Makrolubjastusega sõlm 7 mm 26.11.18 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Perearst saatis mammograafi kilpnäärme suurenemise kahtlusega ja sain vastuse:
Kirjeldus: Kilpnääre ei ole suurenenud. Mõlemas sagaras on väikesi tsüste. Paremal on kaudaalsel üks makrolubjastusega sõlm 7 mm, seda võiks aasta pärast kontrollida. Suuri lümfisõlmi kaelal ei ole, süljenäärmed on tavalised. Kaela eespinnal on tavaline nahaalune rasvkude. Peeter Raudvere. Kas sellest sõlmest võib areneda pahaloomuline kasvaja? Miks seda ära ei lõigata? Mida need tsüstid teha võivad? Palun selgitage mida mul oodata (karta) on?

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Väikesed tsüstid ja 7mm-ne sõlmeke kilpnäärmes - pahaloomulist kasvajat ei paista kusagilt. Talitage radioloogi nõuande järgi ja tehke aasta möödudes uus kilpnäärme ultraheliuuring. Kui makrolubjastusega sõlm on suurenenud, tuleb seda punkteerida. Tsüstid on kindlalt healoomulised muutused.
Kilpnäärme poolt pole tõenäoliselt midagi karta.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Ultraheli vastus: Struma nodosa

Kilpnäärme sagarate mahud: parema sagara maht ca 5,6ml; vasaku sagara maht ca 5,8ml; isthmus on ca 3 mm paksusega. Kilpnäärme struktuur suhteliselt ebaühtlane. Vaskularisatsioon normipärane. Suurenenud ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie puhul võib sõlmelisi muutusi jälgida perearst - kilpnääre on tegelikult normisuurune ja kliiniliselt oluline on ainult üks sõlm - vasaku sagara alaosas 1,4x1,1cm. Kui see sõlm edaspidi ...

Loe edasi

Kilpnãärmes on sõlm

Tere kas ma peaks olema mures. Mul parema sãgaras leiti sôlm vãike. Aga vasaku poole peal hingamine on valus kurgus.paremal pool ka rohkem näha veresooni. .

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Sõlm kilpnäärmes ei põhjusta valu ei neelamisel ega hingamisel. Punkteerida tuleks sõlme, kui selle läbimõõt on üle 10mm. Väiksemad sõlmed punktsiooni ei vaja. 1-2 aasta möödudes võiks teha ...

Loe edasi

Ebastabiilne ainevahetus

Tere,

Kas sõlm kilpnäärmes võib tekitada ebastabiilsust kilpnäärme töös, st nii ala, kui üle talitust?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Sõlm kilpnäärmes võib tekitada kilpnäärme ületalitlust, alatalitlust mitte. Enamus sõlmelisi muutusi siiski talitlushäiret ei põhjusta. Kui kilpnäärmes on sõlm ja hormoonanalüüs näitab kilpnäärme ...

Loe edasi

Suurenenud sõlm kilpnäärmes

Tere,

8.6.2017 tehti UH. Kirjas, et vasakus sagaras isoehhogeenne sõlm – 3,3 cm. 25.7.2017 tehti uus UH, ja seal kirjas, et vasakus sagaras 2,3x1,8x3,7 cm sõlm. Pildiliselt hüpoehhogeenne, ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kõigepealt - ma ei usu, et sõlm Teie kilpnäärmes kahe ultraheliuuringu vahepeal kasvas. Lihtsalt üks radioloog andis sõlmest ainult ühe läbimõõdu, teine oli hoolsam ja andis kolm. Vahe 3,3 ...

Loe edasi

kilpmnäärmes sõlm

Kirjeldus: Kilpnäärme ultraheliuuring- kilpnäärme paremas sagaras väike kajavaene sõlm d-ga 0,55 cm, vasakus sagaras suur kajatu äärisega sõlm 5,8x3,9x4,2 cm , muus osas on kilpnääre ühtlase ehhogeensusega, ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Suurem sõlm kilpnäärme vasakus sagaras vajab punkteerimist ja tsütoloogilist uuringut, et välistada pahaloomulisus. Igaks juhuks tuleb teha ka hormoonanalüüs, kuna mõned healoomulised sõlmed ...

Loe edasi

Diagnoosi lahtiseletamine

Käisin kompuutertomograafias, tuvastati: kilpnäärme vasakus sagaras on inhornogeense struktuuriga tsentraalselt madala tihedusega (töen.kolloidisisaldav)2,3 x 2,6 x 4,6 cm sõlm. Kokkuvõte: maliigse haiguse ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Soovitan pöörduda oma murega esmalt perearsti poole. Kilpnäärme vasaku sagara sõlmest on vaja võtta veidi kudet vähihaiguse välistamiseks. Seda tehakse ultraheliuuringu kontrolli all ja sinna ...

Loe edasi

Sõlm kilpnäärmes ja operatsioon

Tere,

mu elukaaslasel (mees 26 a) leiti kevadel kilpnäärmest sõlm (u 2cm). Arst tegi kindlaks, et see on "külm sõlm". Kaks korda tehti biopsia, aga uuringu põhjal ei osatud öelda, kas see ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ega muud teha ei ole, kui lõikusel tehtava uuringu tulemus ära oodata. Kiiruuringu tulemusest sõltub operatsiooni ulatus - vähi korral eemaldatakse terve kilpnääre, healoomulise leiu korral ...

Loe edasi

Sõlm kilpnäärmes

Esimine kord käisin endokrinoloogi juures - ultraheliuuringud on tehtud, biopsia võetud, aga ei saa aru arstide keelt. Probleem on järgmine: avastati kilpnäärme vasemas sagaras pindmiselt isoehhogeenne ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teid saadetakse operatsioonile mitte sõlme suuruse vaid pahaloomulisuse kahtluse tõttu. Follikulaarepiteeli proliferaadid tsütoloogilises preparaadis pole küll mingi kindel vähileid, kuid ...

Loe edasi

küsimus

Olen 59 aastane naine. Diagnoositi struma non toxica multinodularis. Sõlm paremas sagaras mõõtmetega 26 korda 15 mm, kilpnäärme ehhogeensus madalam, struktuur ebaühtlane. Arst soovitas sõlme operatiivset ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Sõlm paremas sagaras ei ole kuigi suur. Kui kahtlust pahaloomulisusele ei ole, ei kiirustaks ma lõikama. Oluline on loomulikult ka kogu kilpnäärme maht ja patsiendi vaevused. Kui kilpnääre ...

Loe edasi

Kilpnäärme sõlm

Olen 22a.ja kipnäärmes on sõlm(3cm läbimõõt),mis avastati u.1,5a. tagasi.Olen siiani võtnud L-türoksüüli,mis pole aidanud.Kui sõlm avastati oli 2,5 läbimõõt.Muidu on healoomuline.Arst jättis minu otsustada,kas ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tablette edasi võtta pole mõtet. Kui need 1,5 aastaga ei aidanud, ei aita need ka edaspidi. Ainus võimalik ravi on lõikus. Teil pole vaja kiirustada, sest sõlm kilpnäärmes on healoomuline, ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: