Kilpnäärme ületalitus? 04.09.18 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere, mure siis selles et aasta tagasi tehtud TSH nitas tulemust 0.4. Sümptomid viitavad ületalitusele. Paar kuud tagasi tehtud vereproov olevat perearsti sônul korras olnud, tulemust ei teatatud. Perearst enne vereproovi vôtmist viitas veel, èt katsudes kilpnäãre tõesti tundub suurenend. Sai siis aja ka ultrahelisse, kus väideti ka et kõik on korras. Ometi sûmptomid on jätkuvad, inimesed mulle peale vaadates on ûha rohkem hakanud küsima, et kas mul kilpnäãrmega probleeme. Kas on veel kuidagi võimalik kindlus tunnet saada, et tõesti ongi kõik korras. Perearst pole meil kunagi kuigi usaldusväãrne olnud ja teeb asju pisut ûle käe. Olen ka kuulnud juhtumeid kus vereproov õeldakse, et in korras kuid endokrinoloogi juures selgub siiski, et polegi päris korras. Suguvõsas kilpnäärme probleemid tugevalt sees ja hirm, et äki siiski on midagi märkamata jäänud on suur.

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
TSH 0,4 mIU/l on tõepoolest korras. Kui kindlustunnet ei ole, võib alati ära käia endokrinoloogi tasulisel vastuvõtul võttes kaasa kõigi seni tehtud uuringute tulemused (kui need on olemas digiloos, leiab endokrinoloog need sealt). Ühtlasi saab eriarstiga arutada Teid vaevavate sümptomite ja pärilikkusriskide üle. Endokrinoloogid võtavad vastu mitmes erakliinikus nii Tallinnas kui Tartus. Saatekirja seal ei küsita, järjekorrad on lühikesed (nädal või paar). Esmane vastuvõtt maksab enamasti 50 EUR-i ringis.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Kilpnäärme ületalitus.

Tere

Arst soovitas kilpnäärme ületalituse raviks radioaktiivset joodi. Samas on mul ka psoriaas küünarnukkidel ja osaliselt jalgadel.
Kui palju võib joodi ravi mõjutada psoriaasi? Kas ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Radiojoodravi psoriaasi ägestada ei tohiks. Siiski võiksite igaks juhuks enne radiojoodravi oma nahaarstiga konsulteerida, et ootamatusteks valmis olla.
Tervitades,
...

Loe edasi

Kergelt kilpnäärme ületalitlusele viitav leid TSH 0,25

Kas on võimalik midagi ennetavat teha, et näit normaliseeruks?
Mis võib põhjustada ületalituse? millest peaks hoiduma?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Pereõe soovitus on igati asjakohane. Ühekordne piiripealne TSH väärtus ei tähenda kohe kilpnäärme ületalitlust, seda enam, et vaevused puuduvad. Kilpnäärme ületalitlus ei ole elustiilihaigus ...

Loe edasi

Kilpnäärme talitushäired / kiire pulss.

Tere.

Minul on küsimus oma kilpnäärme alatalituse kohta.
Kas ka kilpnäärme alatalitus võib hakata ka mingis etapis pulssi tõstma või kas propranolol võiks kuidagi varjata hoopis kilpnäärme ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kuna olete noor naine, siis Teie TSH eesmärkväärtus alatalitluse asendusravi korral on 1-2,5 mIU/l. Enamus Teil määratud TSH väärtustest (ka viimane 21.02.17) jääb eesmärgist kõrgemaks ja seetõtu ...

Loe edasi

Kilpnäärme ületalitlus ja antibeebipillid

Kas pikaaegselt võetud antibeebipillidel (10 aastat) võib olla seos hiljem tekkinud kilpnäärme ületalitusega? Pillid sisaldvad hormoone ja kilpnäärme toodab hormoone...kas seal võib tekkida mingi vastuolu ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Antibeebipillid, isegi kui neid on võetud väga pikka aega, ei soodusta kuidagi kilpnäärme talitlushäire tekkimist - kehtib nii üle- kui alatalitluse kohta. Pillid sisaldavad suguhormoone, kilpnääre ...

Loe edasi

Kas võib olla kilpnääre?

Tere. Kahtlustan endal kilpnäärme ületalitust. Nimelt jookseb see mul perekonnas (emal,tädil,vanaemal jne) ning ka mul on hakanud tekkima sümptomid - külm higi kehal, juuksed langevad välja, imelik köha, ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui lähisugulastel kilpnäärme ületalitlust esineb ja tunnete ka mõningeid sellele viitavaid vaevusi, on igati põhjendatud pöördumine perearsti vastuvõtule. Esmase vereanalüüsi hormoonide taseme ...

Loe edasi

kilpnäärme ületalitus

tere.
minul nimelt diagnoositi kilpnäärme ületalitus, näit tsh oli 0,8. varasemalt oli 0,73-siis rohte ei määratud. nüüd saadeti täiendavad analyysid tartusse ja selgub kas on tablette vaja voi ei. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnäärme talitlust toitumisega oluliselt mõjutada ei saa. Ka seleenist pole siin abi. Samas ei tohiks TSH 0,8 mIU/l veel viidata kilpnäärme ületalitlusele - TSH norm on 04-4,0 mIU/l. Kilpnäärme ...

Loe edasi

Kilpnäärme ületalitus

Tere! Kas vastab tõele, et kilpnäärme ületalituse korral ei ole soovitav päikest võtta? Kui nii, siis mis ohud kaasnevad liigse päevituse korral. Aitäh!

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnäärme ületalitluse korral ei ole tõepoolest soovitav päevitada, käia solaariumis, võtta saunas leili, sõita kuuma kliimaga paikadesse. Intensiivne päikesekiirgus ja kuumus võivad kutsuda ...

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitlus ja rinnavähk

Tere!
Olen 6 aastat kasutanud Thyroxini kilpnäärme alatalitluse tõttu.
Kas operatsiooni järgselt ja keemiaravi ajal jätkatud Thyroxini võib põhjustada kilpnäärme ületalitust? Kas on uuritud ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Rinnavähi ja kilpnäärmehaiguste vahelist seost on uuritud, kuid usaldusväärset seost pole minuteada seni leitud. Kindlasti ei põhjusta L-türoksiin asendusravina rinnavähki ega komplitseeri ...

Loe edasi

kilpnäärme ületalitus

kilpnäärme ületalituse iseloomulik tunnus on kehakaalu langus, mul on diagnoositud kilpnäärme ületalitus, aga millegipärast on kiire kehakaalu tõus.Kas see on loomulik niisuguse haiguse juures.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Umbes 10%-l juhtudest võib kilpnäärme ületalitlus põhjustada kaalutõusu. Seega pole kaalutõus ületalitlusele iseloomulik, kuid erandjuhtudel võib seda esineda. Loota võib, et koos ületalitluse ...

Loe edasi

Tere,

Lugesin, et kilpnäärme ületalituse tuhul ei tohi päevitada, kuid kas kilpnäärme alatalituse puhul päevitamine ja solaarium on lubatud?

Ette tänades,
Ele

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Jah, on lubatud. Kilpnäärme alatalitluse puhul siin kitsendusi ei ole.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: