Tehti kindlaks hüpertüreoos ja türeoidiit 26.04.17 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Lähen varsti teisele endikrinooligi vastuvõtule.Esimesel korral TSH - 0,010.Sain raviks Tiotill 2x2. Nüüd kuu aja möödudes TSH - 003.
Kas olukord on paranenud ei osanud perearsti õde õieti öelda.Kas on siis paremaks või halvemaks läinud? Saan aru, et enne mulle radijoodravi kapslit ei tellita kui foon on maas.Enestunne on väga halb sest tihtilugu üks pool suud valutab ja hambad ka.Enne kui haigusest ei teadnud lasin endal selle valu tõttu tagumisi hambaid eemaldada aga nüüd valutab sealt ikka edasi.Kuna varsti on algamas soe aeg siis kuidas selle päikesega on, kas peab eriti varju hoidma?

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Kõigepealt tuleb selgitada valu põhjus. Kilpnäärme ületalitlus valu ei põhjusta - ehk on tegemist hoopis kilpnäärme alaägeda põletikuga? Ka alaäge põletik võib haiguse algusjärgus mõõdukat ületalitlust anda, kuid sel puhul pole raviks tiotiil, vaid tugevad põletikuvastased ained (prednisoloon). Kui kilpnäärme alaäge põletik on välistatud ja tegemist on kroonilise põletiku või toksilise struumaga, tuleb valu põhjust mujalt otsida ja kilpnääret ravides valu ei möödu.
Teiseks - TSH alusel ületalitluse ravi mõju üle otsustada ei saa. Tuleb määrata FT4 ja FT3. TSH muutub väga aeglaselt ja võib ravi alguses muutuda isegi kehvemaks, kuigi ravi toimib igati soodsalt.
Eesti piires päikese eest varju hoidma ei pea, troopikasse soovitan reisida aga alles peale tervistumist.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Kilpnäärme ületalitlus

Tere

Vereanalüüsist selgus, et on kilpnäärme ületalitlus (TSH 0,01; FT3 7,43 ja FT4 24,16). Mingeid ületalitlusele viitavaid kaebusi mul ei ole (kaalulangust, unehäireid, närvilisust, kõhulahtisust ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ma tõesti ei arva, et Teie arst soovib Teid mürgitada - kirjutagem seda sõna siis jutumärkidega või ilma. Ka hormoonanalüüside järgi on Teie hüpertüreoos üsna kergekujuline ja ka Teile määratud ...

Loe edasi

Kilpnäärme ületalitlus, kaltsitoniin, Cerasette

Tere, kas hüpertüreoos mõjutab kaltsitoniini numbrit analüüsis? Kas beebipillid (Cerasette) võivad kalsitoniini numbrit tõsta?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Hüpertüreoos kaltsiumi taset ei mõjuta, beebipillid võivad seda küll tõsta.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitlus.

Hiljuti tehti vereproov, mis näitas, et on kilpnäärme alatalitlus. Kuna olen eelnevalt võtnud 2 aastat rasedusvastaseid pille, siis arvatakse, et asi on selles. Tahan kindluse mõttes siiski küsida, kas ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Minuteada ei põhjusta ei beebipillid ega mokatubakas kilpnäärme alatalitlust. Alatalitluse põhjuseks on enamasti krooniline autoimmuunne türeoidiit - päriliku eelsoodumusega kilpnäärme autoimmuunne ...

Loe edasi

Mured kilpnäärme ja enesetundega

Mu kaksikõel avastati kõrge pulsi tõttu hüpertüreoos. Peale mida soovitas tema arst ka mind kontrollida. Pöördusin esialgu enda naistearsti poole seal oli TSH 4,1 (17.08.12). Nüüd lasin uuesti teha uuringud ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Erinevalt kaksikõest Teil siiski kilpnäärme ületalitlust ei ole. Küll aga on Teilgi autoimmuunne kilpnäärmehaigus, seega risk talitlushäire tekkimisele oluliselt suurem kui tervetel. Vajalik ...

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitlus

Tere!
Mul avastati vereanalüüsi käigus, et kilpnäärme näidud on piiripeal (alatalitluse). Samas on mul ka paljud alatalitluse sümptomid: külmatunne, väsimus, menstr. tsükli häired, kuiv nahk, hingamisraskused. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui Teie näidud on "piiri peal", siis Teil tegelikult ikka kilpnäärme alatalitlust ei ole. "Piiripealsed" näidud ei põhjusta ka mingeid vaevusi. Soovitan hoopis 1 aasta möödudes igaks juhuks ...

Loe edasi

Kilpnääre

Tere,
alates aasta algusest olen tundun ennast väga halvasti. Käisin mandleid kontrollimas ja selgus et need on korras. Nüüd tehti analüüsid selgitamaks kilpnäärme tööd. Analüüsid:
TSH 12,1 ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teil on krooniline autoimmuunne türeoidiit, mis on põhjustanud kilpnäärme mõõduka alatalitluse. Vajate asendusravi sünteetilise kilpnäärmehormooniga (L-türoksiin). Asendusravi annuse määrab ...

Loe edasi

Karvanääpsu rasu

Tere,

Probleem on selles, et juuksed langevad välja. Umbes pool aastat tagasi sain teada endokrenoloogilt, et mul on türeoidiit ja olen saanud ravi peale, samas on probleem ikka veel minu ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Nii kilpnäärme üle- kui alatalitlus mõjutavad juuksekasvu ja soodustavad juuste väljalangemist. Talitlushäirete esinemisel saab neid ravides ka juuksekasvule soodsalt mõjuda.
Kui ...

Loe edasi

TSH 25,7

TSH näit vereproovil oli 25,7. Tean, et see on suur aga mida see täpsemalt endast kujutab. Proov tehti esmakordselt. Olen kahe lapse (4a ja 8k) ema ja vanust 25 (kohe 26). Arstile saan alles augusti lõpus ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tegemist on kilpnäärme mõõduka alatalitlusega, mis üldjuhul vajab ka asendusravi sünteetilise kilpnäärmehormooniga. Alatalitluse põhjuse selgitab välja arst, kui augusti lõpus pöördute (kõige ...

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitus

Tere,
Olen väga mures oma sõbranna pärast, vanus 34.
Head mõned aastad tagasi hakkas ta kaalus juurde võtma. Sel hetkel arsti juurde
ei läinud. Nüüd diagnoositi tal kilpnäärme alatalitus. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Loodan, et sõbranna on nüüdseks stressist toibunud. Hea, et tervisehäirete põhjus kindlaks tehti.
Kilpnäärme alatalitluse põhjuseks on krooniline autoimmuunne türeoidiit. Kahjuks pole ...

Loe edasi

TSH 11

Tere!
Olen 29.a. naine ja pöördusin perearsti poole juuste väljalangemise murega. Vereprooviga selgus, et TSH on 11 (norm. vist 5) ja arst suunas endokrinoloogi vastuvõtule, diagnoos hüpertüreoos. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kõrge TSH viitab mitte kilpnäärme ületalitlusele (hüpertüreoosile), vaid alatalitlusele (hüpotüreoosile). TSH tõus on Teil mõõdukas ja nii ei ole tõenäoliselt raskekujuline ka Teie alatalitlus. ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: