kaalutõus ja kilpnäärme alatalitus 29.11.16 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere!

Nimelt pöördusin perearsti poole seoses seletamatu kaalutõusuga, milleks on 10kg viimase poole aasta jooksul. Jälgin rangelt toitumist ja käin vähemalt 4x nädalas trennis ning selline kaalutõus ei ole minu tegevuse juures väga seletatav. Tehti analüüsid FT3 3.72 pmol/l, TSH 1.36 mU/l, FT4 10.62 pmol/l.
Kuna FT4 on alla normi siis suunati endokrinoloogi juurde. Kas tegu võib olla alatalitusega?
Samuti ütles arst, et kaalutõusus võin kahtlustada ka antibeebipille, mida hakkasin samuti u pool aastat tagasi tarvitama. Igaksjuhuks mainin et östrogeeni tase pillides on (erinevalt tavapärasest 20) 30.

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Kohe võin öelda, et Teie kilpnäärme talitlus on korras. Igaks juhuks võite endokrinoloogi juures ära käia, et välistada väga harva esinev hüpofüüsi puudulikkuse võimalus. Beebipillid on palju tõenäolisem kaalutõusu põhjustada.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Kilpnäärme kerge alatalitus ja mõju lootele.

Tere!

Enne rasedust tehti mulle kontrolli mõttes igaks juhuks hulk erinevaid analüüse, mis kõik olid enam-vähem korras. 23.10.2015 tehti mulle TSH analüüs, mis näitas 1,62.

Veebruaris ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie kilpnäärme hormoonanalüüsides on TSH olnud korras. Kas FT4 suhteliselt madal tase normis TSH foonil vajab korrigeerimist, on diskuteeritav. Raseduse korral on ehk siiski parem karta kui ...

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitus? Raskus rasestumisel.

Tere! Kas on võimalik, et mul on kilpnäärmega probleeme kui viimase aasta jooksul on tehtud TSH vastuseks 4,2 ja 8,9 ja 6,5 (2 nädalat tagasi), perearst suunas endokrinoloogi juurde aga aja sain 1,5 kuu ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie TSH väärtused oin normi ülemisel piiril või veidi üle selle. Ei saa päris hästi aru, miks neid aasta jooksul kolm korda on tehtud, kui sellele pole midagi järgnenud. Vajalik oleks teha ...

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitus

Tere!
Aasta tagasi diagnoositud alatalitus. Pean perearsti juures kontrollis käima. Kas vereanalüüsi andes peab olema söömata,joomata ja rohtu ei tohi võtta?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Hoopiski mitte. Kilpnäärme hormoonanalüüsi võib anda ka peale sööki ja ära võib võtta ka sama päeva L-türoksiini tableti.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitus?

Tere

Alustuseks niipalju, et olen tugevalt ülekaaluline 56-aastane, kuigi päevane kalorite hulk ei ületa 2000, liigun igapäev peaaegu tund. Probleem kerkis üles, kuna ma köhin pidevalt sellist ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie küsimust lugedes arvan siiski, et pigem ei ole Teie probleemid kilpnäärmehaigusest tingitud.
Tendents kehakaalu suurenemisele on olnud Teil tõenäoliselt aastaid, oma osa annab ...

Loe edasi

kilpnäärme alatalitus

Kas on võimalik kilpnäärme alatalitust ravida või parandada muude vahenditega, kui kilpnäärme hormooniga?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnäärme alatalitlus on enamasti pöördumatu ja seda ravida ei ole üldse võimalik. Võimalik on üksnes asendada puuduvat hormooni suukaudu võetava sünteetilise analoogiga, et hoida organismis ...

Loe edasi

kilpnäärme alatalitus

tere.. mul on kilpnäärme alatalitus ja ma tahtsin küsida,et kas see võib põhjustada nn "pahade päevade" ärajäämist..

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui kilpnäärme alatalitlus on asendusraviga kompenseeritud, ei tohiks see olla tsüklihäirete põhjuseks. Raskekujuline ravimata kilpnäärme alatalitlus võib põhjustada nii viljatust kui menstruaaltsükli ...

Loe edasi

solaariumis päevitamine

Mul on kilpnäärme alatalitus, kas ma tohin solaariumis päevitada?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Jah, tohite küll. Kilpnäärme alatalitluse puhul ei ole päevitamine solaariumis või loodusliku päikese käes põrmugi vastu näidustatud.
Tervitades,
...

Loe edasi

kilpnäärme alatalitus

Kas kilpnäärme alatalitusega võib kaasneda ka hääle muutus.(nagu oleks külmetuse tagajärel kähe hääl)

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Hääle muutus võib kaasneda raskekujulise kilpnäärme alatalitlusega. Adekvaatse asendusravi korral häälepaelte töö normaliseerub.
Tervitades,
...

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitlus ja kaalutõus

Kas kaalutõus (2-3 kuuga 10 kilogrammi) võib olla põhjustatud kilpnäärme alatalitlusest (TSH 3,87)?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TSH 3,87 mIU/l on normiväärtus (normivahemik 0,4-4,0) ja kilpnäärme alatalitlusega antud juhul tegemist ei ole. Seega on siin kaalutõusul teised põhjused.
Tervitades,
...

Loe edasi

juuksed

Tere!
Kas kilpnäärme alatalitus võib põhjustada juuste väljalangemist ning muuta õhemaks juuksestruktuuri?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Võib-küll. Eelkõige võib seda põhjustada autoimmuunsest türeoidiidist põhjustatud kilpnäärme alatalitlus.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: