Püsivalt kõrge kortisool 14.01.21 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere! Pöördun murega siia, kuna ei ole õnnestunud pikema perioodi vältel uuesti endokrinoloogi vastuvõtule pöörduda.
Nimelt alates märtsist olen käinud kolmel vastuvõtul, iga korraga on mind suunatud kõrgema etapi haigla spetsialisti poole.
Kortisool alates märts 2020 kõrge (väärtused 900-1000 vahel). Kaalulangus - 25 kg, madalapoolne glükoos, jõuetus, nõrkus, pidev külmetushaigustele viitav sümptomaatika. Hemogramm muutusteta, AKTH norm väärtusega, c-peptiid madal 0.2-0.35.

Teostatud kõhukoopa UH, KT ülakõhust - patoloogiata.

Kui suur on Cushing sündroomi diagnoosimise võimalus? Kas on midagi, mida saaksin ette võtta seni kuni õnnestub saada arsti vastuvõtule?

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Kortisool 900-1000 nmol/l ei ole tegelikult väga kõrge number, tõsisem on asjaolu, et 1mg deksametasooniga kortisool piisavalt ei suprimeerunud. Siiski võib ka sellel olla palju põhjuseid - mitmed sageli kasutatavad ravimid, beebipillid, tõsisem kaasuv haigus, depressioon ja ärevus, rasedus, alkoholi liigtarbimine jne. Tegemist ei pea olema kindlasti Cushingi tõvega. Cushingi tõvele ei viita ka kliiniline pilt - tavapäraselt on sellele haigusele iseloomulik kehakaalu tõus ja veresuhkru kõrgenemine, mitte kaalulangus ja madalapoolne glükoos. Kui veresuhkur on madalapoolne, on C-peptiidi väärtus 0,2-0,35 igati adekvaatne, sest ka insuliini toodetakse siis vähe. Et lõplikku selgust saada, tulebki kõrgema etapi haiglas (s.t. Tallinnas või Tartus) spetasialisti vastuvõtul ära käia.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Neerupealse hormooni tootmine

Tere! Käisin Soomes arsti juures. Kaebasin suurt stressi ja alustati vereproovidega. Tulemuses on S-Korsol 703 ( lubatud 150-650). Kuna minu arst (eestlane ja töötervishoiuarst) ei oska öelda kas antud ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kortisool 703 nmol/l on igati normis tulemus, kui see on tehtud päeva esimesel poolel. Väike kortisooli taseme tõus on stressiolukorras (arsti juurde minek ja vereproovi võtmine on samuti väike ...

Loe edasi

Kortisool

Tere
Kannatan pikemat aega(ca 5 aastat) uneprobleemide käes. Olen käinud arsti juures, tehti uneuuring ja pandi diagnoos rahutud jalad. Kirjutati välja ka rohi Mirepexin. Seda olen võtnud umbes 3 ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Mis pani Teid küll arvama, et Teie vaevuste põhjuseks on kortisooli tase? Nn. rahutud jalad on probleem, mis seostub paljude erinevate krooniliste haigustega (ka näiteks suhkurtõvest põhjustatud ...

Loe edasi

kortisool

Kas perearstid saavad vereproovi abil kontrollida kortisooli taset?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Saavad küll, kuigi see ei ole nende tavaanalüüside nomenklatuuris. Probleem on pigem selles, et üksik suvalisel ajal määratud kortisooli väärtus suurt midagi ei näita ja selle alusel neerupealiste ...

Loe edasi

kortisool ja insomnia

tere, minu küsimus on sama, mis siin ühes kirjas juba esines - kas Eestis määratakse kusagil kortisooli süljest? või saadetakse süljeproove analüüsimiseks kuhugi? tundub et viimasel ajal ingliskeelses ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tallinnas sülje kortisooli sisaldust ei määrata. Võimalik, et seda tehakse Tartu Ülikooli Kliinikumi Ühendlaboris (võib uurida internetis vastavat kodulehte). Vähemalt on seda mõni aeg tagasi ...

Loe edasi

Uneapnoe ja kortisool

Sooviks teada, kas uneapnoe ehk unelämbustõbi, mis on kestnud aastaid, võib mõjuda kortisooli taseme tõusule?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Aastaid kestnud uneapnoe võib veidi tõsta kortisooli üldist taset, kuid Cushingi haigust see ei tekita.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

Uneapnoe ja kortisool

Kas uneapnoega võib kaasneda kortisooli taseme tõus? Inimesel on aastaid väsimus. Üldvereproovid korras muidu.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tavaliselt mitte. Väsimus on põhjustatud kroonilisest magamatusest ja hapnikupuudusest. Cushingi haigus (hüperkortisoleemia) on harv tõbi, millel otsest seost uneapnoega ei ole. Sel juhul on ...

Loe edasi

Probleem pulsiga

Tere! Olen hädas pikka aega kõrge pulsiga. Olen 46 a naine.Pingelisemas olukorras 110 ja rahulikus kuskil 90 ringis. Kardioloog soovitas pöörduda endokrinoloogi poole. Tegin vereanalüüsi. Perearst väidab ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kardioloog pidas tõenäoliselt silmas kilpnäärme talitluse uuringut, kuna kilpnäärme ületalitlus võib põhjustada pulsisageduse tõusu rahuolekus. Kui kilpnäärme hormoonanalüüsid olid korras ...

Loe edasi

bariaatriline operatsioon.

Tere,Olen 42 a naine. Olen 160cm pikk ja kaalun 125-130kg,kõikuv kaal. Kuulsin võimalusest bariaatriliseks opiks. Millega püsivalt kaalust maha saaks võtta.Mul on pidev stress,pidevad peavalud,täpsemalt ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie kehamassiindeks on piisavalt kõrge ja bariaatriline lõikus tuleb Teie puhul kõne alla küll (suhkruhaige lõikuse tegemiseks olema ei pea). Enne lõikust on vajalikud üldist tervislikku ...

Loe edasi

suur magusaisu

olen 19.a neiu, 174cm pikk, kaal 58. mure on järgmine: pidevalt on suur isu šokolaadi järele. võin süüa kas või iga päev ja isegi 200g päevas. muidu söön mitmekesiselt ja tervislikult: palju juur- ja ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie hüpofüüsi adenoomi on asjatundlikult jälgitud ja soovitan ka edaspidi tohtri nõuandeid täita. Hormonaalselt inaktiivne adenoom ei saa kuidagi olla magusaisu põhjustajaks. Olete lihsalt ...

Loe edasi

Kilpnäärme ületalitus lapsel

Tere,
minu 12 aastasel pojal diagnoositi kevadel kilpnäärme ületalitus (TSH 0,002 ; FT4 17,4) ja määrati Merkazolil ravi, mis tänaseks on poool tabletti päevas. Praegu on analüüsid korras ja ilmselt ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ma ei ole kahjuks laste spetsialist ja ammendavaid selgitusi oma poja haiguse kohta paluge ikka poja raviarstilt. Loodan samuti nagu Teiegi, et türeostaatilise ravi efekt on olnud hea ja oodata ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: