Kas on võimalik teada saada, kas hormoonid on sassis? 18.06.20 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere!
Olen 28 a, ühe lapse ema ja peale seda kui avastati endometrioos ja sain hormoonravi, olen hädas olnus kehakaalu tõusuga, ärevusega, allergiad ( shokolaad/kakao) ja laktoositalumatusega. 2016 sain ravi ja 3-4 kuuga tuli juurde 10 kg ja kõik muu jama, mida varem ei olnud. Günekoloogi paludes, lõpetasime ravi ja tänu sellele ravile oli ka uued endometrioosi kolded tagasi ja oli teinegi lap. vaja teha.
Enam ravi peale ei pandud, sain olla paremini.
Mida enam korda pole saanud on kehakaal, mis tõusis edasi ja ka allergiad pole kadunud ega ka talumatused. Need on ka hullemad kui algselt!
2018 õnnestus mul rasedaks jääda ja ka sünnitada ja vot siis hakkas kaal langema ja ei olnud nagu talumatusi ja allergiad. Selle eest oli raske rasedus ( palju oksendamist ja madal rauatase jne). Peale sünnitust sain kohe aru, et on endiselt paigast aga küll lâheb paika aega vaja lihtsalt hormoonidel taastuda. Umbes 4 kuud pärast sünnitust hakkasin võtma minipille ja kõik läks tuksi. Tohutu ärevus, kõht lahti ( laktoos), allergia oli ka endiselt alles, kaal hakkas tõusma.. Ja ma mainin ära, et ma ennem neid jamasid oskasin alati ja sain ka kaalu kontrolli alla, tean kuidas ja mis on tervislik toitumine ja ka liikumine.
Varsti laps 2 aastane ja mina ei saa kaalust alla . Tee mis tahad. Tunnen ise, et miskit on paigast, seda nâitab ka nahk. Kintsud ja reied on punnilised ja ka käed.
Sain ka nuvaringi proovida, vot selles oli miskit, mis pani mul kohe kaalu liikuma ja söögiisu polnud, aga näonahk läks kohe tuksi ja pidevalt oli paha ja ärevushood tulid peale. Ei sobinud kahjuks.

Ei oska enam midagi peale hakata.
Kilpnääre on korras.

Sai pikk jutt aga ehk oskate suunata, ei ole ju võimalik, et üldse abi ei saa ?

Tänud ette!

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Ka minul pole võlukepikest, millega langetada kaalu või ravida ärevust, toiduallergiatest ja laktoositalumatusest rääkimata. Kui teile hormonaalne rasestumisvastane vahend ei sobi, tuleb günekoloogiga nõu pidada, kuidas saaksite rasedusest hoiduda. Toiduallergia puhul tuleb lihtsalt allergiat tekitavatest toitudest hoiduda (see ei pruugi olla lihtne), laktoositalumatuse korral tuleb süüa laktoosivaba toitu. Koos ärevusega võib esineda ka söömishäire ja sel juhul tuleb abi otsida psühholoogilt. Rasvumise raviks on apteekides saadaval kaks ravimit - Xenical (orlistat), mis takistab sooles rasva imendumist ja Mysimba, millel on pigem tsentraalne isu vähendav toime. Võite perearstiga nõu pidada ja emba-kumba proovida (mõlemad on retseptiravimid), kuid nende efektiivsus pole suur ja mõlemal on ka olulised kõrvaltoimed. Kui kehakaalu tõus on mõõdukas ja rasvumisest rääkida ei saa, jääb ikkagi tervislik toit ja liikumine...
Tervitades,
dr. Anu Ambos

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Kas mul on ültse lootust?

Kas mul on ültse lootust rasestuda, kuna kilpnäärme hormoonid olevat sassis.Arstile minek alles ees, et uurida aga sooviks teada kui ravi peal kas on ültse võimalus rasestuda?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Lootust ikka on. Pigem kahandab Teie võimalusi Teie vanus kui kilpnäärmeprobleem, mis on tõenäoliselt raviga üpris lihtsalt korrigeeritav.
Tervitades,
...

Loe edasi

Karvakasv

Tere!

Karvakasv "valedes piirkondades" on viimaste aastate jooksul märgatavalt suurenenud (term. karvad näol, kõhul, rinnal), kuid selgus, et hormoonid (vaba test., LH, FSH, prog, prol) on ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Soovitan nõu pidada oma günekoloogiga. Hormonaalse kontratseptiivi valikuga võite saada oma probleemile leevendust. Näol ja võib-olla ka teistes piirkondades aitab kosmeetilist tulemust parandada ...

Loe edasi

kilpnääre

Tere,
kas pärast kilpnäärme täieliku eemaldamist on võimalik saada lapsi?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Peale kilpnäärme eemaldamist on vajalik pidevalt võtta sünteetilist kilpnäärmehormooni L-türoksiini piisavas annuses, et säilitada normaalne kilpnäärmehormoonide tase organismis. Asendusravi ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: