Vedelikupeetus organismis 20.06.19 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tarvitasin veebruaris-märtsis ravimit gabapentiin neuropaatiliste valude vastu jalgades. Tekkisid tursed, peamiselt pahkluudel ja labajalgadel, ja kaalutõus 7-8 kg, ilmselt vedelikupeetuse tõttu. Gabapentiini ei tarvita enam juba peaaegu 2 kuud, ent tursed ei ole kadunud, vaid suurenenud ja vedelikupeetus aina süveneb. Olen ühe päevaga kaalu juurde võtnud 3 kg. Enne gabapentiini tarvitamist ei ole mingeid turseid ega probleeme vedelikupeetusega olnud juba aastaid. Kokku on kehakaal tõusnud alates selle ravimi tarvitamise algusest 18 kg (!), 3,5 kuu jooksul. Ilmselt kaalutõusust on tekkinud tugev hingeldus, raskus liikumisel, üldine väga halb enesetunne. On ka väga tugev iiveldus, juba pikemat aega: millal täpselt tekkis, ei oska öelda, kuid seostan seda veepeetuse tekkimisega.

Olen pöördunud perearsti poole, kes lasi teha vereanalüüsi. Kõik neerunäitajad ja muud olulised näitajad on normis. Kilpnäärme hormoonid normis. Mõõdukalt on kõrgenenud kusihappe sisaldus ja õige pisut kaaliumi sisaldus veres. Vererõhk normis. Südamega probleeme ei ole. Mul on 2013 diagnoositud II tüübi diabeet: veres glükohemoglobiin 6%. Oletan, et tegemist võiks ehk olla mõne endokrinoloogilise probleemiga, sest aastal 1986 diagnoositi mul aju orgaaniline kahjustus hüpotalamuse piirkonnas ja sellest tingitud rasvumine. Praegu kehtiva klassifikatsiooni järgi on diagnoosiks Mkta hüpotalamuse väärtalitus (E23.3). Aastaid tagasi on olnud pikki vedelikupeetuse perioode, kus uriini eritumine praktiliselt lakkas: sellest vähesest uriinist, mis väljus, sadestus välja massiliselt uraate. Vedelikupeetuse perioodidel esines ebaharilikult tugev janu. Loomulikult üritasin joomist piirata sel ajal. Viibisin haiglas ja mulle määrati Lasixi süstid, kuid nendel polnud mingit efekti. Lisan, et selliseid vedelikupeetuse seisundeid pole esinenud enam vähemalt viimase 20 aasta jooksul.
Minu küsimus: Mida teha, kuidas vabaneda vedelikupeetusest ja tursetest?

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
See segane lugu ei ole kirja teel lahendatav. Siin oleks küll päris mitme spetsialisti konsultatsiooni vaja. Esiteks - kui palju uriini Teil ikkagi ööpäevas välja tuleb? Seda saate tegelikult ise kodus mõõta. Kui inimesel uriini ei tule, ei saa neerud kuidagi terved olla. Jah, on võimalik ka antidiureetilise hormooni ebaadekvaatne sekretsioon, kuid sel juhul peaks naatrium veres ohtlikult madal olema. Milline on hüpotaalamuse kahjustuse mõju hüpofüsaarhormoonidele - kas need on normis? Jne. Jne. Jne. Mida arvab neuroloog gabapentiini taolisest kõrvaltoimest? Nii, et tuleb ikkagi perearstiga arutada, millise spetsialistiga oleks kõige otstarbekam konsulteerida. Meili teel Teie probleeme lahendada ei saa.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

hormoonid

Tere,
kas östrogeen või mingi muu hormooni tase/kõikumine mehe organismis võib mõjutada tema identiteedi muutust - transseksuaalsuse teket ?
Lugupidamisega

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Östrogeenide taseme tõus mehe organismis teda transseksuaaliks ei tee. Transseksuaalsuse põhjused peituvad pigem ikka ajus ja kuuluvad pigem psühhiaatria valdkonda. Östrogeenide taseme mõningane ...

Loe edasi

veepeetus

Tere! Mul on olnud 2 rasedust, mõlemad alagsid juba esimesest raseduskuust veekogumisega. Olin turses, paistes. peale sünnitust väljus vesi max nädalaga ja olin isegi saledam ja kergem kui enne sünnitust. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kahjuks ei selgu Teie kirjast, mis rühmatreeninguga tegemist on. Igal juhul arvan, et ju see treening Teile ei istu ja tuleb leida teine viis enda vormis hoidmiseks. Raseduse ajal on vedelikupeetus ...

Loe edasi

Kas TSH näit võib ühel päeval olla madalam ja teisel päeval jällegi kõrgem?

Läksin pereasti juurde kindla eesmärgiga kontrollida oma kilpnääret, kuna leidsin internetist alatalitluse kohta enda kohta käivat infot.
Suur oli minu pettumus, kui sain teada, et TSH on 2,771 ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kas olite tõepoolest pettunud, kui selgus, et Teie kilpnäärme talitlus on normis ?! Kilpnääre ei ole tõepoolest Teie hädade põhjuseks.
Soovitan alustada kaalu langetamisest. 110kg on ...

Loe edasi

Joodivaegus

Kas joodivaegus organismis täiskasvanud inimesel võib põhjustada kõrget vererõhku, ärevustunnet ja kroonilist köha?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ei või.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

antibeebipillid ja kilpnääre

Tere! Küsimus selline, et kasutasin 4 aastat antbeebipille, vahetasin neid 3 korda, sest tundsin ennast kogu aeg halvasti - peavalud, kaalutõus, vedelikupeetus jne. siis aasta ei võtnud midagi ja nüüd ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Antibeebipillidel ja kilpnäärme ületalitlusel seos puudub. Võite pille edasi kasutada ka nüüd, kui ravite ületalitlust. Nimelt pole kilpnäärme ületalitlus takistuseks rasestumisele. Samas on ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: