Ultraheli vastus: Struma nodosa 21.05.19 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Kilpnäärme sagarate mahud: parema sagara maht ca 5,6ml; vasaku sagara maht ca 5,8ml; isthmus on ca 3 mm paksusega. Kilpnäärme struktuur suhteliselt ebaühtlane. Vaskularisatsioon normipärane. Suurenenud l/sõlmi kaelal esile ei tule. *Isthmuse ja parema sagara piiril eristub hüpoehhogenne vaskulariseeritud sõlm ca 0,6 cm. *Vasak sagar: -keskosas lubinemine ca 3mm. - alaosas hüpoehhogeense äärisega ebaühtlöase struktuuriga vaskulariseeritud sõlm ca 1,4 x 1,1 cm. - sagarast vahetult kaudaalsemale eristub hüperehhogeenne sõlm ca 0,6 cm (kõrvalkipnäärme sõlm?) Ultraheli spetsialist ..... Kokkuvõte: Struma nodosa. Kas sellist seisundit jälgib perearst ise või tuleks mind siiski eriarsti juurde suunata?

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Teie puhul võib sõlmelisi muutusi jälgida perearst - kilpnääre on tegelikult normisuurune ja kliiniliselt oluline on ainult üks sõlm - vasaku sagara alaosas 1,4x1,1cm. Kui see sõlm edaspidi suureneb, tuleks teha peennõelabiopsia. Esialgu viiteid halvaloomulisusele ei ole.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Gravesi tõbi ja katkenud rasedus

Tere
2020 aasta oktoobris sünnitasin oma kolmanda lapse. Juunis 2021 hakkasin end väga kehvasti tundma ja juulis 2021 sain Gravesi tõve diagnoosi. Algselt perearstile antud analüüsitulemused olid ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kõigepealt ütlen kohe, et ma endokrinoloogina ei tegele igapäevaselt rasedate jälgimise ega ravimisega. Eestis tegelevad sellega dr. Anne Kirss Tartus ja dr. Ülle Jakovlev ja dr. Mari Verrev ...

Loe edasi

insuliiniresistentsus

Tere,

2017. aastal diagnoositi mul 2 haigust. Esimene neist on kilpnäärme alatalitlus, teine ​​insuliiniresistentsus. Tehti ka insuliiniresistentsuse test.
GTT 4,89 ... x ... 6,04 ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Insuliinresistentsus ei ole haigus, vaid pärilikult edasi antav eeldus, mis suurendab mõningate haiguste (näiteks 2. tüüpi diabeedi) riski. Teie noort iga arvestades arvan, et metformiini määrati ...

Loe edasi

Rauaravi

Kas rauaravi määramine on õigustatud? Mul on Ferritiini tase veres 94 ja hemoglobiini tase 89. Raviarst määras hetkel rauapreparaadid ja lisaks tahab ta mulle seda manustada ka veeni kaudu. Kas see on ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Rauavaegusaneemia ei ole endokriinhaigus, paremat nõu võiks Teile anda sisehaiguste arst või hematoloog (verehaiguste spetsialist). Hemoglobiini tase 89g/l on kindlasti liiga madal ja nõuab ...

Loe edasi

pikkus

Tere, ma olen 14a ja ma olen olnud juba aasta aega sama pikk ehk 159cm. Mida ma tegema peaks et veel edasi pikemaks kasvada?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ega väga palju teha saa, eriti kui Sul menstruatsioonid on juba alanud. Oluline on piisav uni, jõukohane liikumine ja sport, piisavalt valgurikas toit ja rõõmus meel. Kui vanemad on suhteliselt ...

Loe edasi

Rinna karvad!

Tere!Niisugune küsimus!Endal rinnal karvad ei kasva,kas on mingeid variante et panna kasvama need?Või peab leppima sellega mis on?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui meestüüpi karvakasvu kehal ei ole s.t. puuduvatele rinnakarvadele lisaks puudub ka habemekasv ja karvad jalgadel ja kubeme piirkonnas, tuleks teha hormoonanalüüsid. Selleks võib pöörduda ...

Loe edasi

Valu

Tere ,kilpäärme vereananlüüs tehtud,oli korras
Mis võiks tekitada kõrisõlmes vahel torkevalusi ,imelikku ebamugaust ja kahe rinna vahel igapäevast valu,vahel sissehingates nagu käiks piiks.vahel ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ei tea. Kilpnääre see igatahes ei ole. Soovitan arutada neid vaevusi perearstiga, kes Teid ka näha ja katsuda saab. Endokriinhaigusega siin igal juhul tegemist ei ole.
Tervitades,
Loe edasi

Veresuhkur peale sööki ja magamisel madal.

Tere. Varem pole olnud veresuhkruga muresi, kuid nüüd juuli lõpust tõusis tühjakõhuga 10.2 peale. Jäi püsima hommikused arvud 7-10.2 vahele. Sain juhendid jälgimiseks. Nüüd siis 5 päeva on olnud alla 7 ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Esimeseks soovituseks veresuhkru stabiliseerimiseks oleks magusavaba dieet - loobuda tuleks kõigest, mis maitseb magus, vähemalt mõneks ajaks. Teiseks, juhul kui olete ülekaaluline, tuleks ...

Loe edasi

Kilpnääre

Eelmise aasta lõpus, november 2021 pöördusin naistearsti poole murega, et päevad ei käinud enam korrapäraselt, tuju oli tihti paha, ärritusin pisemagi asja peale, juuksed langesid ja oli pidev väsimus. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie puhul on tegemist nn. päriliku riskiseisundiga - kroonilise autoimmuunse türeoidiidiga. Teil on elu jooksul u. 10 korda kõrgem kilpnäärme talitlushäire risk kui täiesti terve kilpnäärmega ...

Loe edasi

Hormoonide test

Tere!

Olen võidelnud aknega umbes 7 aastat. Vahelduva eduga on olnud halvem ja parem. Läbisin Roaccutane kuuri ja sain aknest 1.5a lahti. Siis algasid esmakordselt ülimalt valulikud päevad ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Igaks juhuks võiks hormoonanalüüsi ära teha - kilpnäärme, neerupealiste ja suguhormoonid (eelkõige meessuguhormoonid). Eelkõige seostatakse aknet meessuguhormoonide liiaga, sel juhul esineb ...

Loe edasi

Kas jooditäpid väikelapse nohu raviks on ohutu?

Tere!

Millegipärast soovitatakse rahva seas beebide/väikelaste nohu ravida jooditäppidega, mis tehakse lapse jala alla. Kuna pole leidnud ühtegi teaduspõhist tõendit ja teaduslikku soovitust ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Igasugune tegevus annab haigele, ka lapsele turvatunde, ta rahuneb, stress väheneb, see soodustab paranemist. Jooditriibud kalduvad pigem müstikapoole. Arvan, et paremini mõjub soojendav salv ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: