L-Thyroxin kõrvaltoimed 17.02.18 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Umbes 7 aastat tagasi mõõdeti mul kilpnäärme hormooni (TSH) ja saadi tulemuseks natukene üle 7. Võtsin natukene aega L-Thyroxini. Seejärel sain järjest väiksemaid annuseid, kuni lõpetasin tarvitamise hoopis. Näidud olid korras kuni praeguseni - näit oli tõusnud jälle üle 7. Kuna ootan ka beebit, siis määras perearst mulle uuesti L-Thyroxini. Kohe alguses tekkisid mul jubedad peavalud ja migreenid. Muidu on mul migreen umbes 2-3 korda aastas, aga siis lõppes asi sellega, et mul oli neli päeva järjest kohutavad migreenhood. Olin päris tegutsemisvõimetu. Perearst katkestas natukeseks ravi, sümptomid taandusid. Nüüd alustasin 3 päeva tagasi uuesti ja jälle oli peavalu platsis ja täna ka migreenilaadne peavalu. Võtan minimaalset annus 25ühikut.

Nüüd mul ongi küsimus, kas näit, mis on natukene üle 7 on rasedust arvesse võttesse väga hull? Kas ravimi võtmine on hädavajalik, kui mul on selline hull kõrvalmõju migreeni ja peavalude näol, et olen voodis pikali ja ei suuda mitte midagi teha. Kas on olemas äkki mõnda teise firma ravimit vms.

Tänan Teid väga nõuande eest.

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Mul on tõepoolest raske uskuda, et 25 mcg L-türoksiini vallandaks migreeni. See on tegelikult nn. sümboolne annus, mida täiskasvanute praktikas kuigivõrd ei kasutata ja mis suure tõenäosusega ka Teie kilpnäärme hormoonanalüüse korda ei tee. TSH üle 7 mIU/l ei pruugi lootele halvasti mõjuda, oluline on ka kas FT4 ja FT3 on normi piires. Siiski soovitavad kõik kehtivad ravijuhendid sellise TSH puhul rasedale asendusravi anda. Soovitan kindlasti ka oma günekoloogiga nõu pidada. Kindlasti on võimalik proovida ka mõne teise tootja levothyrxini, näiteks Euthyroxi.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Hormoontundlik rinnavähk ja L-Thyroxin

Tere.
Põdesin 2008.aastal hortmoontuńdlikku rinnavähki. Keemiaravi, ühe rinna eemaldamine. Võtsin aastaid Nolvadexi. Enam mitte.
Nüüd avastati kilpnäärme alatalitlus ja arst kirjutas välja ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kindlasti ei soodusta L-türoksiin rinnavähi taasteket. Rinnavähk on sõltuvuses naissuguhormoonist östrogeenist. Kilpnäärme hormoonidega rinnavähil seost ei ole.
Tervitades,
...

Loe edasi

L-Thyroxin i sobivus

TERE! Mu perearst määras mulle kilpnäärme alatalituse raviks L-Thyroxini tabletid . Peale ostmist lugesin läbi nende tarvitamise juhise ja mulle jäi silma kõrvaltoi mete hulka kuuluv nähe ----südamepekslemine ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie poolt loetletud kõrvaltoimed on pigem märgid ravimi üleannustamisest - nii südamepekslemine, higistamine kui unehäired esinevad kilpnäärmehormoonide liia korral. Seega võiks olla abi L-türoksiini ...

Loe edasi

Kilpnääre

Tere,
Kilpnäärme vereanalüüsi tulemused olid järgmised:
Tsh basal 0.002mU/l
Thyroxin fT4 22.5 pmol/l
Trijodthyronin fT3 8.0 pmol/l
Thyreoglobulin 39 u/ml
Tpo 172 u/ml

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Küsimus eelnevalt vastatud.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

Ravimisele mitte alluv haigus.

Tere.
Olen palju kordi juba kirjutanud.Vastuses on olnud alati variante,kuidas ravida.Nüüd on mõistus kõigil otsas.Lühikokkuvõte:kilpnäärme ületalitus-radioakt.jooditablett-3-4 kuud hiljem silmanägemise ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Arvan, et selle pika aja peale on nii endokrinoloog kui silmaarst Teile mitmeid kordi seletanud, millise haigusega on tegemist ja millised on ravivõimalused. Radiojoodraviga on kilpnäärmehaigus ...

Loe edasi

L-Thyroxin ja estsitalopraam

Tere! Kas tohin võtta L-Thyroxini ja estsitalopraami sisaldavat antidepressanti hommikul samal ajal?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Jah, tohite küll.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

L-Thyroxin ja alkohol

Kuna mul eemaldati op.käigus kogu kilpnääre, siis on eluaegne L-Thyroxini ravi sellest, siis küsimus, kuidas on lood alkoholiga kas võib tarbida?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Alkoholiga on türoksiinravil patsientidel nii nagu tervetelgi. Absoluutset karskust see ravi ei nõua, kuid liigtarbimine on tervisele kahjulik.
Tervitades,
...

Loe edasi

L-Thyroxin ja vererõhu tõus

Kas L-Thyroxin 50 võib põjustada vererõhu tõusu? Hommikul võtan selle tableti 1 koos vererohu tablettidega Atacand 32 pool tabletti ja Amlocard 5 pool tabletti ja vererõhk ei lange - 158/105. Pean uuesti ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
L-türoksiin 50 mcg on minimaalne annus, mis vererõhu tõusu küll põhjustada ei tohiks. Arutage oma probleeme raviarstiga! Tõenäoliselt vajab vererõhuhaiguse ravi tõhustamist!
Tervitades,
Loe edasi

L-Thyroxin koos Itrakonasooliga

Võtan 6 aastat L-Thyroxin 100. Nüüd hakkasin Itrakonasooli võtma. Kas neid tohib koos võtta, aga erinevatel aegadel? Proovisin ühel päeval, aga imelik tunne oli.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Võite kasutada L-türoksiini samaaegselt itrakonasooliga. Probleemseid koostoimeid ei ole täheldatud.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

l-thyroxin

Tere, mul on kilpnäärme alatalitus, hetkel hormonaalanalüüs korras. Kas ravim l-thyroxin võib põhjustada ka väsimust ja juuste väljalangemist nagu enamik hormoonravimeid?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui asendusravi on õigesti doseeritud, ei põhjusta L-türoksiin väsimust ega juuste väljalangemist. Hormoonaravimeid on palju ja erinevaid (glükokortikoidhormoonid, mees- ja naissuguhormoonid, ...

Loe edasi

KILPNÄÄRME ALATALITUS

TERE.OLEN VOTNUD POOLTEIST KUUD L-THYROXIN RAVIMIT JA NUUD KUUAEGA TAGASI ON TEKKINUD KÄTELE VALGED LAIGUD JA TÄPID PALU KAS SEE VOIB OLLA TINGITU SELLEST RAVIMIST.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Nahamuutuste seos L-türoksiiniga on vähetõenäoline. Soovitan pöörduda nahaarsti poole.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: