L-Thyroxin i sobivus 30.12.17 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

TERE! Mu perearst määras mulle kilpnäärme alatalituse raviks L-Thyroxini tabletid . Peale ostmist lugesin läbi nende tarvitamise juhise ja mulle jäi silma kõrvaltoi mete hulka kuuluv nähe ----südamepekslemine ,kuumatunne ,liigne higistamine ,rahutus,unetus .Lootsin,et need minu peal ei avaldu ja saan korralikult rohtu võtta .Mõnda aega saingi ,mingeid kõrvalnähtusi nagu eriti tunda polnud,kuid siis ühel päeval tundsin tööl olles,et süda klopib kole kiiresti ja ei taha rahuneda .Ja kahjuks ilmnesid veel ka teised ravimi kõrvalnähud,mis ei ole meeldivad eriti.Mitu ebameeldivat kõrvalnähtu korraga pole just meeldiv .
Käisin ka vererõhku mõõtmas ,kui veidi parem hakkas ja süda rahunes.Vererõhk oli suht kõrge nagu mõõtmisel apteeker ütles.
Ma ei mõista,kas arst siis ise ei tutvu enne ravimi määramist patsiendi terviseandmetega ning ravimi andmetega (kõrvalnähud jne.)?Kuidas ta saab sellist rohtu määrata ,mis selliseid kõrvaltoimeid võib avaldada.?Vanemale inimesele täiesti sobimatud kõrvalnähud ju,selleks ei pea olema arstiks õppinud .Mis siis imestada,kui vererõhk kõrge .Peaks arvestama ikka sellega ka,mis patsiendil veel võib tervisega viltu olla,mitte ainult ühe tervise veaga rohtusid määrata .
Kas tõesti midagi muud ei saa ravina kasutada ,millel poleks selliseid kõrvalnähtusid?
Ja veel on minu jaoks imelik see,et minu perearst nõuab alati,kui vaja kontrollis käia ja vereproovi anda,et TINGIMATA ei tohi ei süüa ega juua sel päeval enne vereproovi võtmist.Aga ma ei saa kohe hommikul minna,ma pean tööl olema 8 tundi enne ,kui saan arsti juurde minna.Päev otsa ei tohi juua ka?
Aga siin neid nõuandeid lugedes tuleb välja,et ei pea üldse ilma söömata olema selleks,et proovi anda .Miks siis minu arst seda nõuab?See on täielik üllatus mulle.
Palun,kas te oskate vastata mu küsimustele?

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Teie poolt loetletud kõrvaltoimed on pigem märgid ravimi üleannustamisest - nii südamepekslemine, higistamine kui unehäired esinevad kilpnäärmehormoonide liia korral. Seega võiks olla abi L-türoksiini annuse vähendamisest, või kui Te võtate niigi ravimit minimaalses annuses, võib sellest ka loobuda. Teie vanuses ei pea kilpnäärmehormoonid olema ideaaalses vahemikus nagu noortel fertiilses eas naistel. TSH mõningane tõus on aktsepteeritav (kuni 8mIU/l kindlasti). Siiski on väga oluline selgitada, kas tekkinud vaevuste taga ei ole siiski hoopis mõni teine tõbi - näiteks tasapisi süvenev kõrgvererõhuhaigus. Nimelt võib L-türoksiin küll pulsisagedust tõsta, kuid vererõhule ei tohiks kuigivõrd mõjuda. Ühegi teise ravimiga L-türoksiini asendada pole võimalik - kilpnäärme alatalitluse puhul on asendusraviks sünteetiline kilpnäärmehormoon, ei miski muu.
Kilpnäärme hormoonanalüüsi tegemiseks ei pea verd võtma tingimata hommikul tühja kõhuga. Küll on tühi kõht oluline mõne teise analüüsi (veresuhkur, kolesaterool, kliiniline veri jne.) õige vastuse saamiseks. Kui kohe hommikul ei saa analüüsi teha, võite päeva jooksul kindlasti juua puhast vett - kohvi või mahla joomine pole siiski soovitav.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Kilpnääre

Tere,
Kilpnäärme vereanalüüsi tulemused olid järgmised:
Tsh basal 0.002mU/l
Thyroxin fT4 22.5 pmol/l
Trijodthyronin fT3 8.0 pmol/l
Thyreoglobulin 39 u/ml
Tpo 172 u/ml

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Küsimus eelnevalt vastatud.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

TSH vereproovi andmine

Tere!

Kuidas on kõige õigem anda TSH vereproovi. Kas hommikul võtta L-Thyroxin enne vereproovi andmist või pärast?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
See, kas annate vereproovi enne või peale oma hommikuse L-türoksiini annuse võtmist, TSH-d oluliselt ei mõjuta. TSH on nn. peegelhormoon, mis tuleb hüpofüüfüüsi eessagarast ja millele avaldab ...

Loe edasi

L-Thyroxin ja estsitalopraam

Tere! Kas tohin võtta L-Thyroxini ja estsitalopraami sisaldavat antidepressanti hommikul samal ajal?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Jah, tohite küll.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

L-Thyroxin ja alkohol

Kuna mul eemaldati op.käigus kogu kilpnääre, siis on eluaegne L-Thyroxini ravi sellest, siis küsimus, kuidas on lood alkoholiga kas võib tarbida?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Alkoholiga on türoksiinravil patsientidel nii nagu tervetelgi. Absoluutset karskust see ravi ei nõua, kuid liigtarbimine on tervisele kahjulik.
Tervitades,
...

Loe edasi

L-Thyroxin ja vererõhu tõus

Kas L-Thyroxin 50 võib põjustada vererõhu tõusu? Hommikul võtan selle tableti 1 koos vererohu tablettidega Atacand 32 pool tabletti ja Amlocard 5 pool tabletti ja vererõhk ei lange - 158/105. Pean uuesti ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
L-türoksiin 50 mcg on minimaalne annus, mis vererõhu tõusu küll põhjustada ei tohiks. Arutage oma probleeme raviarstiga! Tõenäoliselt vajab vererõhuhaiguse ravi tõhustamist!
Tervitades,
Loe edasi

L-Thyroxin koos Itrakonasooliga

Võtan 6 aastat L-Thyroxin 100. Nüüd hakkasin Itrakonasooli võtma. Kas neid tohib koos võtta, aga erinevatel aegadel? Proovisin ühel päeval, aga imelik tunne oli.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Võite kasutada L-türoksiini samaaegselt itrakonasooliga. Probleemseid koostoimeid ei ole täheldatud.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

L-thyroxin ja seks

Tere. Olen 37a. meesterahvas.Kilpnäärmest on aastaid tagasi eemaldatud sõlm.Olen ebaregulaarselt tarvitanud L-thyroxin 50 tablette.Ebaregulaarsuse põhjuseks on rohu tarvitamisel tekkiv täielik huvipuudus ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kuulen küll esimest korda, et väike L-türoksiini annus (50 mcg päevas) libidole mõju avaldab.
Kõigepealt on oluline teada, kas Te kasutate L-türoksiini kilpnäärme alatalitluse asendusraviks ...

Loe edasi

unetus

Tere,
mul tekkis küsimus, kas kilpnäärmehaigusega on seotud unetus? (võtan L-thyroxin 100 igapäevaselt).

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui kilpnäärmehormoonid on 100 mikrogrammise annusega korras, ei ole unehäired kilpnäärmehaigusega seotud. Unehäired võivad tekkida koos teiste ületalitluse sümptomitega (südamepekslemine, ...

Loe edasi

l-thyroxin

Tere, mul on kilpnäärme alatalitus, hetkel hormonaalanalüüs korras. Kas ravim l-thyroxin võib põhjustada ka väsimust ja juuste väljalangemist nagu enamik hormoonravimeid?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui asendusravi on õigesti doseeritud, ei põhjusta L-türoksiin väsimust ega juuste väljalangemist. Hormoonaravimeid on palju ja erinevaid (glükokortikoidhormoonid, mees- ja naissuguhormoonid, ...

Loe edasi

KILPNÄÄRME ALATALITUS

TERE.OLEN VOTNUD POOLTEIST KUUD L-THYROXIN RAVIMIT JA NUUD KUUAEGA TAGASI ON TEKKINUD KÄTELE VALGED LAIGUD JA TÄPID PALU KAS SEE VOIB OLLA TINGITU SELLEST RAVIMIST.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Nahamuutuste seos L-türoksiiniga on vähetõenäoline. Soovitan pöörduda nahaarsti poole.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: