Kilpnäärme talitushäired / kiire pulss. 21.02.17 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere.

Minul on küsimus oma kilpnäärme alatalituse kohta.
Kas ka kilpnäärme alatalitus võib hakata ka mingis etapis pulssi tõstma või kas propranolol võiks kuidagi varjata hoopis kilpnäärme ületalituse sümptomeid? Mul viimasel ajal (umbes kuu) on kohe ärgates pulss üle 100 löögi minutis, vahel lausa 130-140 ja seda siis nii kaua kuni olen võtnud essentsiaalseks treemoriks määratud 40mg propranololi. Päeval ja õhtul püsib ilusasti 60-94 löögi vahel. Süda pidi korras olema- on tehtud ekg. Vererõhk on madal olnud. Arstid arvavad siin et ju on mingi väline tegur mis mõjutab ja vaja ülesse leida. Põletikunäitajad on samuti korras. Lisaks on muidugi väsimus peale piisavat ööund, väsimushood päeval, vahelduva eduga pinnaline uni jne.

Viimane kilpnäärme analüüs mis täna tehtud (21.02.2017): P-TSH: 3,78 ja T4v: 17 sinna juurde on üldarst siin Soomes kirjutanud, et kontrollida näitu 6-8 nädala pärast uuesti ja vajadusel tõsta siis annust hetkel natukese võrra, vastavalt enesetundele. Hetkel võtan thyoroxin 25mcq x 2,5 tbl päevas.
Mida teie arvate, kas need annused on piisavad, suured või väikesed?

Varasemad näidud on:

03.02.2015 tsh 5,95 t4v 14 50mcq
30.03.2015 tsh 4,28 t4v 14 50 mcq
12.06.2015 tsh 1,86 t4v 16 50 mcq
21.10.2015 tsh 3.01 t4v 15 62,5 mcq
12.01.2016 tsh 7 t4v 15 (siin alustasin uuesti arsti soovitusel rohuga, paar kuud jätsin võtmata)
03.03.2016 tsh 2,2 t4v 15 62,5 mcq
31.03.2016 tsh 3,18 75mcq
26.08.2016 tsh 0,78 t4v 18 75 mcq
05.12.2016 tsh 1,55 t4v 15 62,5 mcq
21,2.2017 tsh 3,78 t4v 17


Viimaseks küsiks, et mulle on tehtud siin soomes kilpnäärme ultaheliuuring 2016a. suvel, paraku mingisugust täpsustavat vastust ma ei ole saanud: ehk oskate öelda, mida tähendab: parem kilpnäärme sagar heterogeenne, pidi sobima hästi kilpnäärme põletiku järelseisundile?

Ette tänades.

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Kuna olete noor naine, siis Teie TSH eesmärkväärtus alatalitluse asendusravi korral on 1-2,5 mIU/l. Enamus Teil määratud TSH väärtustest (ka viimane 21.02.17) jääb eesmärgist kõrgemaks ja seetõtu on Teile räägitud ka L-türoksiini annuse suurendamisest. Teie hommikust pulsisagedust kilpnäärme alatalitlus ei suurenda. Kilpnäärme alatalitluse kõige tõenäolisemaks põhjuseks on Teie puhul krooniline autoimmuunne türeoidiit. Sellele viitab ka kilpnäärme ultraheliuuring, kus kilpnäärme struktuur on ebaühtlane.
Kiirenenud pulsisageduse osas oleks mõttekas teha nn. rütmiHolter s.t. EKG 24t monitóoring - aparaat registreerib ööpäeva jooksul kardiogrammi ja siis on võimalik näha, milline rütmihäire Teid hommikuti kimbutab ja vastavalt ka ravida.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Kilpnäärme talitus raseduse lõpus

Tere.
Kilpnäärme ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitlus

Kas pidev kiire pulss - ilma propranolita ei saa - võib olla alatalitluse põhjustajaks-SRH-6,6. PULSS 100 RINGIS-VÄGA VÄSITAB.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tõenäoliselt ei ole südamepekslemisel kilpnäärme talitlusega mingit seost. TSH 6,6 mIU/l viitab minimaalsele alatalitlusele ja välistab ületalitluse. Kilpnäärme alatalitlus peaks põhimõtteliselt ...

Loe edasi

kilpnäärme haigused

Kas kilpnäärme haigust näitab alati vereproov, või võib see verepildist nägemata jääda? Mul on kiire pulss, südamepekslemise hood, eriti hommikul, käte värisemine, nutuhood, seletamatud kuumahood.Nüüd ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie vaevused võiksid osutada kilpnäärme ületalitlusele, mida saab kinnitada või välistada hormoonanalüüsi abil. Analüüsi võib korraldada ka perearst. Kui kilpnäärme ületalitlus hormoonanalüüsiga ...

Loe edasi

TSH

Olen mures kilpnäärme pärast. Suvel tehtud analüüsid olid korras (TSH veidi üle 2), nüüd aasta algul TSH näit normist veidi kõrgem (4.8). Samas on ka pitsitustunne kaelal ja kõris ning pulss normist kõrgem. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TSH väärtused muutuvad ikka aja jooksul veidi. Minimaalselt suurenenud TSH väärtus on iseloomulik kroonilisele autoimmuunsele türeoidiidile ja kilpnäärmevastaste antikehade määramine oleks ...

Loe edasi

kilpnäärme ületalituse ravi ja kasvaja operatsioon

Arst kirjutas 3 kord päevas Tiotil'i süüa ja sügisel soovitas operatsiooni,kui ravimeid hakkan sööma, kas kaalu langus kaob ja väsimus,närvilisus ning kiire pulss normaliseerub või see toimub peale operatsiooni ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ravi tiotiiliga peaks Teie vaevused kõrvaldama või neid oluliselt leevendama ligikaudu kuu aja jooksul. Hilisem operatsioon aitab saavutada püsivat ravitoimet, mis jääb kestma ka peale tablettravi ...

Loe edasi

Kilpnääre ja kiire pulss

Unustasin lisada, et olen 46

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tänan lisainfo eest. Kõik vastuses kirja pandu jääb kehtima.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

kilpnääre

Tere! olen 62 aastane naisterahvas. Kuna mul oli kilpnäärme ületalitus siis selle aasta kevadel oli operatsioon. Juuliskuus tehtud vereproov näits TSH 0,06, kuu aega hiljem 5,6 ja nüüd septembris oli ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TSH järjepidev tõus viitab kilpnäärme ületalitluse möödumisele ja järk-järgulisele asendumisele alatalitlusega. Kiire pulss võib olla tingitud kilpnäärme ületalitlusest, alatalitlusest aga ...

Loe edasi

Kiire pulss

Tere doktor!
Aasta tagasi leiti kilpnäärmesõlm. TSH näitajad olid normis. Nüüd on tekkinud südamepekslemishood ja pulsi kiirus 95-96. EKG ja vererõhk normis. Kardioloog arvas põhjuseks kilpnäärmesõlme. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kas vaevused on tingitud kilpnäärmesõlmest põhjustatud ületalitlusest või mitte, ütleb hormoonanalüüs. On tõepoolest võimalik, et kilpnäärme adenoomid (sõlmed) muutuvad aja jooksul autonoomseteks ...

Loe edasi

kilpnääre ja kehatemperatuur

Hiljuti diagnoositi mul kilpnäärme ületalitlus (TSH 0,005). Kaebusteks olid väsimus ja kiire pulss. Lisaks on minu keha temp. viimasel ajal üsna kõikuv (36,5-37,2). Kas see võib olla seotud kilpnäärme ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Jah, ka kõrgenenud kehatemperatuur on tõenäoliselt seotud kilpnäärme ületalitlusega. Kui olete mõne aja ravi saanud, normaliseerub see koos muude vaevuste taandumisega.
Tervitades,
Loe edasi

kilpnäärme ületalitlus

Lp.dr. Ambos!
Paar päeva tagasi selgus veenivere proovist, et arvatavasti kannatan kilpnäärme ületalitluse all - üks näitajatest (täpselt ei mäleta nimetust) oli 0,05 (norm. 0,4-0,5).
Endokrinoloogi ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
"Triibupüüdmine" lükake edasi, kuni pääsete endokrinoloogi vastuvõtule ja saate selgust kilpnäärme talitluse kohta. Enne perekonna juurdekasvule mõtlemist tuleb oma tervis korda saada. Samas ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: