kilpna"a"re 21.12.04 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Probleem on jargmine.
Nimelt kaisin arti vastuvotul, kuna juba pikka aega (umbes 5 kuud) on olnud probleem kurguga. Siiani arvasin, et poen kurgupoletikku, mis on tekkinud peale kurgu mitte valjaravimist, sest podesin umbes aprilli-mai kuu jooksul kurguvalu valgete laikudega. Lihtsalt ei olnud voimalust ravida.
Kuid hiljem umbes augusti kuus oli mul pidevalt hommikuti argates vaga paha lohn suus. Ei lainud ka siis kurguarstile, vaid veidi hiljem hambaarstile, sest arvasin, et hambad ei ole terved. Aga selgus, et koik korras. Hiljem muutus lohn hullemaks, ei suutnud isegi seda enam taluda. Moni aeg tagasi avastasin, milles probleem, nimelt oli mul kurgus valge-kollane vaga halva lohnaga mada. Mille urgitsesin valja mandlitest. Enne seda ja ka peale tuli mul tihti kurgust suhu kovema mada taolised jupid. Arvasin sellegi poolest et on lihtsalt poletik ja tuleb antibiootikumidega valja ravida. Kuid arst arvas, et probleem ei ole selles, vaid kilpnaarmes. Kindel ta ei olnud ja saatis mind edasi uuringutele.
Kusimus jargmine: Kas Teie ei oska minu kirjelduse jargi oelda, kas tegu on siiski kurguga voi kilpnaarmega. Lisan ka veel selle, et paevad ei ole mul kunagi olnud regulaarsed, ainult siis kui olen votnud antibeebipille. Ma arvan, et see probleem voib ka sellega seotud olla, kui tegu on kilpnaarmega. Lihtsalt ma ei oska enam midagi muud ette votta, kui Teie kaest arvamust kusida.
Kahjuks ei ela ma enam Eestis, seega ei saa kellegi arsti votule tulla.
Palun oelge oma arvamus, sellest oleks mulle suur abi.
Vabandan oigekirja parast, sest ei saa sisestada a" ja teisi tappidega tahti.
Loodan, et saate ka sellisest trukist aru.
Palun kirjutage ka veidi kilpnaarme haigusest, mis see on, kuidas ja millest on tingitud, kuidas ravida, kas uldse ravida saab.

Teid ette tanades, Merike.

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Kui Teil neelust mäda jookseb, on tegemist tõenäoliselt raskekujulise tonsilliidi ehk kurgumandlite põletikuga. See on tõsine haigus, mis vajab ravi sobivate antibiootikumidega. Ravi peab kindlasti toimuma arsti kontrolli all, sest tonsilliidi puhul on võimalikud rasked tüsistused (südamelihase, liigeste, neerukahjustus). Kui mandlipõletik kipub aastast aastasse korduma, ei jää muud üle, kui mandlid ära opereerida.
Kilpnäärmega pole siin vähimatki pistmist. Ärge ise enam oma mandlitest mäda urgitsege, vaid pöörduge ikka arsti poole. Loodetavasti on arstid olemas ka selles riigis, kus praegu elate.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Ületalitlus ja ärevusseisund-paanikahäired

Kas kilpnäärme ületalitluse tõttu võib olla raskendatud paanikahäire ja ärevushäire ravi ja ravimite mõju. Ületalitluse ravi sain peale 4 päeva tagasi, kohe oli nagu parem aga nüüd täna jälel ärevushood, ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Vastasin Teile eile, aga olgu siis veelkord... Hormoonanalüüsid näitavad tõepoolest mõõdukat kilpnäärme ületalitlust ja ärevuse taseme tõus on ületalitlusele iseloomulik. Teile määratud ravi ...

Loe edasi

Vereanalüüsi näitajad

Tere mul on diagnoositud kilpnäärme alatalitlus 2008.
Praegune vereanalüüs näitas sellist vastust :
TSH 7,33 mIU/l
Ft4 13,93 pmol/l
TPO-Ak >1300 kU/l

Kahjuks ei ole ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Endokrinoloogile ei olegi vaja pöörduda. Hormoonanalüüside alusel võib L-türoksiini annust korrigeerida ka perearst. Teie analüüsid näitavad L-türoksiini annuse ebapiisavust (kui ikka olete ...

Loe edasi

Endometrioos?

Tere!

Oskate äkki aidata. Vaevlen aasta algusest saati kõhu- ja alaseljavaluga( paremal pool)mis kiirgab ka paremasse jalga ning vahest lööb kõhu lahti,ning valuhoog tuleb ka tavaliselt peale ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
See küsimus on tulnud valel aadressil, küsimus on günekoloogile. Endometrioosi diagnoosimise ja ravimisega tegeleb günekoloog. Kõhu- ja alaseljavalud ei viita endokriinhaigusele. Tsüklihäiretel ...

Loe edasi

Naasnud kilpnäärme ületalitlus-autoimmuunne diffuusne struuma?...

Ületalitlus tuli tagasi. Olin vaba 12 aastat. Halvasti hakkasin tundma end juba veebruaris. Kevadel perearst proove ei teinud- ma ei teagi miks. Iga aasta tehti. Ravisin ärevushäiret, paanikat, rohud ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ärevuse süvenemine on kilpnäärme ületalitluse üks sümptomeid. Ravi on määratud, enesetunde tuntavaks paranemiseks kulub u. 10 päeva. Peale seda läheb tasapisi järjest rahulikumaks. Antidepressanti ...

Loe edasi

Vereanalüüs

Tere. Kas ma saan õigesti aru, et vereanalüüsi selline tulemus viitab
rauapuudusele?

Ferritiin 4.4 µg/l
Vitamiin D (25-OH) 68.4 nmol/l
Hematokrit 31.7 %
Monotsüütide ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ma ei ole küll hematoloog ega sisehaiguste arst ning rauapuudusaneemia endokrinoloogia valdkonda ei kuulu, kuid minu pealiskaudsel hinnangul on tõepoolest tegemist rauavaegusaneemiale viitavate ...

Loe edasi

Karvanääpsu toetav rasunääre

Mure karvanääpsu juurde kuuluva rasunäärmetega. Moodustuvad punnikesed mis ei taandu isegi pikema aja jooksul. Punnide sisu meenutab herneterakest mis on välja pigistades karvakese küljes. Selline probleem ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
See küsimus on tulnud kahjuks valel aadressil. Soovitan pöörduda oma murega nahaarsti (dermatoloogi) poole.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

Kilpnääre

Tere.
Pisike mure. Sell aastal märtsis lasin vereproovi teha kilpnäärme TSH näit oli 4,02. Nüüd lasin uuesti ja TSH näit oli 4,06. Kas ma peaksin kiiremas korras erialaarstile minema?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ei, kiires korras eriarstile minekuks põhjust ei ole. Küll võiks olukorra selgitamiseks määrata ka FT4 ja kilpnäärmevastaste antikehade tiitri (seda teeb perearst). Kui kilpnäärmevastaste antikehade ...

Loe edasi

liiga madal TSH näite proovis

Tere, poolasta tagasi tegin kilpnäärmele UH ja analüüsid - kõik oli korras ja arst ütles tulla kordvaatlusele 5 aasta pärast. Viimasel ajal hakkas südamega halvemaks ( just oli üleelatud mitu tugeva stressiga ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ka mina arvan, et enne kui tiamasooli võtma hakata tuleks teha kordusanalüüs ja lisaks TSH-le ka FT4 ja FT3. TSH väärtus 0,01mIU/l on küll mõõdukalt langenud, kuid ka labor võib mõnikord eksida ...

Loe edasi

Kurgus pitsitab

Tere,
Mul on juba kuid olnud kurgus selline tunne nagu pritsitakse sees.
Pöördusin murega ka Soomes töötervishoiu arsti poole kes määras somac kuuri, sest kahtlustas kõrvetisi ning tehti ka ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui kilpnäärmega on kõik korras, ei ole kurgupitsituse põhjus endokrinoloogia valdkonnast. Kui pitsitusega kaasneb ka köha ja hääle kadumine on 2 võimalust - reflukshaigus, millega tegeleb ...

Loe edasi

Suhkrukoormustest

Tere!

Olen 18+5 nädalat rase ja kuna 22.07. oli minu veresuhkur tühja kõhuga 5,7, tehti 30.08 mulle suhkrukoormustest ja arst ütles, et mul on glükoosiresisdentsus, et minu glükoositase ei ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Minu meelest on Teie glükoosikoormustest täiesti korras, ka rasedate normide kohaselt.
Teha pole vaja midagi.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: