autoimmuune türeoidiit 21.04.18 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere
Jäi küsimata , et kas sellega on võimalik rasestuda , kui antikehad kõrged, kas mõjub kuidagi lootele ka ?
Kuna olen veel noor (ühe lapsega vanus 2,5 aastat) sooviks vähemalt üht veel.

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Spermatogeneesile kõrgenenud kilpnäärmevastaste antikehade tiiter ei mõju. Probleem võib tekkida, kui peaks kujunema kilpnäärme üle- või alatalitlus. Selleks soovitataksegi kord aastas perearsti juures teha kontrollanalüüs, et üle- või alatalitluse tekkimisel õigeaegselt vajalikku ravi määrata.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

autoimmuune türeoidiit, alaäge kilpnäärme põletik, sõlmed

Tere

5 aastat tagasi, peale lapse sündi diagnoositi autoimmuune türeoidiit. Näit on olnud kõikuv. Alustasin 50 mg-ga kuid lõpuks 2017 võtsin 5 p ndl 100, 2 p 125. Kevadel 2018 oli näit täieesti ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Niipalju, kui toodud andmetele toetudes selgust sain, on Teil tõepoolest krooniline autoimmuunne türeoidiit ja sellest põhjustatud kilpnäärme alatalitlus, mis on viimaste analüüside alusel ...

Loe edasi

Põlvevalu autoimmuune türeoidiit alatalitlus

Tere! Eelmise aasta detsembris diagnoositi autoimmuune türeoidiit alatalitlusehäirega. Selle aasta märtsiks leidis arst sobiva L-Thyroxini annuse 50/100 mcg ülepäeviti. Täheldasin, näonaha halvenemist ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Näonahk, hüpotüreoos ning selle asendusravi L-türoksiiniga on seotud sellevõtta, et kompenseerimata alatalitlus muudab naha kuivaks, alatalitluse kompenseerimisel aga suureneb nii higi- kui ...

Loe edasi

Autoimmuune türeoidiit ja rasedus!

Tere!
Diagnoositud autoimmuune türeoidiit. Alates kevadest võtan L-thyroxin 50 mikrog. Hetkel on TSH 2,7, viimased kolm kuud püsib 2,5-2,8 vahel. Sooviksin rasestuda, olen proovinud rasedaks jääda ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Mina arvan, et Te ülehindate TSH olulisust rasestumisel ja raseduse säilimisel. TSH 3,2 mIU/l ei saa kuidagi olla raseduse katkemise põhjuseks. Samuti on mul raske aru sada, miks TSH juures ...

Loe edasi

Rasestumine

Tere,

Soovin rasedaks jääda alates 2016 juunist, nüüd naistearst suunas vereproovi analüüsi tegema ning selgus, et TSH on 5,044 ja fT4 on 13. Mul on autoimmuune türeoidiit ning juba aastaid ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
L-türoksiini annust peaks veidi suurendama. Soovitaksin 50 mcg asemel võtta L-türoksiini 75 mcg päevas (ühe tableti asemel poolteist). Kordusanalüüsi (TSH, FT4) võiks teha 2 kuu möödudes. TSH ...

Loe edasi

Autoimmuune türeoidiit ja rasedus

Tere, mul on diagnoositud autoimmuune türeoidiit ja olen lapseootel 7+6. Sai käidud ka endokrinoloogi juures, et verenäite kontrollida. Seal öeldigi, et krooniline põletik, aga T4 oli täiesti normis ning ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui hormoonanalüüs oli korras, siis Te mingit ravi ei vaja. Kroonilist autoimmuunset türeoidiiti ravitakse ainult juhul, kui see põhjustab üle- või alatalitlust. Kui talitlus on normis, pole ...

Loe edasi

Kilpnäärme põletik

Tere, 4 aastat tagasi avastati mul autoimmuune türeoidiit ehk siis krooniline kilpnäärme põletik, nagu aru olen saanud. Rohkem ma pole eriarsti juures käinud, isiklikel põhjustel. Kaks kuud tagasi hakkasin ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnäärme alatalitlust saab diagnoosida ikka ja ainult hormoonanalüüside alusel. Valgete vereliblede vähesus on hoopis teine asi ja sellel võib olla väga palju erinevaid põhjusi (kilpnäärme ...

Loe edasi

hüpoehhogeenne ala

ultrahelis käies leiti mul vasakult rinnakorvi allääres hüpoehhogeenne ala,milles
vedelikku.Selles kohas on väga tihti selline tuim, häiriv valu.Perearst ütles ainult et kuna katsudes valus ei ole,siis ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui moodustis asub rinnakorvis (vahelihasest ülalpool), võib pöörduda kopsuarsti või sisearsti poole, kui kõhuõõnes (vahelihasest allpool), võib pöörduda gastroenteroloogi või sisearsti poole. ...

Loe edasi

autoimmuune kilpnäärme põletik?

Tere.....
Mure järgmine:Käisin psühhiaatri soovil endokrinoloogi juures...Ultraheliga tegi kindlaks, et tugev autoimmuune kilpnäärme põletik...hormooni näidud pidid ok olema...
nüüd nädal-kaks ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Krooniline autoimmuunne türeoidiit ei põhjusta ei kohutavat valu kaelas ega mõõdukat palavikku. Seega on Teie vaevused tingitud millestki muust (mandlipõletikust? viirusinfektsioonist?). ...

Loe edasi

Kilpnääre

Käisin hiljuti endokrinoloogi vastuvõtul ja mul leiti autoimmuune (Hashimoto)türeoidiit ehk siis kilpnäärme krooniline põletik. Arst ütles, et sellele ravi ei ole.
Tahaksin teada, mida see haigus ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tegemist on väikese veaga Teie immuunsüsteemis (selleks on Teil pärilik eelsoodumus), mille tõttu Teie immuunrakud ei tunne alati ära Teie kilpnäärme rakke ja kohtlevad neid kui kehavõõraid. ...

Loe edasi

Kilpnääre

Olen 38.a. naine ja mul esineb tugeva aktiivsusega autoimmuune (Hashimoto)
türeoidiit, mis praegu eutüreoidses faasis hormoonuuringu põhjal.
ATA 963 (~35) ku/L; TSH 1,08(0.4-4.0) mU/L

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie kilpnäärmehormoonid on tõepoolest korras. Karvakasv lõual ja sünnimärk lõua all pole kilpnäärmega ja kroonilise türeoidiidiga kuidagi seotud.
Kui esineb menstruaaltsükli häireid ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: