Kilpnäärme haigus? 15.08.12 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere.

Kas probleem võib olla kilpnäärmes, kui mul läheb süda pahaks autosõidust või ka kiikumisest? Mul hakkab halb, aga see tunne tekib kaelal. Süda läheb ka pahaks, kui ma kannan kõrge kaelusega pluuse, mis ei pruugi kaelale eriti lähedalgi olla. Sümptomitena on:
-väsimus, unisus päeval, ka pärast korralikult magatud ööd;
- külmatunne
- mälu halvenemine
- kaalutõus
- juuste hõrenemine
- kuiv nahk
- meeleolu langus

Ma võin magada üle kaheteist tunni, aga väsimus on endiselt. Mulle tundub, et kaela alumine osa on paksem.
Kas need sümptomid võivad viidata kilpnäärme haigusele?

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Autosõidu või kiikumise puhul tekkiv iiveldus ei ole kuidagi seotud kilpnäärmega, vaid hoopis sisekõrvas paikneva tasakaaluelundiga. Tavaliselt jäävad need vaevused lapseikka, kuid esinevad siiski ka mõnel täiskasvanul. Väsimust, meeleolu langust, mälu halvenemist, juuste hõrenemist ja naha kuivust tuleb aeg-ajalt ette ka igal tervel naisel. Soovitan perearstiga igal juhul nõu pidada. Ta annab Teile soovitusi autosõidu paremaks talumiseks ja saab vajadusel kontrollida ka kilpnäärme talitlust.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Kilpnäärme ületalitus ja vaktsineerimine

Kilpnäärme ületalitus olnud u 2 aastat, võtan thyrosooli 5mg/p Ei ole veel Covidi vastu vaktsineerida julgenud,
Kas Covidi vastu vaktsineerimine võib võimendada haiguse kulgu?
Tänan vastuse ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Vaktsineerimine COVID-19 vastu kilpnäärme ületalitluse kulgu ei mõjuta. Küll võib seda mõjutada haigestumine COVID-19 infektsiooni. Seega on vaktsineerimine Teie huvides.
Tervitades,
Loe edasi

kilpnäärme alatalitlus

Tere! Enesetunde halvenemise pärast pöördusin arsti poole,tehti tehti kilpnäärme analüüs,näit kõrge ravimi annust tõsteti 50 pealt 75-le.Annuse tõstmine enesetunnet pole paranenud.On ka taas tekkinud kaela ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnääre võib põhjustada kaela piirkonna valu üksnes alaägeda põletiku korral, kuid sel juhul on oluliselt muutunud ka üldvere põletikunäitajad ja kael on katsumisel kilpnäärme piirkonnas ...

Loe edasi

Kas peaksin kilpnäärme pärast muretsema?

Tere!

Mul pole kunagi varem olnud probeelmi kilpnäärmega, kuid kuna üritame hetkel kunstlikku viljastamist, siis arst pööras tähelepanu, et viimane verenalüüs näitas S-TSH 3.9 Uml, pool aastat ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teil ei saagi kilpnäärme alatalitlusele iseloomulikke kaebusi olla, sest vastavalt TSH näitudele ei ole Teil kilpnäärme alatalitlust. Jah, kunstliku viljastamise edukuse seisukohalt peetakse ...

Loe edasi

Autoimuunne

Tere
Kas kilpnäärme alatalitus autoimmuunse haiguse tõttu võib põhjustada depressiooni ja aknet? Ravi ma ei saa, sest arst ütles, et ei pea ravima.

Lugupidamisega
34. aastane naine

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie info põhjal jääb ebaselgeks, kas Teil diagnoositi kilpnäärme alatalitlus, mis on tingitud autoimmuunsest kilpnäärmehaigusest või normtalitlusega autoimmuunne kilpnäärmehaigus. Autoimmuunset ...

Loe edasi

kilpnäärme hormoonid

Kui kilpnäärme hormoonid tsh, t3 ja t4 on täiesti korras kas siis välistab see kilpnäärme haiguse

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui kilpnäärmehormoonid on korras, välistab see kilpnäärme talitlushäire s.t. nii üle- kui alatalitluse esinemise. Kilpnäärme mahu ja struktuuri kohta, samuti võimaliku autoimmuunhaiguse esinemise ...

Loe edasi

Autoimmuunne türeoidiit

Diagnoositi täna Autoimmuunne türeoidiit + E06.3. TSH väidetavalt normis, kuid aTPO üle 1300. Kilpnäärme struktuur ebaühtlane, sõlmi ja tsüste ei leitud. Parema sagara maht 5,7 ml ja vasema maht 6,7 ml. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Autoimmuunne türeoidiit ei ole haigus, vaid suurenenud talitlushäirete riski näitaja nagu kõrgenenud kolesterool ei ole haigus, vaid on suurenenud südameveresoonkonna haiguste riski näitaja. ...

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitlus

Tere,

Kas on võimalik, et vanuril tuleb kilpnäärme alatalitlus iseenesest ja ta võib magada end koomasse. Teie vastust ootama jäädes...80 aastase vanuri tütar

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnäärme alatalitlus kujuneb pika aja jooksul (kuude või aastate jooksul)tasapisi. Selle põhjuseks on krooniline autoimmuunne türeoidiit, mis võib aastakümneid kulgeda varjatult ja vaevustevabalt. ...

Loe edasi

kilpnäärme alatalitlus

Olen mures oma kilpnäärme alatalitluse pärast. Nimelt on mulle määratud arsti poolt hormoonravi, mida olen korduvalt katsetanud, kuid annuse suurenedes kaob tasakaal, mulle on öeldud, et ju ma ei talu ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kahjuks ei saa ma Teie kirjast sotti. Kilpnäärme alatalitluse raviks ei kasutata radiojoodi, seda kasutatakse hoopis ületalitluse puhul. Kilpnäärme operatiivse eemaldamise näidustuseks aga ...

Loe edasi

kilpnäärme ületalitus

kilpnäärme ületalituse iseloomulik tunnus on kehakaalu langus, mul on diagnoositud kilpnäärme ületalitus, aga millegipärast on kiire kehakaalu tõus.Kas see on loomulik niisuguse haiguse juures.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Umbes 10%-l juhtudest võib kilpnäärme ületalitlus põhjustada kaalutõusu. Seega pole kaalutõus ületalitlusele iseloomulik, kuid erandjuhtudel võib seda esineda. Loota võib, et koos ületalitluse ...

Loe edasi

kilpnäärme ületalitlus ja rasedus

Tere!

Olen põdenud kilpnäärme ületalitlust, aga ravi lõppes (Tiotil) pool aastat tagasi - siis olid näidud normis. Nüüd olen 4 nädalat rase, sellest ka küsimus -
Kas rasedus võib esile ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui kilpnäärme ületalitluse põhjuseks oli difuusne toksiline struuma (autoimmuunne kilpnäärmehaigus), siis rasedus tõenäoliselt haiguse ägenemist esile ei kutsu. Suur tõenäosus haiguse ägenemiseks ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: