Diabeet tabletiraviga kontrolli all 18.09.13 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Kirjutan sellepärast, et mul on mure oma abikaasa pärast, kes on siis 49-aastane, tal on diagnoositud teise tüübi diabeet ja diagnoosi saamisel määras perearst ka kohe tabletiravi, tabletiravi mõjub hästi ja veresuhkur püsib normis. Mingeid toitumisalaseid soovitusi ta pole saanud, öeldi, et lugege internetist, ja ega ta ei järgigi midagi, sööb kõike, mida hing ihaldab, sest ütleb, et tänapäeval ei peagi diabeedihaiged mingeid dieete pidama, see olevat vananenud arusaam? Kas nii ongi, et piisab vaid tabletiravist? Ta on selline korralik tabletiusku inimene, lisaks diabeedile on tal veel diagnoositud kõrge vererõhk, kõrge kolesterool, tal on podagra ja kõiki neid hoiab ta kontrolli all tablettidega, lisaks on tal tihti liigesevalud, selle vaigistamiseks võtab siis veel kangeid valuvaigisteid. Kas selline ravi on ka pikemas perspektiivis edukas, et lihtsalt söödki iga asja vastu tablette? Kas diabeedi tablettidega kontrolli all hoidmine tagab ka selle, et ei teki mingeid tüsistusi ja kas diabeediravimid kõigi nende teiste ravimitega koos võttes ei tekita probleeme?

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Teil on õigus, üksnes tablettidest ei piisa. Diabeedi ravi nurgakiviks on siiski toiduvalik ja tervislik eluviis (jõukohane liikumine ja rohke viibimine värskes õhus). Kui abikaasa on tablettravil ja püsib suhteliselt heas kompensatsioonis, on peamine dieedisoovitus magusast s.t. kiiresti imenduvatest süsivesikutest loobumine. Seega toidust, mis on maitselt magus, tuleb hoiduda - ka magusatest troopilistest puuviljadest ja meest. Kodumaiseid marju ja magushaput õuna võib veidi endale siiski lubada. Vabalt võib süüa sidrunit ja greipi, jõhvikaid ja pohli, loomulikult ka juurvilja. Ka kehakaalu tuleb jälgida ja kaalus juurde võtta ei tohiks. Ka kõrgvererõhutõve ja podagra puhul on dieedisoovitused omal kohal, kuid nendel siinkohal ei peatuks. Soovitan täpsemate ja individuaalsemate nõuannete järele pöörduda Tallinnas ITK või SA PERH-i, Tartus TÜK-i konsultatiivsesse polikliinikusse diabeediõe vastuvõtule.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

1 tüübi diabeet, diabeetiline retinopaatia, kõrge kolesterool, statiin, maksakahjustus

Tere!
Olen 28 aastane naine. Olen olnud 26 aastat 1 tüübi diabeetik. Mul on 2 last.
Kolm aastat tagasi hakkas stressi tõttu kehakaal tõusma. Tekkis kõrgvererõhk ja kõrgenenud kolesterool veres.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Soovitan Teil nõu pidada seekord mitte oma perearsti, vaid oma endokrinoloogiga. Kui ALT, AST ja teised maksa analüüsid tõusevad statiinravi foonil veidi, ei pea statiinravi alati lõpetama. ...

Loe edasi

diabeet

Tere
Kas ma vajaksin ravimeid et oma veresuhkru taset kontrolli all hoida ja ennetada diabeeti.
Mul on kahtlus et mul on diabeet või vähemasti eeldiabeet (lugesin et ka selline asi on olemas). ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui Teil on hommikused tühjakõhu veresuhkrud korduvalt üle 7 mmol/l (veeniverest võetuna), siis olete tõepoolest diabeetik ja vajate ka ravi. Kui diabeedi diagnoos on välja pandud, on Teil ...

Loe edasi

diabeet

2003.a. opereeriti sapipõis ja mõned kuud hiljem tõusis veresuhkru näit 8. varem ei olnud mõõdetud. Hakkasin saama Metforali 850 mg 1x3, kuid veresuhkur ei alanenud ja aasta hiljem juba Metforal 1000mg. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui seis on nõnda kehv ja perearstil on mõistus otsas, siis paluge suunata end endokrinoloogi vastuvõtule, et ravi korrigeerida. Täpsete soovituste jagamiseks peab teadma, milline on Teie glükeeritud ...

Loe edasi

Vajalik uus visiit?

Tere.
Kuna olin ülekaaluline kaasnevate haigustega (diabeet,artroos),siis 21.mai oli mul barriaatriline operatsioon (baypass).Veresuhkur on olnud igapäevaselt 4,3-5,3,tähendab tablette pole ma võtnud ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui saate asendusraviks sünteetilist kilpnäärmehormooni, peab Teil olema kilpnäärme ala-, mitte ületalitlus. Esialgu jätkake L-türoksiini samas annuses.
Kordusanalüüsi peaks tegema 3-6 ...

Loe edasi

Kõrge suhkur

Tere, olen 25aastane kõhna kehaehitusega naine. Mu ämmal on diabeet ja külas käies kipume hommikuti mõlemal suhkrut ja vererõhku mõõtma, minul puhtalt uudishimust. Vererõhk on mul viimased paar aastat ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Soovitan korra perearsti juures ära käia ja teha analüüs hommikusest tühjakõhu veeniverest. Kui see on korras, pole vaja muret tunda. Glükomeeter on suhteliselt ebatäpne riist ja suhkurtõve ...

Loe edasi

Diabeet, veresuhkur, kaalutõus

Tere! Olen 22-aastane ja põdenud 1. tüüpi diabeeti alates 12ndast eluaastast. Viimase 5 kuuga on kehakaal tõusnud pea 10 kilo. Praeguseks on kaal 63 kg. Kas see võib olla tingitud veresuhkru suurest kõikumisest? ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kiire kaalutõus 1. tüüpi diabeetikul viitab enamasti insuliini üleannustamisele. Hüpoglükeemiad põhjustavad hüpojärgset veresuhkru tõusu ja panevad sellega suhkrud kõikuma. Lisaks nõuab hüpoglükeemia ...

Loe edasi

Kõrge veresuhkur, 1.tüübi diabeet

Tere,
kirjutasin Teile mõned päevad tagasi, et elukaaslasel avastati 1. astme diabeet. Nüüd on selline lugu, et talle määrati raviks : Lantus 18 ühikut -hommikuti ja Apidra 3xpäevas 8ü,10ü,8ü. Kuid ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
1. tüüpi suhkurtõve ravi on kahjuks võimalik ainult insuliiniga. Tablettravi on haiguse esimestel aastatel võimalik 2. tüüpi diabeetikutel.
Teie abikaasa veresuhkrud ei olegi enam nii ...

Loe edasi

paast ja kilpnäärme ületalitus

Tere! Palun öelge, kas paast (24 tundi) ja kilpnäärme ületalitus sobivad kokku?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Paastuda võib, kui kilpnäärme ületalitlus on raviga kontrolli all, välja ravitud või remissioonis (vaibefaasis).
Tervitades,
dr. Anu Ambos ...

Loe edasi

diabeet

Kas diabeet ja kõrvade sügelemine on seotud ?Veresuhkur on kontrolli all tablettidega, kuid aeg-ajalt kõrvad sügelevad, siis aitab vesinikulahus .

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Nahasügelust esineb mõnedel 2. tüüpi suhkruhaigetel eelkõige haiguse algul või halva kompensatsiooni puhul. Nahk võib sügeleda ka kõrvalestal või isegi välises kuulmekäigus. Kui suhkurtõbi ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: