Kortisool süljes 17.07.18 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere,

Otsin arsti, kelle juurde pöörduda järgenvate sümptomitega: igapäevane väsimus, jõuetus; hommikuti rohkem väsinud kui magama minnes; pidev haigestumine; higistamine; enesetunne hommikuti kehvem kui õhtuti;


Viimased analüüsid:

Pregnenolon 36.9 ug/l [45-150ug/l]

SALIVARY CORTISOL

7:00 - 8:00 0.55nmol/l [1.38-15.7nmol/l]

12:00 - 13:00 0.52nmol/l [0.55-9.94nmol/l]

16:00 - 17:00 0.52nmol/l [0.55-6.62nmol/l]

22:00 - 23:00 0.69nmol/l [0.55-3.59nmol/l]

THYROID

rT3 0.206 nmol/l [0.140-0.330nmol/l]

TSH 1.86 mlU/l [0.40-4.00mlU/l]

FT4 13.31 pmol/l [11.5-22.7pmol/l]

FT3 5.70 pmol/l [3.50-6.50pmol/l]

TPO 35 kU/l [<60kU/l]

ANDROGEN


FSH 2.5 IU/l [1.4-18.1IU/l]

LH 4.19 IU/l [1.5-9.30IU/l]

Progestoron 0.79nmol/l [<4.11nmol/l]

Estradiol 105 pmol/l [<146pmol/l]

Testosterone 14.6 nmol/l [8.00-29pmol/l]

SHBG 16nmol/l [15-95nmol/l]

DHEA 7.7 umol/l [0.9 -15.4umol/l]

IGF-1 273ng/ml [90 - 357ng/ml]

Free androgen index 91.2% [15-80%]

VITAMINS/MINERALS


Ferritin 170ug/l [28 - 370 ug/l]


B12 332pmol/l [156 - 672 pmol/l]

D3 81.7 nmol/l [75 - ]

Natrium 141 mmol [135-145 nmol/l]

Kalium 4.5 mmol/l [3.5 - 5.0 mmol/l]

Caltcium 2.40 mmol/l [2.15-2.6 mmol/l]

Magnesium 0.86 mmol/l [0.53 - 1.11 mmol/l]

Fe 22.3 umol/l [11.6 - 31 umol/L]

Cholesterol 4.3mmol/l [<5 mmol/l]

HDL 1.2 mmol/l [ 1.0 mmol/l]

LDL 2.7 mmol/l [<3.0 mmol/l]

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Kui uskuda tehtud analüüse, on süljes kortisool kogu päeva madal v.a. hilisõhtune analüüs ja ööpäevane rütmika puudub.
Vajalik on kindlasti hommikul CORT ja ACTH määramine veeniveres - siis saab vajadusel uuringutega edasi minna, et võimalikku neerupealiste puudulikkust välistada või kinnitada. Väsimus ja jõuetus võiksid rääkida neerupealiste puudulikkuse poolt, normaalne naatriumi tase räägib sellele vastu. Esialgu on neerupealiste puudulikkus üksnes hüpotees.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Inimene kui tervik

Selline küsimus, mis ei puuduta otseselt endokrinoloogiat, aga kas ma peaksin rääkima enda endo raviarstile sellest kuidas ma hetkel "katki" olen nutuhood, emotsioonid löövad ülepea, käed hakkavad värisema ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Jah, ka sellist infot Teie emotsionaalse seisundi kohta võiks Teie endokrinoloog teada. Nimel mõjutab kortisool ka emotsionaalset seisundit ja mõnikord on just emotsionaalse tasakaalu kadumine ...

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitlus?

Mul on TSH näit 0,52 ja ACTH 2,4 (hommikul kella 10 aeg). Kas see näitab kilpnäärme alatalitlust või mitte?
Mis on kilpnäärme alatalitluse sümptomid? Mul kohutavalt kukub juukseid ära alates eelmise ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui Teie TSH on 0,52 mIU/l (s.t. normis), siis Teil kilpnäärmehaigusest tingitud alatalitlust kindlasti ei ole. Harvadel juhtudel võib kilpnäärme alatalitlus olla põhjustatud hüpofüüsi puudulikkusest ...

Loe edasi

Püsivalt kõrge kortisool

Tere! Pöördun murega siia, kuna ei ole õnnestunud pikema perioodi vältel uuesti endokrinoloogi vastuvõtule pöörduda.
Nimelt alates märtsist olen käinud kolmel vastuvõtul, iga korraga on mind suunatud ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kortisool 900-1000 nmol/l ei ole tegelikult väga kõrge number, tõsisem on asjaolu, et 1mg deksametasooniga kortisool piisavalt ei suprimeerunud. Siiski võib ka sellel olla palju põhjuseid - ...

Loe edasi

Retsidiiv?

Kas võib kahtlustada cushingi retsidiivi?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui Teil on varem Cushingi haigus diagnoositud, siis tuleb tõepoolest olla võimaliku retsidiivi suhtes tähelepanelik. Tavaanalüüsid, mis normist veidi erinevad, siiski kindlat vastust ei anna. ...

Loe edasi

24h uriin

24 h uriini kortisool ületas üle normi, ent veres sisalduv kortisool oli üle normi öösel, hommikune normi vahemikus ja hiljem 1mg deksametasooni testiga suprimeerus.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ega muud teha ei olegi kui oodata ja vaadata - nii nagu Teie ise, nii ka Teie raviarst. Cushingi tõbi võib olla intermitteeruv (vahelduva kuluga) või piiripealne ja diagnoosimine pole alati ...

Loe edasi

Stressihormoon

Kas Duphastoni kasutamine võib muuta kortisooli näidu ebatäpseks?
Milline võib olla põhjus, et 23.00 vereproovis kortisool on üle normi ja hommikune kella 6.00 näit jääb normi vahemikku ja järgmisel ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Jah, võib küll. Kui supressioontest andis normitulemuse, on hüperkortisoleemia siiski väga ebatõenäoline.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

kortisool

Kas perearstid saavad vereproovi abil kontrollida kortisooli taset?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Saavad küll, kuigi see ei ole nende tavaanalüüside nomenklatuuris. Probleem on pigem selles, et üksik suvalisel ajal määratud kortisooli väärtus suurt midagi ei näita ja selle alusel neerupealiste ...

Loe edasi

kortisool ja insomnia

tere, minu küsimus on sama, mis siin ühes kirjas juba esines - kas Eestis määratakse kusagil kortisooli süljest? või saadetakse süljeproove analüüsimiseks kuhugi? tundub et viimasel ajal ingliskeelses ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tallinnas sülje kortisooli sisaldust ei määrata. Võimalik, et seda tehakse Tartu Ülikooli Kliinikumi Ühendlaboris (võib uurida internetis vastavat kodulehte). Vähemalt on seda mõni aeg tagasi ...

Loe edasi

Uneapnoe ja kortisool

Sooviks teada, kas uneapnoe ehk unelämbustõbi, mis on kestnud aastaid, võib mõjuda kortisooli taseme tõusule?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Aastaid kestnud uneapnoe võib veidi tõsta kortisooli üldist taset, kuid Cushingi haigust see ei tekita.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

Uneapnoe ja kortisool

Kas uneapnoega võib kaasneda kortisooli taseme tõus? Inimesel on aastaid väsimus. Üldvereproovid korras muidu.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tavaliselt mitte. Väsimus on põhjustatud kroonilisest magamatusest ja hapnikupuudusest. Cushingi haigus (hüperkortisoleemia) on harv tõbi, millel otsest seost uneapnoega ei ole. Sel juhul on ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: