:suhkruhaigus: 23.03.05 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

tahsin kusida kui veresuhkur on madal kas siis vöib ka kooma langeda.
ja veel kui on körge veresuhkur,ega siis ei lange koomasse.
mul on 5a tutar kes ei taha oodesid süüa ja on enne sööki veresuhkrud väga madalamad 2,6-1,3 on olnud,siis ta vajub ära,nagu tahaks magada jne.

kas ma vöin talle anda oomega3 ja kreekapähkliöli.
ega diabeedik ei tohi magusat üldse süüa vöi natukene,nt päevas 1kommi vöib ikka anda.

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Normist madalam veresuhkur võib üsna kiiresti kaasa tuua teadvusekaotuse ja 1,3-2,6 mmol/l ongi selline koomaohtlik suhkur. On päris loomulik, et laps selliste väärtuste juures "ära vajub". Parim esmaabi on anda juua magusat teed või mahla. Kui selliseid numbreid sageli ette tuleb, tuleb kogu raviskeem koos arstiga üle vaadata ja insuliini annuseid vähendada. Ka kõrge veresuhkur võib teadvuse häireid põhjustada, kuid see ei juhtu nii kiiresti. Eelneb pikem halva enesetunde periood janu, kõhuvalu, iivelduse ja oksendamisega.
Magusa söömine 10% ülatuses ööpäevasest süsivesikute vajadusest on lubatud. Kommist paremad maiustused on puuviljad, jäätis või jogurt.
Oomega -3 ja kreekapähkliõli kahjuks diabeeti ei ravi. Neid soovitaks pigem eakatele 2. tüüpi suhkruhaigetele, kellel on probleem kolesterooli ja ateroskleroosiga.
Tundub, et Teil on mõndagi, millest endokrinoloogi või diabeediõega vestelda. Kui tunnete, et teadmistest jääb vajaka, pöörduge kindlasti!
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

kilpnäärme hormoon analüüs

kas üldvereproov näitab kilpnääre hormonaalset tasakaalu?või tehakse seda eraldi?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Üldvereproov (kui selle all mõelda kliinilist verd ja biokeemiat) kilpnäärme talitluse kohta informatsiooni ei anna. Tuleb teha spetsiaalne hormoonanalüüs. Siiski võib Teie puhul oletada, et ...

Loe edasi

TSH

Vereanalüüsis oli TSH näit 5,32 (norm 0,4-4) . Kas sellise näiduga oleks vaja kilpnäärme ravi?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie TSH on minimaalselt tõusnud ja arvestades Teie vanust (te pole enam fertiilses eas) pole tõepoolest sellise näitaja puhul asendusravi alustamine näidustatud. Mis on aga kindlasti näidustatud, ...

Loe edasi

Valu kaelas

Mul on nädal aega valu kaelas ja peas eriti pea paremal poolel, tunne on nagu surub peas midagi et pea jääb väikseks ning läheb edasi paremasse õlga ning kätte, samuti on väsimus ja süda hakkab vahetevahel ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Valu kaelas ja ka peavalud pole tõenäoliselt seotud L-türoksiiniga. Igaks juhuks soovitan siiski perearsti juures teha kilpnäärme hormoonanalüüs, et veenduda L-türoksiini annuse adekvaatsuses. ...

Loe edasi

Hormonaalne tasakaalutus

Tere!

Soovin küsida, kas minu sümptomid võivad olla hormoonidega seotud. Kas võib olla probleemiks, et tasakaal on paigast ära?

1. akne (läheb hullemaks enne päevade algust, nahaarst ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Akne puhul võib naisterahvastel olla üheks põhjuseks meessuguhormoonide liig organismis, mis akne teket soodustab. Tavaliselt põhjustab meessuguhormoonide liig naise organismis akne kõrval ...

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitus

Vereproovist selgus, et TSH tase on 92,mis on väga palju üle normi.
Määrati ravi L-Thyroxin 100mg päevas.
Endogrinoloogi juurde ei saadetud edasi uurima.
Kas on põhjust muretseda, peaksin ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Nii kõrge TSH väärtuse korral diagnoosis kahtlust ei ole. Ka määratud asendusravi annus L-türoksiin 100 mcg päevas tundub igati adekvaatne. Arvan, et esialgu on olukord kontrolli all ja endokrinoloogi ...

Loe edasi

Kas alatalitus?

Tere dr. Ambos

Palun teie abi analüüsi tulemuste tõlgendamisel.
Olen 36. aastane naine ning näitajad on järgmised:
TSH 5.39 (0.40 - 4.00 mIU/l)
fT4 14.00 (11.5 - 22.7 pmol/l)

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TSH minimaalne tõus annab sageli märku autoimmuunsest kilpnäärmehaigusest. Kuigi peroksüdaasi vastaste antikehade tiiter on madal, pole see ainus antikehade liik, mida määrata saab. Arvestades ...

Loe edasi

D vitamiin

Tere, tegin apteegis D vitamiini kiirtesti. Selgus, et näit 300. Kas peaksin muretsema? D vitamiini ega muid toidulisandeid ei võta üldse. Kaebuseid mul ei ole, ootamatult tekkis võimalus mõõta. Sõbrad ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ma tõesti ei tea, kas 300 on vähe, palju või parasjagu. Meie laboris mõõdetakse D-vitamiini sisaldust tõenäoliselt teistes ühikutes ja võetakse selle tarvis veeniverd. Kui olete terve noor ...

Loe edasi

Vana diagnoosi täpsustamine

Tere,

Mu emal diagnoositi Tartu Maarjamõisas Rein Kolk 1990 jaanuar Struuma 3. Emal ei ole alles ühtegi dokumenti sellest külastusest. Hetkel emal tehti analüüsid ja kilpnäärmega on kõik ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
"Struuma" tähendab kilpnäärme suurenemist. Kas emal võiks olla kilpnäärme suurenemist või sõlmelisi muutusi kilpnäärmes, aitab selgitada kilpnäärme ultraheliuuring. Sellele uuringule saab suunata ...

Loe edasi

GTT testi tulemused

Kas mul vóib olla dieabeet?

Glügoos 0min 5.4 (5.1)
Glügoos 60min 5.0 (10.0)
Glügoos 120min 5.2 (8.5)

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui Te pole rase, on Teie GTT ideaalses korras. Kui siiski olete, on tühjakõhu väärtus 5,4 mmol/l liiga kõrge ja gestatsioonidiabeet suure tõenäosusega olemas.
Tervitades,
...

Loe edasi

Kilpnäärme ületalitus.

Tere

Arst soovitas kilpnäärme ületalituse raviks radioaktiivset joodi. Samas on mul ka psoriaas küünarnukkidel ja osaliselt jalgadel.
Kui palju võib joodi ravi mõjutada psoriaasi? Kas ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Radiojoodravi psoriaasi ägestada ei tohiks. Siiski võiksite igaks juhuks enne radiojoodravi oma nahaarstiga konsulteerida, et ootamatusteks valmis olla.
Tervitades,
...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: