Söötraig 26.08.09 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Sooviksin teada, kas söötraig on nahahaigus või kuulub endokrinoloogia valdkonda, mis seda põhjustab ja kas on võimalik terveks ravida. Kas võib tegemist olla ka allergiaga ja mis juhtub, kui jääb ravimata.
Kas võib seda esineda peas ja juuksed kukuvad peotäitena välja.
Olen vastuse eest väga tänulik.
Enel Korb

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Söötraig on nahahaigus ja küsimus oleks õige saata dermatoloogile (nahaarstile).
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Kolloidsõlmed kilpnäärmes

Tere! 2011 eemaldati üksik kilpnäärmesõlm 4 x 2,2cm. Tehti ka tsütoloogiline uuring, kus selgus, et sõlm oli healoomuline. Siiski ütles kirurg, et parem oli see eemaldada.

Nüüd märkasin 2022 ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ma ei saa Teie poolt esitatud andmetest päris selget sotti, kas parem 1,4x2x4cm ja vasak 2x2x3,8cm on kilpnäärme sagarate või konkreetselt sõlmede mõõdud. Kui kilpnäärme sagarate, siis pole ...

Loe edasi

Rasune näo- ja peanahk, pillid, hormoonid

Tere. Olen aasta aega võtnud Slynd pille (drospirenone). Ja olen terve selle aja kimpus olnud ekstra tugeva rasueritusega (näol ja peanahal) ning see mõjutab juba minu psüühikat (antisotsiaalne)ja füüsilist ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Mulle jääb veidi arusaamatuks, miks pöördute endokrinoloogi poole - ei ole ma kahjuks spetsialist ei rasuse naha, migreeni ega endometrioosi ravis. Kui Te arvate ja günekoloog sellega nõustub, ...

Loe edasi

Kilpnäärme hormoon kõrge

Tere!
Tegin vereanalüüsi ja TSH oli normist kõrgem 8,910mu/l kas tegemist võib olla kergemakujulise alatalitlusega või ei ole?
Soov oleks ka rasedaks jääda ,aga pole õnnestunud.
Arst ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Jah, tegemist võib olla kergekujulise alatalitlusega. Tuleb kindlasti arstiga nõu pidada.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

Lisa eelmisele analüüsile

Lisan juurde veel ühe analüüsi vastused lisaks eelnevale.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ka nendes analüüsides ei ole rohkem kõrvalekaldeid kui Tg IgG kõrge tiiter, mis kinnitab veelkord, et Teil on krooniline autoimmuunne türeoidiit. Muus osas on kõik korras.
Tervitades,
Loe edasi

Analüüside vastused

Tere!

Palun abi analüüsivastuste analüüsiga. Sai tehtud üks suuremahuline analüüs ja kuna arsti uue vastuvõtuni on veel aega, siis ehk saate selgitada, miks on osad näidud paigast ära? Analüüsid ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tegelikult on Teie analüüsides korrast ära üsna vähe. Veresuhkur ei ole mitte ülemise piiri peal, vaid täiesti normis. Normist kõrgem on kolesterool - toidus tuleb vähendada loomseid rasvu, ...

Loe edasi

Tpo-igG ja rasedus

Tere,
Omal algatusel tehtud kilpnäärmepakett näitas: TSH 1,39, FT4 14,2 ,TPO IgG 168,4
Rasedus hetkel 6 nädalat.
Varemalt olen saanud diagnoosi autoimmuunne türeotiit
Siis oli ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TPO IgG kõrge tiiter kinnitab veelkord, et Teil on autoimmuunne türeoidiit (see on pärilik riskiseisund kilpnäärme talitlushäirete tekkeks). Kuna hormoonanalüüs on korras, siis Te mingit ravi ...

Loe edasi

Kilpnääre

Tere.
Perearst tegi ulatusliku vereproovi. Kõik muu tundub korras, aga mind jäi häirima türeoglobuliini üsnagi kõrge väärtus.
Emal diagnoositud kilpnäärme alatalitlus, seega veel enam see ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
See vastus ei ole mitte türeoglobuliin, vaid türeoglobuliini vastased antikehad - Teil on autoimmuunne kilpnäärmehaigus, nagu Teie emalgi. Kilpnäärme alatalitlust pole Teil aga emast erinevalt ...

Loe edasi

Kolesterool ja kilpnääre

Sooviksin Teie arvamust seoses minu viimase vereanalüüsiga.
Kolesterool 6,6
HDL 1,8
Mitte-HDL 4,8
LDL 4,6
Triglütseriidid 1.81
Kolesterooli raviks kirjutati mulle Rosuvastatini ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TSH on normis - seega hetkel kilpnäärme alatalitlust ei ole ja Te ravi ei vaja.
Kolesterooli näidud on tõepoolest kõrged ja kuna 1. tüüpi diabeet tõstab südame- ja veresoonkonna haiguste ...

Loe edasi

Radiojoodravi

Tere,

sooviksin veidi infot raseduse kohta peale radiojoodravi.

Mul on Gravesi tõbi (diagnoos alates 2020) ja ees ootamas radiojoodravi. Olen konsulteerinud kahe erineva endokrinoloogiga ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Gravesi tõve korral tehtav radiojoodravi väikese annusega on OK! Teine lugu on kilpnäärme vähi korral tehtavate suurte radiojoodi annustega - sel juhul võiks küll soovitada munarakkude külmutamist. ...

Loe edasi

Sõlmeline kilpnääre

Tere.
Tehti uuring ja avastati väga väga palju sõlmli kilpnäärmelt, need olevat juba seal ammusest ajast.
Vereanalüüs selline:
AnalüüsTulemusÜhikReferentsväärtus
TSH - 0.68mIU/l0.40-4.00

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tehtud analüüside alusel on kilpnäärme talitlus normis. Tõenäoliselt on tegemist autoimmuunse türeoidiidiga, kuna Tg IgG tiiter on normist kõrgem. Kilpnäärme medullaarse vähi marker kaltsitoniin ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: