 samas kui norm on 0,4-4. Ferritiin 6.3. Mida see tulemus näitab ja kas see on väga halb?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tõenäoliselt peate silmas TSH (türeostimuleeriv hormoon) väärtust 0,01 mIU/l (N 0,4-4,0 mIU/l). Väärtus viitab kilpnäärme pigem mõõdukale ületalitlusele. Tõenäoliselt vajate ravi.
Tervitades,
Loe edasi

THS

Tere, küsimus THS-si kohta - et kas on võimalik, et see läheb ise normi? Kui THS oli üle 7 ja järgmisel korral mõned päevad hiljem normis?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TSH (türeostimuleeriv hormoon) pärineb hüpofüüsi eessagarast ja stimuleerib kilpnäärme talitlust. Kui kilpnäärme talitlus on normist kõrgem (ületalitlus), TSH langeb (stimulatsiooni ei vajata). ...

Loe edasi

kilpnäärme analüüs

kui hull asi on analüüs S-TSH 53.813

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Asi on piisavalt hull. Ruttu arsti juurde, vajate asendusravi või olemasoleva ravi korrigeerimist.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

S-TSH

S-TSH 0, 899. Mida see analüüs näitab?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
See analüüs näitab, et Teie kilpnäärme talitlus on normis.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

TSH

Olen mures kilpnäärme pärast. Suvel tehtud analüüsid olid korras (TSH veidi üle 2), nüüd aasta algul TSH näit normist veidi kõrgem (4.8). Samas on ka pitsitustunne kaelal ja kõris ning pulss normist kõrgem. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TSH väärtused muutuvad ikka aja jooksul veidi. Minimaalselt suurenenud TSH väärtus on iseloomulik kroonilisele autoimmuunsele türeoidiidile ja kilpnäärmevastaste antikehade määramine oleks ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: