Olnud ületalitlus ja kompuutertomograafia kontrastaine 26.05.19 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere, dr Ambos!
Palun võimalusel kiiret vastust, sest pean kontrastaine sisse jooma 30.ndal mail.
Mul on olnud mõned aastad tagasi (4a) väga hullude sümtomitega ületalitlus. Südametöö 150-200 l/m ööpäevaringselt mitme kuu vältel, väga suured värinad, pidev minestamisetunne jne (tsh 0,0001)
Sain peale thyrozoli ravi (2x10mg) ning kolme nädala pärast oli juba liiga kõrge- tsh 76.
Vaikselt hakkasin vähendama ületalitluse vastast ravidoosi, sest L-thyroxini võtta ei saanud (allergiline reakstsioon). Detsembris haigestusin ületalitlusse (Gravesi tõbi) ning juunis oli mu tsh korras lõpuks.
3a püsis tsh 2,5-4 vahel. Viimase aasta jooksul on püsinud tsh 5,2 ja ft näidud normi piires. Tunnen end väga hästi.
Nüüd pean seoses vähiuuringutega (muu organ) võtma sisse terve liitri kontrastainevedelikku.
Ma ei kujuta ette, kuidas vältida seda, et ületalitluse hullud sümptomid tagasi ei tuleks? See oli tõeliselt jube aeg mu elus.
Olen väga hirmul ja palun Teilt nõu. Kas peaksin loobuma kontrastainest? Onkoloog ei arvanud asjast midagi, perearst samuti.
Endokrinoloogi juurde paari päevaga aega saada ei ole mul kahjuks võimalik.

Suur tänu vastuse eest!

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Jah, suure tõenäosusega sisaldab kompuuteruuringul kasutatav kontrastaine joodi. Teoreetiliselt võib jood põhjustada kilpnäärme ületalitlust, eriti autoimuunse kilpnäärmehaiguse foonil. Tegelikult näeme kontrastainest põhjustatud ületalitlust väga harva.
Kas kontrastaine on tingimata vajalik, oskab öelda arst, kes uuringu määras. Mõnikord on võimalik kompuuteruuringut ka ilma kontrastaineta teha. Nagu aru saan, on küsimus halvaloomulises haiguses ja kui onkoloog leiab, et kontrastaine on tingimata vajalik, tuleb tõenäoliselt see risk võtta. Peale uuringut tuleks 2-3 nädala möödudes teha kilpnäärme hormoonanalüüs.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Kontrastaine

Tere. Kas neerupealise uuringut on võimalik teostada ka ilma kontrastaineta. Üks kord uuring tehtud kompuutertomograafias kuid kontrastaine taluvus väga halb.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Jah, midagi on võimalik näha ka kontrastainet kasutamata. Igal konkreetsel juhul tuleb raviarstil radioloogiga nõu pidada ja optimaalne uuringute plaan koostada. Kui patsiendil on kontrastaine ...

Loe edasi

Kilpnäärme ületalitlus ja menstruatsioon

Tere!
Eelmise aasta oktoobris diagnoositi mul raskekujuline kilpnäärme ületalitlus, lisaks oli ka kilpnäärmes põletik ning 2 lümfisõlme. Hetkel võtan Tiotili, 2x2 tabletti päevas (varem 2x3 tabletti) ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Väljendunud kilpnäärme ületalitlus võib põhjustada menstruaaltsükli häireid. Tiotiil rasedustesti tulemust ei mõjuta.
Arvan, et võiksite tõepoolest naistearstiga konsulteerida. Kui kilpnäärme ...

Loe edasi

Ületalitlus raseduse ajal jätk

Tänan Teid vastuse eest! Küsin veel,et Teie vanemaid vastuseid lugedes saan aru,et ületalitlust võib põhjustada ka radioloogilistel uuringutel kasutatav kontrastaine mis võib hiljem pärssida ka ravi toimet. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Arvan, et september 2013 uuring siiski praegu kilpnäärme ületalitlust põhjustada ei saa - liiga palju aega on möödunud.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

Kilpnäärme ületalitlus ja kõrge palavik

Tere
Tahan küsida oma ema kohta, kahjuks ei tea ma ehk piisvalt infot anda. Tal on olnud 6 aastat kilpnäärme ületalitlus, mida ta ei saa kontrolli alla. Kord on tal alatalitlus kõikidele sellele ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Seekord on tõenäoliselt siiski tegemist kuseteede infektsiooniga, millel kilpnäärmega seost ei ole. Samas vajab retsidiveeruv ületalitlus samuti lahendust ja tavaliselt soovitatakse sel puhul ...

Loe edasi

Kilpnäärme ületalitlus

Tere! Mul on kilpnäärme ületalitlus juba kaks aastat. Olen söönud Tiotili ja Merkasolini vahel rohkem, vahest vähem, aga mitte kunagi pole pidanud sööma alla nelja tableti päevas. Aasta tagasi eemaltati ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Oh jah! Ei tea, millal surm saabub. Kõige tõenäolisemalt ei saabugi nii ruttu. Tuleb tegemist teha kurnatusega, südamerütmihäiretega, kõhnumisega, tsüklihäiretega, silmaprobleemidaga.
...

Loe edasi

TSH 0,08

Tere! Olen 38a naisterahavas. On selline kerge kalduvus hüpertüeroosile. Arvestades enesetunnet, siis ilmselt juba aastaid, aga pole lihtsalt kontrollinud varem. 2008.a kevadel mõõdeti TSH-d 0,2, suvel ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TSH 0,2-0,8 mIU/l on normi piires ja kilpnäärme ületalitlusele ei viita. Seda enam, kui samaaegselt määratud FT4 samuti normis on. Kui TSH on langenud alla 0,1 mIU/l (k.a. veebruaris 0,08 ...

Loe edasi

kilpnäärmre ületalitus

Tere! Kas on võimalik, et kaalujälgimine (rühmas käimine ja reeglitest kinnipidamine) võib tekitada kilpnäärme ületalitluse? Kilpnäärmetalitluse
häired olid mul mingilmääral ka keskkooli ajal (praegu ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kaalujälgimine (ka dieedipidamine üldisemalt) kilpnäärme talitlust ei mõjuta ja soovi korral võite taas kaalujälgijatega liituda. Ületalitluse põhjuseks on autoimmuunne kilpnäärmehaigus, ...

Loe edasi

ravimid ja kilpnääre.

tahaksin teada , kas mingid ravimid võivad kilpnäärme ületalitlust soosida. olen 18 neiu krronilise yletalitlusega. seaoses mandlitega pean hetkel sööma mitmeid antibiootikume lõpetasin 7 päevase kuuri ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ükski antibiootikum kilpnäärme talitlust ei mõjuta, ka allergiaravimid mitte. Kilpnäärme ületalitlust võib soosida suure koguse joodi sattumine organismi (kontrastaine röntgenuuringul, haavade ...

Loe edasi

kilpnäärme ületalitlus ja epilepsia

Kuidas mõjutab hiljuti avastatud kilpnäärme ületalitlus epilepsiat? Ja vastupidi?

Ette tänades,

Maria

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Epilepsia kilpnäärme talitlust ei mõjuta. Pole aga välistatud, et ravimata ületalitlus ei võiks esile kutsuda epilepsiahoogu. Seega tuleb ületalitlus epileptikul korralikult ja võimalikult ...

Loe edasi

kilpnäärme ületalitlus

Olen 26 aastane naine. Eile sain teada, et mul on vähene kilpnäärme ületalitlus. Vereanalüüs tehti selle tõttu, et tundsin end väsinu ja jõuetuna, esines ka südamekloppimist. Sünnitasin 4 kuud tagasi. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tõenäoliselt on Teil ikka üks ja seesama autoimmuunne kilpnäärmehaigus, mis ilmnes esmakordselt murdeeas ja on andnud peale sünnitust ägenemise. Päris välja ravida seda haigust pole võimalik ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: