Endometrioos? 16.09.19 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere!

Oskate äkki aidata. Vaevlen aasta algusest saati kõhu- ja alaseljavaluga( paremal pool)mis kiirgab ka paremasse jalga ning vahest lööb kõhu lahti,ning valuhoog tuleb ka tavaliselt peale seksi.
Mul on ka tsüklihäired. Olles kasutanud beebipille ligi 5 aastat, lõpetasin pillide kasutamise 2018 mai. 2018 mai- september käisid päevad ilusti. Alates 2018 oktoober- november päevad enam ei tulnud.
Ise lugesin sellise haiguse kohta nagu endometrioos ning tundsin ennast selles ära. Terve elu olnud väga valulikud päevad ( käinud mitmeid kordi emos, minestanud , oksendanud ning puudunud töölt selle pârast) lihtsam oli nendel aastatel kui võtaib beebipille kuid valulikud ikka.
Günekoloog ütles et ta endometrioosi koldeid ei näinud ja et endometrioosiga on valud ainult päevade ajal. See aasta on mul aga valud täitsa suvalistel päevadel ja peaaegu iga päev. Kuna me perearstiga koos juba nii palju uurinud ja pole midagi leidnud siis ma ei tea mis edasi teha,on teil äkki mõtteid mida veel kontrollida võiks lasta?

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
See küsimus on tulnud valel aadressil, küsimus on günekoloogile. Endometrioosi diagnoosimise ja ravimisega tegeleb günekoloog. Kõhu- ja alaseljavalud ei viita endokriinhaigusele. Tsüklihäiretel võib olla väga palju erinevaid põhjusi. Kahtluse korral võib perearst kontrollida kilpnäärme talitlust ja prolaktiini taset.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Rasune näo- ja peanahk, pillid, hormoonid

Tere. Olen aasta aega võtnud Slynd pille (drospirenone). Ja olen terve selle aja kimpus olnud ekstra tugeva rasueritusega (näol ja peanahal) ning see mõjutab juba minu psüühikat (antisotsiaalne)ja füüsilist ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Mulle jääb veidi arusaamatuks, miks pöördute endokrinoloogi poole - ei ole ma kahjuks spetsialist ei rasuse naha, migreeni ega endometrioosi ravis. Kui Te arvate ja günekoloog sellega nõustub, ...

Loe edasi

Kas selline prolaktiini näit on kõrge ja võib põhjustada viljatust?

Tere!

Minu küsimus on selline, et kas prolaktiini näit 632 mU/L võib takistada rasestumist?
Üritame elukaaslasega last saada juba 2 aastat. Oleme käinud erinevatel uuringutel ja viljatusraviarsti ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Prolaktiini väärtus on tõepoolest tagasihoidlikult tõusnud. Selline tõus võib kaasneda stressiga, võib esineda PCOS-i puhul ja ka naissughormoonid (näiteks beebipillid) võivad prolatiini selliselt ...

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitus

Tere
Probleem on selles, et menstruatsioon jäi see kuu 19 päeva hiljaks.
Mul oli 12.mai opp, kus mul eemaldati palju endometrioosi liiteid ja kasvaja munasarjas.
Kas peale oppi võis ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Günekoloogiline lõikus tavaliselt kilpnäärme talitlusele ei mõju. Pigem võiksite konsulteerida tsüklihäire küsimuses oma günekoloogiga. L-türoksiini annus 25mg 5 päeval nädalas on täiskasvanu ...

Loe edasi

Kas on võimalik teada saada, kas hormoonid on sassis?

Tere!
Olen 28 a, ühe lapse ema ja peale seda kui avastati endometrioos ja sain hormoonravi, olen hädas olnus kehakaalu tõusuga, ärevusega, allergiad ( shokolaad/kakao) ja laktoositalumatusega. 2016 ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Küsimus juba vastatud.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

Kas on võimalik teada saada, kas hormoonid on sassis?

Tere!
Olen 28 a, ühe lapse ema ja peale seda kui avastati endometrioos ja sain hormoonravi, olen hädas olnus kehakaalu tõusuga, ärevusega, allergiad ( shokolaad/kakao) ja laktoositalumatusega. 2016 ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ka minul pole võlukepikest, millega langetada kaalu või ravida ärevust, toiduallergiatest ja laktoositalumatusest rääkimata. Kui teile hormonaalne rasestumisvastane vahend ei sobi, tuleb günekoloogiga ...

Loe edasi

Kilpnäärmehormooni tase

Tere,
eelmise aasta kevadel avastas naistearst, et mul on kilpnäärme alatalitlus ja määras hormoonravi. Siis juhtus, et ma ei saanud väga kiire töö tõttu arstile sobivat aega ja jäi uuesti kontrollimata ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kahjuks ei tunna ma piisavalt asjaolusid, et seletusi jagada. Harvadel juhtudel võib kilpnäärme alatalitlus mööduda, kuid kas Teie puhul on tegemist taolise juhtumiga või oli diagnoos algusest ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: