Kilpnäärme talitus raseduse lõpus 12.05.17 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere.
Olen 38 nädalat rase ja alles nüüd avastati, et mul võib olla kilpnäärme talitushäired. TSH oli 10, muid näitajaid ei tea hetkel. Kuidas see mõjutab nii hilises staadiumis rasedust?
Kilpnäärme suurenemine on diagnoositud küll kunagi 6 aastat tagasi.
Hetkel on rasedusega kaasnenud kerge ärritus, vähene stressitaluvus, harvad kuumahood, sõrmede paistetus ja liigeste valu, südame pekslemine, väsimus. Kaalutõus praeguseks 15kg.

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Suure tõenäosusega on tegemist kroonilise autoimmuunse türeoidiidiga ja kindlasti on tarvis kilpnäärme talitlust kontrollida uuesti peale sünnitust.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Kilpnäärme alatalitlus

Tere.
Mul diagnoositi madal kilpnäärme talitus.
Alumine0,40 ûlemine 4,0 ja THS 6,94 U m/l
Perearst ûtles saan mingid kerged rohud peale ja saab paremaks.
Läksin aga endokrinoloogi ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnäärme põletik ehk teiste sõnadega autoimmuunne kilpnäärmehaigus on pärilik ja pole ravitav. "Kerged rohud", millest perearst rääkis ongi seesama "hormoonravi", mida saama hakkate. Analüüside ...

Loe edasi

Kilpnääre

Tere. Olen nüüdseks käinud kilpnäärme arsti juures 3 x, igakord on erinev tulemus. Esimest korda sai ca 15 aastat tagasi käidud, diagnoosi ei mäleta, aga pärast pidin joodi tablette võtma. Siis käisin ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tegelikult vastuolu ei ole ja kõigil kolmel tohtril on omast seisukohast õigus.
Kõigepealt 15-aastat tagasi märkas arst Teie kilpnäärme mõõdukat suurenemist. Seda, et see on põhjustatud ...

Loe edasi

Prolaktiin seerumis kõrge

Tere,

minu arst (günekoloog) ütles vereanalüüside tulemuste kohta, et kilpnäärme talitus võiks olla aktiivsem, muidu midagi märkimisväärset pole. Kodus siiski vaatasin, et mõned näitajad ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Prolaktiini tõus on minimaalne ja kliiniline tähendus sellel puudub. Tsüklihäireid nii väike tõus ei põhjusta ja ravi ei vaja. Teised suguhormoonid on sõltuvad menstruaaltsükli faasist. Kuna ...

Loe edasi

Kilpnääre ja madal libiido

Tere!
Mul on kilpnääre haige, kuid tänu L-Tyroksiini võtmisele on selle talitus tasakaalus, kõik viimased TSH analüüsid on olnud normi piires. Enesetunne on mul hea, mingeid kilpnäärme ala-või ületalituse ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui hormoonid on korras, ei põhjusta kilpnääre Teie organismis mingeid häireid (ka mitte libiido langust). Otsida tuleb teisi põhjuseid ja soovitan nõu pidada eelkõige günekoloogiga.
Tervitades,
Loe edasi

L-Thyroxini kasutamine pärast sünnitust

Tere,

Mul kilpnäärme alatalitlus juba aastaid ja enne rasedust võtsin 125mcg ja raseduse lõpuks 175mcg. Kuna mul ei ole võimalik hetkel arsti juurde minna, et proove teha, siis sooviksin ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tavapraktika kohaselt L-türoksiini vajadus raseduse ajal tõuseb ja peale sünnitust taas langeb. Mõnevõrra võib L-türoksiini vajadus püsida suuremana ka rinnaga toitmise ajal. Seega on vaja ...

Loe edasi

kilpnäärme talitus

2006 novembris oli mul kilpnäärme ületalitus ja mulle määrati ravi Merkazolil 6 tbl +0,25 l-thyroksin. Tasapisi vastavalt analüüsidele on tablettide kogus vähenenud. Praegu võtan 1+1 ning 0,25 thyroksini, ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Hormoonanalüüside tulemuste alusel on tegemist tagasihoidliku ravist tingitud alatalitlusega. Soovitan merkasoliili annust vähendada 1 tabletile päevas ja L-türoksiini annust suurendada 50 ...

Loe edasi

kilpnäärme talitushäired ja soov rasestuda.

Tere dr. Ambos,

Aasta tagasi sai tehtud peale pikka ületalituse ravi radiojood. Peale seda analüüsid järk-järgult paranesid.Kuskil augustis oli väike tagasilöök, peale seda on analüüsid jälle ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Soovitan siiski raseduse planeerimisega oodata hormoonanalüüside stabiliseerumiseni normaalsel tasemel või püsiva alatalitluse saabumiseni. Samas, kui peaksite siiski rasestuma, ei ole katkestamiseks ...

Loe edasi

operatsioon

kilpnäärme talitus on normaalne, aga see on suurenenud ja kahe sagara vahel, otse kõrisõlme all on suur sõlm, mis avaldab survet.nüüd ootab ees operatsioon, millised on operatsiooniga kaasnevad ohud?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kõige täpsemat infot lõikuse võimalike tüsistuste kohta saate opereerivalt kirurgilt. Ärge häbenega küsida!
Enamasti kaasneb kilpnäärme lõikusega 3 võimalikku kaasnähtu:
1. Kilpnäärme ...

Loe edasi

kilpnäärme vaegtalitus

Tere!
Kas asendusraviga kaovad tavaliselt kõik kilpnäärme vaegtalitusest tekkinud sümptoomid ära ning kui kaua see umbes aega võtab, või on midagi, mis jääb püsima?

Mis juhtub kilpnäärmega ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Vastan küsimuste järjekorras:
1. Jah, asendusraviga kaovad ära peaaegu kõik kilpnäärme alatalitluse sümptomid. Püsima võib jääda mõningane naha kuivus, veidi suurem külmakartlikkus jt. ...

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitus ja rasedus

Kas kilpnäärme alatalitusega noor naine (27 aastane, haigus avastati 1999.a lõpus, kroonilise kõripõletiku tagajärg) võib rasedaks jääda? Varem rase ei ole olnud. Kui kaua võib esimest rasedust edasi lükata? ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Enne kui planeerida rasedust, tasub kindlaks teha, kas peate L-türoksiini pidevalt tarvitama või mitte. Türoksiinravi ei korraldata kolesterooliväärtuste alusel, see ei ole kolesterooli langetav ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: