TSH kiire tõus 06.11.18 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere
Mure selline, et TSH ja TPO igG näidud suurenenud väga kiirelt( kahe analüüsi vahe on 3 kuud). Hakkasin võtma 1,5 kuud tagasi Teie ja oma naistearsti soovitusel (soovin rasestuda juba 1,5 aastat) L-türoksiini 50 mcg päevas, kuid näidud on hoopis halvemaks läinud, kas oskate kommenteerida miks selline muutus? Kuidas peaksin edasi toimima?

Lisan analüüside tulemused:
23.07.2018 analüüside vastused:
TSH: 3,76
TPO igG: 85
fT4: 16.0
fT3: 4,4


02.11.2018 analüüside vastused ( 1,5 kuud võetud L-türoksiini 50 mcg päevas)
TSH: 6,65
TPO igG: 161
fT4: 17.0
Ette tänades

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
TSH tõusu ei põhjusta kindlasti mitte L-türoksiin, vaid ikka autoimmuunne türeoidiit. FT4 on samas endiselt normis. L-türoksiini annust võib veidi suurendada - 75 mcg-ni päevas ja püüda ravimit võtta alati hommikul tühja kõhuga. Võimalik, et kilpnäärme alatalitlus tasapisi süveneb ja asendusravi lihtsalt "ei jõua järele". Võimalik aga, et mõne aja möödudes nihkub TSH jälle allapoole. TPO tiitrit pole mõtet korduvalt määrata - see kõigub kogu aeg ja hüpotüreoosi seisukohalt TPO väärtusel tähendust ei ole.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Endokrinoloogia

Tere!
Minu TSH on kahe aastaga tõusnud 3,746-lt 9,369-ni.
Minu FT4 on veidi langenud 10,97-lt 10,32-ni.
Mida TSH tõus tähendab?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TSH tõus viitab kilpnäärme hormoonide süvenevale vaegusele - hormoonide tootmine kilpnäärmes hääbub tasapisi. Mingil määral võib TSH tõusu seletada ka kehakaalu suurenemine või L-türoksiini ...

Loe edasi

Kilpnääre ja teiste ravimi mõjud

Tere, kas ravim Valaciclovir Actavis 500mg on võimeline mõjutama kilpnääre vere tulemusi. Võtsin Valaciclovir 16.01.20 8 tabl. ja 20.01.20 tegin vereanalüüsi, kus TSH oli 7.63. Eelmise aasta märtsis oli ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ei arva, et Teie poolt võetud ravim kilpnäärme talitlust mõjutaks. TSH muutus eelmise aastaga võrreldes pole kiire. Suure tõenäosusega on tegemist kilpnäärme alatalitluse süvenemisega. Pidage ...

Loe edasi

TPO Ak kiire tõus

Tere.
Mul diagnoositud alatalitus, võtan skeemiga L-Tyrocine.
Kui pidin hoidma TSH väärtust 2.59 ja nii kenasti paar aastat ka oli, kuid sama skeemi hoides nüüd TSH 1,34.
Miks see muutunud, ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ei pea midagi ette võtma. TSH 1,34 mIU/l on sama hea näit kui 2,59 mIU/l - peate hoidma TSH vahemikus 1 - 2,5 mIU/l. L-türoksiini annust muuta pole vaja, TSH väikemad kõikumised on normaalsed. ...

Loe edasi

TSH

Tere,
tegin veebruari lõpus vereanalüüsi ja sooviks teada, mida tähendab see TSH tulemus?Kilpnääret stimuleeriv hormoon ehk TSH ? 7.45 mIU/l 0.4 - 4 mIU/l

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TSH mõõdukas tõus viitab suure tõenäosusega algavale kilpnäärme alatalitlusele. Siiski on enne võimaliku asendusravi alustamist vajalikud täiendavad uuringud. Need korraldab Teile perearst ...

Loe edasi

Kilpnäärme hormoonid

Tere

Kuidas peaksin mõista selliseid tulemusi:
November 2012 TSH 4,74 ja vaba T4 14
juuni 2013 TSH 6,3 ja vaba T4 13,2
juuli 2013 TSH 4,33 ja vaba T4 11,8
detember ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Vaba T4 väärtus kõigub Teil normi alumise piiri peal, TSH kõigub normi ülemise piiri peal. Selline pilt on sageli iseloomulik kroonilisele autoimmuunsele türeoidiidile. Kui AK-de kõrge tiiter ...

Loe edasi

Mures

Tere!
Perearst tegi analüüsid, kus selgub et TSH on 9,32. Kunagi varem pole kilpnäärmega probleeme olnud. Emal on autoimmuunne türeoidiit. Arsti juurde saan alles märtsis. Muud näitajad pidid olema ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tõenöoliselt on ka Teil krooniline autoimmuunne türeoidiit ja sellest ongi tingitud TSH mõõdukas tõus. Võite rahulikult oma vastuvõtuaja ära oodata. Arsti juures selgub, kas vajate ka ravi.
Loe edasi

TSH

Olen mures kilpnäärme pärast. Suvel tehtud analüüsid olid korras (TSH veidi üle 2), nüüd aasta algul TSH näit normist veidi kõrgem (4.8). Samas on ka pitsitustunne kaelal ja kõris ning pulss normist kõrgem. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TSH väärtused muutuvad ikka aja jooksul veidi. Minimaalselt suurenenud TSH väärtus on iseloomulik kroonilisele autoimmuunsele türeoidiidile ja kilpnäärmevastaste antikehade määramine oleks ...

Loe edasi

kilpnääre

Tere! olen 62 aastane naisterahvas. Kuna mul oli kilpnäärme ületalitus siis selle aasta kevadel oli operatsioon. Juuliskuus tehtud vereproov näits TSH 0,06, kuu aega hiljem 5,6 ja nüüd septembris oli ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TSH järjepidev tõus viitab kilpnäärme ületalitluse möödumisele ja järk-järgulisele asendumisele alatalitlusega. Kiire pulss võib olla tingitud kilpnäärme ületalitlusest, alatalitlusest aga ...

Loe edasi

küsimus

Kui TSH näit on veidi üle 5, kas ja kuidas võib see mõjuda rasestumisele ja rasedusele?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Nii minimaalne TSH tõus rasestumisele ega rasedusele mõjuda ei tohiks. Igaks juhuks võiks siiski määrata ka FT4. Kui see on korras, pole põhjust muretseda. Kõige tüüpilisemaks TSH minimaalse ...

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitus

Peale rasestumist toimus kiire kaalu tõus ja noorena pidasin seda normaalseks, nuud tean et see ei olnud normaalne. Peale asja uurimist tuli välja et on kilpnäärma alatalitus. Käin nüüd pidavalt arstide ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TSH 7,36 mIU/l on minimaalselt üle normi ja mina soovitaksin L-türoksiini annust tõsta 100mcg-le päevas. TPO-AK tase on ja jääb Teil normist kõrgemaks, kuna kilpnäärme alatalitluse põhjuseks ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: